Hlavní obsah

Tajemství domácí pedikúry

Novinky, Dana Sokolová

Péče o chodidla a nehty na nohou by měla být samozřejmostí po celý rok, v teplých slunných dnech pak dokonce nutností. Neupravené nehty a rozpraskané paty se ztvrdlou kůží totiž zkazí celkový dojem v sebedokonalejších střevících.

Foto: Profimedia.cz

Chodidla jsou nejzatěžovanější částí našeho těla.

Článek

Nejde přitom jen o estetickou záležitost. Chodidla jsou nejzatěžovanější částí našeho těla, každou péči tak skutečně ocení.

Pokud se svým chodidlům budete věnovat 5 minut denně, předejdete tak většině problémů od ztvrdlé kůže, přes otlaky, popraskané paty až po plísně.

Jak by měla vypadat pravidelná péče

Nohy důkladně umyjte, včetně prostoru mezi prsty. Následně je natřete výživným krémem na chodidla. Pokud preferujete přírodní přípravky, pak vyzkoušejte kokosový olej či měsíčkovou a konopnou mast.

„Speciální krémy pokožku nejen vyživí, zjemní, zvláční, ale také prokrví a zbaví únavy. Ideální pro péči o zhrublou a rozpraskanou kůži nohou jsou přípravky obsahující vyšší koncentrace urey, která je velmi účinná při odlučování rohové vrstvy pokožky, čímž ji zjemní a vyhlazuje," vysvětluje MUDr. Ivana Krajsová, MBA – primářka Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Pokud již máte ztvrdlou kůži na chodidlech, pak funguje to, že si večer před spaním po nanesení krému necháte bavlněné ponožky.

Foto: archív firem

Péče o nohy

Jednou za tři týdny pak péči zintenzivněte. Nejprve nechte chodidla odmočit 15 minut v lavoru s vlažnou vodou a koupelovou solí. Vhodná je i mořská nejodizovaná sůl či bylinné olejíčky. Poté chodidla zbavte zrohovatělé kůže, a to buď pomocí pemzy, případně speciálního peelingu na chodidla.

Vyzkoušet lze i speciální elektrické pilníky, ale ty se obvykle používají nasucho, ještě před samotnou koupelí. Nohy poté usušte dosucha a zaměřte se na kůžičku kolem nehtů.

„Odborníci doporučují vyhnout se kovovým škrabkám, skalpelům či jiným ostrým nástrojům. Nešetrným použitím těchto pomůcek si můžete spíše ublížit než pomoci. Nemusíte totiž správně odhadnout, kde už začíná zdravá kůže. Hrozí tak riziko poranění a infekce a může se stát, že pak na paty nebudete moci pořádně došlápnout, nebo že se vám na nich budou snáze tvořit otlaky,” upozorňuje vedoucí lékařka z Lékařského centra zdraví a estetické péče v Brně Petra Trojanová.

Foto: archív firem

Péče o nohy

Péče o nehty a nehtovou kůžičku

Kůžička se nikdy nestříhá, jen se zatlačuje dřevěnou špachtličkou. Lze použít i speciální změkčovadla na nehtovou kůžičku.

Dalším krokem by mělo být stříhání nehtů. Na nehty na nohou je ideální použít speciální kleštičky a nehet poté dopilovat dorovna. Pozor, pilovat by se mělo vždy jedním směrem - od krajů do středu. Je to ta nejlepší prevence proti zarůstání nehtů.

Pokud ani toto nezastaví zarůstání nehtů, pak je dobré vsadit na dermatologa, jelikož se tak může dít i v důsledku závažné nemoci.

Na závěr na nohy naneste opět výživný krém, případně masku na chodidla.

Suchá pedikúra od odborníků

Pokud máte nějaký problém, na který vám již nic nepomáhá, pak se svěřte do rukou odborníkům. Nejšetrnější je tzv. suchá pedikúra, tedy ošetření bez namáčení nohou. Ta je natolik bezpečná, že je vhodná i pro diabetiky, pro které může být často i malá ranka fatální.

„Díky zařízení na suchou pedikúru nemusíme k ošetření kůže používat nůžky, žiletky ani skalpely, jak je to u klasické pedikúry obvyklé. Tyto nástroje nahrazujeme profesionálními diamantovými vysokofrekvenčními frézkami,“ popisuje Petra Trojanová.

Miniaturní brusky ve vysokých otáčkách jemně odstraňují zrohovatělou kůži, předcházejí tak jakémukoli poškození či narušení její struktury. Přístrojové ošetření je velmi šetrné, nevyžaduje namočení pokožky, proto nehrozí žádné poranění ani krvácení.

Péči u odborníků by si měli lidé dopřát ideálně jednou za měsíc. „Nejde jen o zrohovatělou kůži, ale i o celou řadu kožních problémů, kterým je možné správnou péčí o chodidla předejít, nebo je alespoň snáze odstranit,“ říká odbornice. Jedná se zejména o plísně a zarůstající nehty, ale i bradavice či kuří oka, se kterými si člověk sám bez odborné péče často neporadí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám