Hlavní obsah

Ženy vytuší nevěru okamžitě

Právo, Petra Hátlová

Jste čerstvě zamilovaní a obáváte se, aby vašeho milého nesvedla jiná žena, nebo jste naopak již delší dobu ve svazku a občas vás napadne, jak na tom asi je váš partner s nevěrou? Ať tak či onak, pokud se bojíte svodů, které na vašeho miláčka číhají, zkuste se zamyslet nad tím, jak jim zabránit. A pokud vám jen jednou proletí hlavou, že čas jeho záletů již nadešel, věřte tomu.

Článek

Nevěra je jakýmsi útěkem před realitou, neporozuměním, stereotypem či napětím partnerského světa do otevřené náruče milenky, jež představuje ostrov bezpečí, pochopení a klidu. Ovšem tento romantický útěk má jednu velkou vadu. Je signálem toho, že by se člověk měl nad svým životem zamyslet.

Podle odborníků totiž nevěra nepřichází jen tak, ale je vyústěním dlouho trvajících potíží. Základním předpokladem k tomu, se nevěře vyhnout, je dobrý výběr partnera. „Pokud uzavíráte vztah s někým, o kom již předem víte, že má ve vašich očích chyby a nedostatky, že i maličkosti v jeho chování vám vadí, nelze si myslet, že se se začátkem společného soužití nebo po svatbě vše urovná,“ vysvětluje odborník na lidské vztahy ze serveru mujvztah. cz Aleš Kalina.

Napětí je základem nevěry

Pokud někdo touží po ideálním vztahu, měl by se asi smířit s realitou. Ta je taková, že v tomto směru ideál prostě neexistuje. Přesto je ale možné vytvořit vztah spokojený, který dává oběma partnerům dost prostoru pro jejich vlastní život a zároveň se nevyhýbá času strávenému dohromady. „Nikdo nevybuduje vztah pouze na romantických procházkách a nocích plných vášně. Po nějaké době se v každém páru začnou řešit otázky všedního dne. Například neumyté hrníčky nebo nesrovnané ponožky. V tuto chvíli nastupuje partnerský dialog, který by měl skončit dohodou. Když se tak nestane a vzniklé napětí je dlouhodobé, začne vznikat komunikační zeď, která může být podhoubím pro útěk ze vztahu a vznik nevěry,“ dodává odborník.

Základem fungujícího vztahu jsou i společně prožité chvíle. „Nemusí jít vždy přímo o provozování společných koníčků. Často stačí o ně jen projevit zájem. Když budete neustále ignorovat oblast, kterou protějšek žije, je velká naděje, že se jednou objeví někdo, kdo nadšení pro věc začne s vaším partnerem ochotně sdílet. Od společných koníčků pak není daleká cesta i k intimnímu sblížení,“ dodává Aleš Kalina.

Ženy často nevěru vycítí intuicí. Ta proběhne hlavou jako blesk z čistého nebe, nebo ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. A většinou nezklame
Lenka Černá, psycholožka

V dnešní době nikdo nemůže počítat s tím, že si najde partnera, pro kterého bude společný vztah milostnou premiérou. Většina dospělých lidí má nějakou svou minulost a ta se týká i partnerského soužití. „Určitě není dobré, když milenecký pár neustále doplňuje imaginární třetí aktér v podobě vzpomínek a neustálých srovnávání s předchozím milencem.

Na druhou stranu je ale možné z občasné zmínky o tom, co bylo dřív, vytušit příčinu rozchodu a zvážit, zda je možné se podobnému konfliktu vyvarovat. Debata o bývalém partnerovi může být i tím, co posílí důvěru mileneckého páru,“ dodává Kalina. Pokud se však v hovoru ve slabé chvilce partner svěří s tím, že v předchozím vztahu byl rád a často nevěrný, nelze si myslet, že se záletnictvím skončil. Takové přiznání by naopak mělo být tím, co vás znepokojí. Dá se totiž předpokládat, že nevěru bude vyhledávat dál.

Nepodceňujte varovné signály

Pro velkou většinu zadaných žen a manželek je noční můrou okamžik odkrytí pravdy o nevěře jejich protějšku. Ženy se obávají různých anonymních hovorů či upřímně a dobře míněných zpráv od svých kamarádek a známých o milostných avantýrách manžela. Jenže ono odhalení nevěrníka většinou vypadá úplně jinak.

„Ženy často nevěru vycítí intuicí. Ta proběhne hlavou jako blesk z čistého nebe, nebo ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. A většinou nezklame. Ženy ji často nechtějí věřit a domnívají se, že si vše jen vsugerovaly. Tuto verzi jim v naprosté většině rád odkývne i partner. Po nějaké době ale dochází k odhalení nevěry,“ říká psycholožka Lenka Černá.

Dalšími znaky nevěry je náhle bedlivě střežený mobil, nečekané SMS zprávy během večera, telefonáty na záchodě, v koupelně nebo odcházení během nich před dům.

„Mobil bývá tím, co nevěru odkryje. Ať již na základě zmíněných situací, které mohou být indicií k tomu, že se něco děje, nebo omylem, kdy nevěrník pošle zamilovanou zprávu na špatné číslo,“ dodává Černá.

To, co může upozornit na to, že vše není tak, jak bývalo, je i nezájem o společnou budoucnost. Pokud v páru jeden přestane plánovat a zajímat se o to co bude dál, může to signalizovat, že společná budoucnost je už vlastně minulostí. Posledním důkazem probíhající nevěry pak bývají hmatatelná potvrzení. Například rtěnka na košili, vlasy nebo nalezené sponky.

Hodíte se k sobě?

Zažíváte milostný vztah a neustále vás napadá, jak poznáte toho pravého? Zkuste si udělat test a budete vědět na čem jste… Bez dlouhého rozmýšlení odpovězte na otázky:

  • Chtěla bych s tímto člověkem mít děti?
  • Chtěla bych mít dítě stejné, jako je tento člověk?
  • Chtěla bych se tomuto člověku více podobat?
  • Chtěla bych s tímto člověkem jet na svojí dovolenou?
  • Byla bych ochotná strávit s tímto člověkem zbytek života za předpokladu, že by se nikdy nezměnil a zůstal stejný, jako je teď ?

Pokud všech pět odpovědí bylo kladných, pravděpodobně jste s partnerem slučitelní. Pokud ano zaznělo jen výjimečně, začněte hledat někoho jiného.

Pokud k tomuto dojde, měl by každý zvážit, zda vztah s nevěrníkem stojí opravdu za to.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevěru nejčastěji prozradí zbloudilá esemeska

Ačkoliv si záletníci často velmi pečlivě vybírají, jaké nejbezpečnější místo tajné schůzky zvolí, hlídají obezřetně fleky na košili či usvědčující vůni,...

Výběr článků

Načítám