Hlavní obsah

Množství a kvalita spermií se u mužů snižuje s rostoucí váhou

NEW YORK

Obézní muži mají ve srovnání se štíhlými více než trojnásobnou pravděpodobnost, že budou mít málo spermií. Vyplývá to z nově zveřejněné studie lékařů z University v Utahu.

Článek

U velmi obézních mužů je také více než trojnásobná pravděpodobnost, že budou mít velmi málo spermií, které se pohybují přímo dopředu," tvrdí doktor Ahmad Hammoud, vedoucí studie.

Již dříve bylo známo, že obezita může vést k mužské neplodnosti a že zvýšené procento tělesného tuku vede u mužů ke snížení hladiny testosteronu a zvýšení hladiny ženského hormonu estrogenu.

Potíže s nedostatkem spermií

Vědci z University of Utah zkoumali reprodukční zdraví 390 mužů. Ti přišli během posledních dvou let na univerzitní kliniku hledat pomoc s početím dítěte. Celkem 24 procent těchto mužů mělo normální váhu, 43 procent jich mělo nadváhu a 33 procent bylo obézních a 10,5 procenta jich mělo málo spermií.

Ukázalo se, že pravděpodobnost nedostatku spermií se zvyšuje s rostoucí váhou. U nejtěžší kategorie je v porovnání s lidmi bez nadváhy 3,3 krát vyšší. Potíže s nedostatkem spermií, které se pohybují dopředu v přímé čáře, se s obezitou zvyšuje 3,4 krát a pravděpodobnost abnormálně tvarovaných spermií se zvyšuje 1,6 krát.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitu spermatu zvyšuje každodenní sex

Pokud mají muži problémy s kvalitou svého spermatu, měli by dle australských vědců mít sex denně. Jedině tak se zvýší šance na otěhotnění jejich partnerky....

Výběr článků

Načítám