Hlavní obsah

Dioptrické brýle vybírejte podle typu a tvaru obličeje

Novinky, Eva Dvořáková

Dioptrické brýle jsou pro většinu lidí nepostradatelným, kolikrát i módním doplňkem. I tato velice užitečná a nepostradatelná pomůcka ale podléhá módním trendům. Vznikají nové tvary, úpravy i barvy. Důležité je umět si vybrat. Rozhoduje o tom většinou tvar a typ obličeje.

Foto: Profimedia.cz

Dioptrické brýle jsou nejen módním doplňkem. Spoustě lidí definují i jejich osobnost.

Článek

Brýle by v první řadě měly ladit s tvarem obličeje. Můžete se řídit několika radami, ale nejlepší bude, když vám pomůže přímo prodejce ve specializované prodejně, tak i někdo blízký, kdo by vám mohl pomoci při rozhodování.

„Výběr obrub by měl být veden myšlenkou propojit charakter člověka s designem brýlí,” říká Filip Žilka z Žilka Optik Studio. „Brýle nejsou doplněk image, ale i stavební kámen lidské identity.”

Formujme obličej

Jeden z nejdůležitějších poznatků vědy je fakt, že ideální tvar obličeje je ovál. Ten hodnotí člověk jako nejpřitažlivější, nejvěrohodnější, nejestetičtější.

„Jediným logickým pravidlem je tedy pracovat s tvarem brýlí tak, abychom formovali obličej do oválu. Pro výběr vhodného designu brýlí hrají ale podstatnou roli i linie obočí, tvar úst, velikost a barva očí, tvar brady, tváře a lícní kosti. Pokud se sledují tyto linie a tvary, v zásadě pracujeme s přirozeností,” dodává Žilka a uvádí několik příkladů.

Má-li člověk klenuté obočí, nemůže nosit brýle rovné v horní části očnice. Velké tmavé oči nejde "zavřít" masivní úzkou obrubou. Majitelé špičaté brady nemohu mít retro kočičí tvar. Jsou-li lícní kosti širší než spánkové, potřebuji brýle široké tak, aby se tato dysbalance vyrovnala, vysvětluje optik.

Oválný obličej

Foto: Profimedia.cz

Oválný obličej

Tento typ obličeje je velkou výhodou. Brýle se na něj totiž hodí téměř všechny. Proto se můžete kochat a vybírat z toho, co se vám líbí.

„Hranatý tvar brýlí dodá výrazu na přísnosti, kulaté zjemňují rysy. Experimentovat se dá i s  neobvyklými tvary, pro které je oválný obličej velmi vhodný,” radí Eliška Kudláčková, optometristka GrandOptical.

Foto: Luxottica

Rayban, Luxottica.

Kulatý obličej

Foto: Profimedia.cz

Kulatý obličej

Plné tváře a zaoblené linie si nerozumí s kulatými, velkými „mušími” brýlemi. Sáhněte naopak po tvaru, který je obličeji nejvzdálenější - například po velkých hranatých obroučkách, které proporce vyrovnají. Hodí se ale i brýle bez obrouček.

Pozor na brýle s malými obroučkami. Ty se totiž na obličeji mohou ztratit a obličej ještě více „nafouknou”.

Foto: Žilka Optik Studio

Yamamoto, Žilka Optik Studio.

Srdcovitý obličej

Foto: Profimedia.cz

Srcovitý tvar

Trojúhelníkový, nebo chcete-li srdcovitý tvar, je širší v horní části a směrem k bradě se zužuje. Majitelky tohoto typu tváře by měly sáhnout po jemných oválných, nebo zaoblených obrubách. Neměly by se bát přitom příliš výrazného tvaru. Experimentovat lze i s tvarem obrub!

„Výrazná horní část bez spodního okraje by obličej zbytečně rozšířila, proto raději volte opačnou variantu. Vyhněte se asymetrickým obrubám, hrubým tvarům a příliš barevným brýlím, které v kombinaci se srdcovitým obličejem působí komicky,” doporučuje Eliška Kudláčková.

Foto: Grand Optical

San Marco, Grand Optical.

Hranatý obličej

Foto: Profimedia.cz

Hranatý obličej

Jestliže máte vystouplé lícní kosti, ostré rysy a širokou čelist s hranatou bradou, hodí se na vás spíše oválnější brýle, nebo zajímavější asymetrické brýle s obroučkami, radí optometristka. Ty rozbíjejí geometrické tvary v obličeji a ten pak působí daleko jemněji. Logicky je vhodné vyhnout se brýlím stejného, tedy hranatého a obdélníkového tvaru a malým obroučkám.

Foto: Grand Optical

San Marco, Grand Optical.

Filip Žilka ale říká, že už dávno neplatí, že na určitý tvar obličeje patří striktně tak či onak tvarované obruby. „Pravidla padla a nahradily je emoce. Obrovskou roli hraje především sebevědomí,” uzavírá Žilka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám