Hlavní obsah

Výstava CzechImage ukazuje, jak vidíme sami sebe a co nás charakterizuje

Novinky, das

K letošním oslavám výročí naší země připravila Česká centra unikátní výstavu CzechImage, která ukazuje, jak naši zemi vnímají mladí kreativci. Studenti grafického designu Západočeské univerzity v Plzni svými plakáty odpovídají na otázky: Jak vidíme sami sebe, jak nás vidí a hodnotí v zahraničí, na co jsme hrdí, co nás charakterizuje a čím jsme jedineční.

Foto: Česká centra

Plakát Martina Kadlece a Martiny Scholleové

Článek

Jedná se o výstavu, které nechybí vtip a nadhled a ukazuje, jak moc začíná být retro styl populární i mezi mladými. Starší generaci možná překvapí, jak trefně mladí vnímají určité věci, které přitom vůbec nezažili.

Výstava je k vidění v pražské Galerii Českých center až do 15. března 2018. V rámci doprovodného programu zde také budou probíhat diskuze a přednášky o české identitě. Poté se výstava přesune do jednotlivých Českých domů v zahraničí, kde budou rovněž osloveni tamější studenti, aby vytvořili plakáty, na kterých zobrazí, jak vnímají Českou republiku oni.

„Získáme tak unikátní pohled na současnou značku ´Česka´ nejen od naší mladé generace, ale také zvenčí,” vysvětlila Novinkám Monika Koblerová, jež je pověřena řízením Českých center.

Podívejte se s námi na ukázku některých děl.

Foto: Česká centra

Martin Kadlec a Martina Scholleová na svých plakátech pohlíží na ČR optikou českých klišé a stereotypů a přetvořili je v řadu vtipů. Chtěli tak ukázat, že jsme národ, který je schopen si dělat legraci sám ze sebe

Foto: Česká centra

List lípy jako státní symbol. Podle Zuzany Chlebodárové srdcovitý tvar listu zároveň odkazuje na Českou republiku, která je považována za srdce Evropy. A snad pro každého občana jeho rodná země představuje srdeční záležitost...

Foto: Česká centra

Vojtěch Voborník chce svým plakátem poukázat na jedinečnost spřežky CH jakožto výjimečného písmene české abecedy.

Foto: Česká centra

Hold ztělesnění rychlosti a života - hold motocyklům značky ČZ, které ve svém čase patřily mezi světovou špičku, stejně jako českoslovenští jezdci závodící na těchto strojích. Iva Pelcová by tak ráda upozornila na motocykly, na které se dnes zapomíná.

Foto: Česká centra

Co ryze českého chybí po delší době strávené v cizině? Lucie Marková utvořila sérii plakátů s exkluzivními českými dobrotami, kam zařadila kromě českého rohlíku i hřib, špekáček a obložený chlebíček.

Foto: Česká centra

Autorka plakátu Petra Byrtusová ukazuje Českou republiku jako turisticky atraktivní místo, stát s jedním z nejspolehlivějších a nejpropracovanějších systémů a nejhustších sítí značení pro pěší turistiku na světě

Reklama

Výběr článků

Načítám