Hlavní obsah

Emily Bluntová: V herectví jsem měla nesmírné štěstí. Mám ho i v životě

Právo, Jana Rovenská

Pro tentokrát vyměnila populární Britka oblíbené thrillery za pohádkovou fantazii. Důvod byl následující. „Kouzelná chůva Mary Poppins se vrací, aby v těžké době pomohla zchudlé rodině znovu nalézt ztracenou radost, lásku a štěstí. A je snad něco lepšího, než mít možnost toto vše vracet do života v dnešním složitém světě i nám?“ říká na úvod její představitelka Emily Bluntová (35).

Foto: Profimedia.cz

Emily Bluntová se svým manželem Johnem Krasinskim

Článek

Přesně to byl i záměr Roba Marshalla, který novou Mary Poppins režíroval. „Děj filmu se odehrává ve světě chaosu, měnící se společnosti a dopadů globální finanční krize, a já jsem byl ohromen podobností s tím, co se s námi děje nyní. A když nám společnost Disney nabídla vytvořil novou verzi Mary Poppins, viděl jsem spolu s dalšími tvůrci tento pohádkový muzikál jako příležitost dát ji dnešnímu rozpolcenému světu jako dárek. Záhy totiž zjistíte, že kouzlo, naděje, optimismus, to propojení, které Mary Poppins vrací do rodiny a svět fantazie kolem ní, je skutečně to, po čem lidé v životě touží,“ sděluje režisér.

A Emily Bluntová pokračuje: „Pro mě byla postava Mary Poppins velkou hereckou výzvou, i když jsem věděla, že v ní nikdy nemohu překonat dámu muzikálového světa Julii Andrewsovou. Zpěv i tanec ale miluji a jako dvojnásobná matka jsem tu kouzelnou, někdy až moc přísnou chůvu prostě riskla. A navíc – komu by se nelíbila skutečnost, že jen tak přiletím, jako kouzlem dám všechno do pořádku a pak se ani nesnažím naznačovat, že by to byla moje zásluha?“ prozrazuje s úsměvem.

Podle Roba Marshalla byla Emily jediná, která ho při obsazení titulní hrdinky napadla. „Točil jsem s ní už muzikálovou fantasy Čarovný svět (2014). Emily je vtipná, přátelská, velice emotivní a hluboce lidská. Je to skvělá herečka, která umí výtečně zpívat a tančit. To je prostě úžasná kombinace. A hlavně pro tuto kultovní britskou postavu bylo důležité mít britskou herečku. A Emily se narodila v jejím srdci, v Londýně.“

Romantika, historie, komedie i sci-fi

Jako herečka má výbornou průpravu z desítek rolí nejrůznějších žánrů. Od komedie Ďábel nosí Pradu (2006), přes historickou Královnu Viktorii (2009), horor Vlkodlak (2010), romantickou komedii Lov lososů v Jemenu (2011), akční sci-fi Na hraně zítřka (2014), thriller Scicario: Nájemný vrah (2015), fantasy Lovec: Zimní válka (2016), mysteriózní Dívku ve vlaku (2016) až po letošní hororové Tiché místo.

„Vždycky mě přitahovaly psychicky i fyzicky náročné role. Ať už to z těch posledních byla agentka FBI ze Scicaria, krutá ledová královna v Lovci: Zimní válce či portrét absolutně zničené ženy, alkoholičky, která se děsí sama sebe v Dívce ve vlaku. Ještě dnes mám husí kůži z role těhotné matky z letošní úděsné sci-fi Tiché místo, kterou napsal i režíroval můj manžel.

Foto: Profimedia.cz

K smrti vyděšená v děsivém thrilleru Tiché místo

Je o rodině se třemi dětmi, kterým život ohrožují ONI s mimořádně vyvinutým sluchem a jejichž pozornost znamená pro všechny jistou smrt. Myslím, že to bylo výstražné upozornění na to, že si neumíme vážit, jak jednoduché je to pro nás ve vyspělém světě a uvědomíme si to často, až je pozdě. Takže, jak jsem řekla, tyto postavy hraju ráda, ale teď jsem si jich opravdu užila víc než dost a začínám točit filmy, na které se budou moct dívat i naše dvě dcerky.

Už jsem začala s dabováním animovaných snímků pro děti, teď přichází Mary Poppins a právě dokončuji dobrodružnou cestu džunglí Jungle Cruise s Dwaynem Johnsonem,“ svěřuje se.

Foto: Profimedia.cz

Kouzelnou chůvu v muzikálu Mary Poppins zvládla na výbornou.

Hraní v plánu nebylo

A jak se dcera prominentního britského advokáta Olivera Blunta a Joanny, učitelky angličtiny a bývalé herečky, dostala k hraní?

„Chtěla jsem se, stejně jako moje starší sestra, dostat na londýnskou školu Westminster, což je jedna z významných britských nezávislých škol s nejvyšší mírou přijetí na Oxford a Cambridge. Bylo mi tehdy šestnáct. Když mě nevzali, myslela jsem, že je to pro mě konec světa.

Naštěstí mi vyšla druhá možnost, studovat na kvalitní internátní škole Hurtwood House v krásném prostředí anglického venkova asi hodinu jízdy od Londýna. Byla tam výborná dramatická fakulta. A tak, aniž bych to někdy plánovala, jsem začala hrát,“ vzpomíná na své začátky.

Emily se pak s jednou školní hrou dostala na festival filmů do Edinburghu, kde si jí všiml agent, který ji v devatenácti poslal na konkurz válečného filmu Královna bojovnice (2003). Rok nato se zalíbila v lesbickém dramatu Moje léto lásky výborné Susan Sarandonové, která si prosadila Emily do australského thrilleru Neodolatelný (2006).

Ten samý rok ji ještě režisér David Frankel dal roli v povedené komedii Ďábel nosí Pradu, kde se spřátelila s Meryl Streepovou a pak už, jak vzpomíná, to bylo jen na ní.

Od té doby prakticky neexistuje film, v němž by se talentovaná Britka neobjevila vedle některé z hollywoodských jedniček. „Byl to nejspíš osud, že jsem se tehdy na Westminster nedostala, kdo ví, čím bych teď byla? V herectví jsem ale měla nesmírné štěstí. A nechci to zakřiknout, mám ho i v životě,“ pochvaluje si jedna z nejúspěšnějších současných hereček a navýsost spokojená Emily Bluntová.

Víte, že…
Je ze čtyř dětí. Manžel její sestry Felicity a její švagr je populární americký herec Stanley Tucci.
Její manžel je o čtyři roky starší americký herec a režisér polského původu John Krasinski, s kterým ji na premiéře Ďábel nosí Pradu seznámila její kamarádka, herečka Anne Hathawayová. Vzali se v roce 2010 ve městě Como, v italské rezidenci slavného kamaráda George Clooneyho. Mají dvě dcery – čtyřletou Hazel a dvouletou Violet.
Po svatbě vyměnila rodný Londýn za slunnou Kalifornii. Vedle britského občanství má tak od roku 2015 i americké. Rodina nyní žije v USA.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám