Hlavní obsah

Babičky ponožkářky

Právo, Lenka Hloušková

Jsou ve vyšším věku. Pravidelně brávají do rukou jehlice, klubíčka vlny či příze a pletou ponožky. Ne ledajaké. Barevné, teplé a určené pro dobrou věc. Říká se jim babičky ponožkářky. V Česku jich je kolem padesátky.

Foto: www.elpida.cz

Pletařky rády předávají svou dovednost dále. Zhotovení páru ponožek zabere šikovným rukám několik hodin.

Článek

Ludmila Kocová z Hrádku u Rokycan, Alena Kovalová z Ostravy, Hana Sobotová z Lomu u Mostu. To je jen namátkový výběr jmen zručných žen, které může každý najít ve speciální mapě na webových stránkách sdružení Elpida. Pomáhá seniorům a peníze utržené z prodeje ponožek jdou právě jim. Neoficiální heslo projektu zní: hlavně mít nohy v teple.

Každý, kdo si ručně dělané zboží koupí, získá vedle komfortu dobrý pocit, že dal někomu jistotu, že má cenu ještě tvořit, dělat něco pro druhé, že se s ním (s ní) ve společnosti stále počítá.

Autorkami výrobků jsou totiž nezřídka seniorky, které mají kvůli nemocem omezenou možnost pohybu, žijí samy, nicméně šikovnost ani touhu být užitečné neztratily. V nabídce na webu sdružení je jak dětská verze ponožek za 120 korun, tak ta pro dospělé za 199.

Etikety s podpisy

„Jsme s pletařkami v kontaktu, posíláme jim příze, vlnu a vracejí se nám balíčky s hotovými výrobky,“ říká ke kolegyním Bronislava Hilliová, která má v Elpidě na starosti, aby vše klapalo. Podle ní je pro ně manuální činnost prostě možnost, jak se zabavit. Občas jde o pravý adrenalin.

Foto: www.elpida.cz

Zkuste uhlídat při pletení správnou velikost obou ponožek, odpovídající střídání barev nebo vzorů. Podobná výzva přichází u zakázek takzvaně na míru. Jinak mají pletařky volné pole tvorby.

„Kupující si u nás mohou objednat ponožky podle vlastní představy, stačí nám napsat, jaké chtějí, jaké si vysnili,“ vysvětluje Hilliová. Aby zákazníci věděli, kdo pro ně pletl, je na etiketě na obalu uvedené jméno autorky. Mohou si pak případně u ní objednat další kusy.

Babiček ponožkářek je nyní v republice téměř padesát. Nejvíce v Praze. Za práci dostávají třetinu z částky, za niž se pár prodává, tedy něco přes šedesát korun. Zbytek slouží organizaci pro další seniorské programy a na distribuci zboží.

Myslí také na ekologii. Při výrobě jsou podle možností používány staré svetry. Sdružení je sbírá na pražské adrese: Na Strži 40. Chlupaté dary se tam vypářou, klubíčka poté putují dále. Takto se zrecyklovalo již kolem osmdesáti kil vyřazených oděvů.

Přijďte plést

Zájemci, kteří by si chtěli pletařské dovednosti sami obnovit, případně si je osvojit, se mohou s punčochářkami setkat osobně. Akce se jmenuje příznačně: Hladce obrace.

Zdatné seniorky na nich zdarma během pár desítek minut příchozí naučí, jak si ten ideální teplý pár zhotovit svépomocí.

Další akce proběhne 17. dubna v plzeňském DEPO2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám