Hlavní obsah

Vláknina jako prevence chronických onemocnění ve vyšším věku

Novinky, ema

Vědci v nové studii uveřejnili zajímavé zjištění. Lidé, kteří ve stravě konzumují potraviny bohaté na vlákninu, mají o 80 % vyšší pravděpodobnost, že se dožijí vyššího věku. Zároveň by se mohli vyhnout nemocem spojeným se stárnutím, jako je demence, rakovina, mrtvice a srdeční příhody.

Foto: Profimedia.cz

Strava bohatá na vlákninu je pro seniory velmi prospěšná, tvrdí vědci v nové studii.

Článek

Strava obsahující větší množství vlákniny z pečiva, cereálií a v neposlední řadě i ovoce a zeleniny může být vhodnou prevencí proti vzniku onemocnění, která nastávají vlivem přibývajícího věku.

Dopad stravy bohaté na vlákninu může být natolik významný, že může některým jedincům prodloužit život až o deset let, vyšlo z nového průzkumu.

Odborníci zjistili, že ze všech faktorů, které zkoumali, a jejichž součástí byl i celkový příjem sacharidů, vlákniny, glykemické zatížení a příjem cukrů, byla vláknina hlavní složkou, která má vliv na zdravé stárnutí.

Méně chorob

Termín zdravé, nebo také prospěšné stárnutí byl definován tak, že se projevuje nižším výskytem nejrůznějších postižení. Například depresivních symptomů, kognitivního poškození mozku, respiračních chorob, mrtvice a dalších chronických onemocnění včetně rakoviny a chorob srdce, tedy nemocí souvisejících s přibývajícím věkem.

Vědci jako podklad pro danou studii použili údaje od více než 1600 lidí starších 50 let, kterých se výše zmíněné rizikové faktory týkaly. V průzkumu odborníci zkoumali vztah mezi jídlem a zdravým stárnutím, píše dailymail.co.uk.

Pozor na pitný režim
Podle American Diabetes Association by měl dospělý člověk denně zkonzumovat 20 až 35 gramů vlákniny. Protože je vláknina pro tělo hůře stravitelná, je velmi důležité dodržovat pitný režim. Vláknina se totiž ve vodě rozpouští, získává gelovou konzistenci a v této podobě snáze projde střevem. Přílišná konzumace vlákniny, anebo nedostatečný příjem tekutin mohou člověku přivodit zdravotní problémy, jako je nadýmání či plynatost.

Doktorka Bamini Gopinathová z Westmead Institute for Medical Reserch v Austrálii uvedla, že se jedná o první takovou studii a její výsledky jsou natolik zajímavé, že vyžadují další zkoumání.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že prevencí výskytu nejrůznějších onemocnění ve vysokém věku by mělo být snížení příjmu cukrů, doktorka Gopinathová uvedla, že u starších lidí byl příjem sladkých a sycených nápojů překvapivě nízký.

I když je podle odborníků ještě příliš brzy využít výsledky studie pro všeobecná dietní doporučení, uvádějí a zároveň doufají, že se tím otevřely dveře pro další výzkumy.

V jiné studii, publikované v Journals of Gerontology, vědci poukázali na to, že dospělí lidé, kteří se drží výživového doporučení vydaného národní dietetickou společností, stárnou, aniž by trpěli chronickými onemocněními, a mají dobrý duševní i zdravotní stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám