Hlavní obsah

Neobvyklé oslavy svátku zamilovaných ve světě

Novinky, kčt

Svátek zamilovaných, svatý Valentýn, který se slaví 14. února, se kvapem blíží. Tradice jeho oslav jsou však v různých zemích značně rozdílné. V Japonsku neobdarovávají muži ženy, ale naopak ženy své protějšky. V Jižní Africe si zamilované dívky připínají jméno svého vyvoleného na rukáv. V Saúdské Arábii dokonce stojí tento svátek mimo zákon.

Anketa: Jak slaví Valentýna Češi? Video: Novinky

 
Článek

Ke 14. únoru se váže řada zvyků, mezi nimi třeba darování valentýnských přáníček, romantická večeře ve dvou nebo uzamykání zámečků lásky na zábradlí mostů. Ve světě se však místy ctí trochu odlišné tradice.

Ve Velké Británii si na Valentýna páry jako obvykle rozdávají dárky, ve hrabství Norfolk na východě Anglie ale figuruje postava jménem Jack Valentine, která přináší dárky dětem.

Ve Walesu mají kromě Valentýna také svátek svatého Dwynwena, patrona milenců, jenž se slaví 25. ledna. Jeho popularita rok od roku stoupá, při jeho příležitosti se pořádají koncerty a večírky.

Netradiční evropský Valentýn

Ve Finsku a Estonsku se Valentýn více než zamilovaných týká kamarádství, 14. února se zde slaví den přátel.

Německým symbolem svátku je prase, které má představovat lásku a touhu. Společně s čtyřlístkem coby atributem štěstí se objevuje na valentýnských kartičkách.

V Bulharsku se kromě Valentýna oslavuje den vinařů. Zatímco páry tradičně uspořádají romantickou večeři, nezadaní si raději dopřejí pár skleniček vína.

Asie: zákazy i hromadné svatby

V Saúdské Arábii je svátek oficiálně zakázán, protože je považován za křesťanský, vzniká tu tak černý trh s květinami. Trochu jiná situace panuje v sousedním Iráku, kde někteří lidé svátek zatracují, jiní zase hojně navštěvují parky a předávají si dárky.

V Číně se Valentýn neslaví, jeho ekvivalentem je pohyblivý Qixi festival, který se koná vždy sedmý den sedmého měsíce čínského lunárního kalendáře. Ten den se oslavuje výročí setkání pasáka krav a tkadleny z čínské mytologie, jejichž láska byla zakázána.

Na Filipínách se na svatého Valentýna konají hromadné svatby. Své „ano“ si zde obvykle vysloví stovky párů, sňatky v tento den často finančně podporuje vláda.

Japonsko i Korea naruby

V Japonsku oproti zvyklostem dávají ženy 14. února dárky svým partnerům. Ti jim to ale oplatí přesně o měsíc později, kdy je v kalendáři tzv. White Day. Muži svým přítelkyním kupují zpravidla bílou čokoládu, taktéž bílé prádlo, šperky nebo také marshmallows.

Na stejnou tradici byste narazili v Jižní Koreji, opačná je na Tchaj-wanu – muži obdarovávají ženy na Valentýna, ty jim to vrací v březnu.

V západoafrické Ghaně byl svátek nahrazen národním dnem čokolády – země totiž patří společně s Pobřežím slonoviny a Indonésií mezi největší vývozce kakaa na světě.

V Brazílii se místo Valentýna slaví 12. června Dia dos Namorados, volně přeložený jako den milenců. Svobodné ženy pořádají rituály, tzv. simpatias, aby si našly dobrého partnera. Svátek souvisí s následujícím dnem sv. Anthonyho, katolického kněze, který mladým párům žehnal šťastné soužití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám