Hovězí (burger s cibulovými kroužky s BBQ omáčkou v sezamové bulce)

FOTO: František Petrák

Suroviny: Bulky: 200 ml polotučného mléka, 500 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g cukru, 15 g soli, 40 g droždí, 20 g sezamového semínka, vejce na potření

Cibulové kroužky: 1 velká cibule, 50 g mouky, 100 ml piva, 5 g cukru, 5 g droždí, sůl, pepř, olej na smažení

BBQ omáčka: 100 g třtinového cukru, 100 ml kečupu, 100 ml jablečného džusu, 50 ml whisky, 20 ml worcestrové omáčky, 20 ml balsamikového octa, 25 g dijonské hořčice

Burger: 400 g předního a 200 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, salát

Příprava: Bulka: Rozpuštěné máslo vlijeme do mléka. Droždí smícháme s cukrem a na několik minut odložíme stranou. Do mísy nasypeme mouku se solí, přilejeme vlažné mléko a droždí s cukrem. Vypracujeme do hladkého nelepivého těsta, rozdělíme na čtyři díly a necháme 20 minut kynout. Pak uválíme bochánky, pomažeme je vejcem a posypeme sezamem. Pečeme na 180 °C 15–20 minut.

Cibulové kroužky: Droždí smícháme s cukrem, přilijeme pivo a pomalu smícháme s moukou. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na centimetr silné kroužky a obalíme je v mouce. Poté je namočíme do těstíčka a usmažíme dozlatova v rozpáleném oleji.

BBQ omáčka: Všechny ingredience vložíme do hrnce, pořádně promícháme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Burger: Maso nameleme nahrubo, osolíme, opepříme, promícháme a necháme 20 minut odležet v lednici. Připravíme čtyři placky vysoké asi 1,5 cm, zprudka je opečeme na pánvi z každé strany a pak pečeme v předehřáté troubě 10 minut.

Finále: Rozkrojíme bulku, obě poloviny potřeme zevnitř BBQ omáčkou a na spodní část přidáme listový salát. Na něj položíme burger a cibulové kroužky, přiklopíme a podáváme.

Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 4

Lososový (burger s bylinkovým pestem a sezamovou bulkou)

FOTO: František Petrák

Suroviny: Bulka: Postup je stejný jako u hovězího burgeru.

Bylinkové pesto: 50 g petržele, 50 g máty, 50 g pažitky, 50 g kopru, 100 g slunečnicových semínek, 50 g parmezánu, 150 ml oleje, sůl, pepř 

Burger: 600 g lososa bez kůže, sůl, pepř, rajče, salát

Příprava:  Bylinkové pesto: Slunečnicová semínka opečeme v troubě – 5 minut na 180 °C. Nakrájené bylinky rozmixujeme v oleji, pak přidáme vychladlá slunečnicová semínka a parmezán a rozmixujeme vše dohladka. Dochutíme solí a pepřem.

Losos: Porce ryby nakrojíme ze strany, tak aby nám vznikl motýlek. Osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi opečeme z každé strany dozlatova. Poté lososa dopečeme 8 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Finále: Bulku rozkrojíme, obě vnitřní strany potřeme pestem, přidáme plátky rajčete, listový salát a upečeného lososa. Přiklopíme a podáváme.

Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 4

Kachní (burger s cibulovou marmeládou v rozmarýnové focaccie)

FOTO: František Petrák

Suroviny: Focaccia: 500g hladké mouky, 400 ml vody, 20 g droždí, 20 g mořské soli, 50 ml oleje extra virgin, 30 g rozmarýnu

Cibulová marmeláda: 500 g cibule, 40 g česneku, 200 ml červeného vína, 100 g cukru, 80 ml balsamikového octa, 50 g másla 

Burger: 4 kachní prsa, sůl, pepř, salát

Příprava: Focaccia: V míse smícháme vlažnou vodu, droždí a nasekaný rozmarýn. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple 45 minut, aby těsto nakynulo. Vypracujeme čtyři bochánky a polijeme je olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem. Pečeme v předehřáté troubě 10–12 minut na 220 °C.

Cibulová marmeláda: Najemno nakrájenou cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. Přidáme víno, cukr a ocet. Přivedeme k varu a pomalu vaříme, dokud se veškerá tekutina nezredukuje na minimum. Marmeládu můžeme ponechat s kousky cibule nebo rozmixovat.

Kachní prsa: Osolená a opepřená kachní prsa opečeme na pánvi kůží dospod, dokud nebude zlatá a křupavá, pak jenom na krátkou chvíli otočíme, aby se maso zatáhlo. Prsa přendáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 10–15 minut.

Finále: Focacciu rozpůlíme a z každé strany namažeme cibulovou marmeládou, na spodní část přidáme listový salát, prsa nakrájená na plátky a přiklopíme.

Doba přípravy: 80 minut, počet porcí: 4

Vegetariánský (burger z černých fazolí, tofu a tzatziki v sezamové bulce)

FOTO: František Petrák

Suroviny: Tzatziki: 400 ml řeckého jogurtu, 1 salátová okurka, 1 stroužek česneku, 30 g kopru, sůl, pepř, citrónová šťáva

Burger: 250 g černých fazolí, 120 g tofu, 1 vejce, sůl, pepř, salát, rajče

Příprava: Tzatziki: Do jogurtu zamícháme najemno nastrouhanou a vymačkanou okurku, lisovaný česnek, nasekaný kopr a dochutíme solí, pepřem a trochou citrónové šťávy.

Burger: Fazole uvaříme doměkka a společně s vejcem, solí a pepřem rozmixujeme. Pak uplácáme čtyři placky a přidáme na ně nakrájené a osolené tofu. Pečeme v troubě na 180 °C 15 minut.

Finále: Rozkrojíme bulku, obě poloviny potřeme tzatziki a na spodní část přidáme plátky rajčat, listový salát a burger. Přiklopíme a podáváme.

Doba přípravy: 60 minut (+ namočení fazolí přes noc), počet porcí: 4