Hlavní obsah

Jarní a letní trendy v podání českých módních návrhářek

Novinky, Eva Dvořáková

Ne nadarmo se říká „zlaté české ručičky“. Ačkoliv nejsou v módě Češi ti, kdo by udával módní trendy, nedá se říci, že bychom v tomto směru strádali. I Česká republika nabízí velké množství talentovaných a v některých případech i celosvětově uznávaných módních návrhářů. Inspirujme se proto jejich kolekcemi na letošní jaro a léto a nechme si poradit, co by rozhodně nemělo chybět v žádném ženském šatníku.

Foto: Karel Losenický

Tváří kolekce návrhářky Zuzany Kubíčkové se stala Táňa Pauhofová.

Článek
Ether

Jarní kolekci Evy Vontorové charakterizuje progresivní minimalistický design, důraz na zpracování vycházející z tradičních řemeslných postupů a v případě oděvů ženské siluety.

Vybočuje z řady také tím, že se nesnaží držet sezón, ale vytváří jednotlivé kolekce a jednotlivé produkty tak, aby byly nadčasové a respektovaly „slow fashion“ (pomalou módu).

Poslední kolekce, která vyšla začátkem tohoto roku, přináší kabelky z měkké hověziny a také svěží nádech. Až doteď byly typické spíše pevné, exaktní a poddajné tvary, hravé prvky.

Foto: Ether

Značka Ether oslovila letos v lednu svou módní přehlídkou v Číně

Nicméně tvary doplňků zůstávají stále v souladu s osobitým rukopisem značky, tedy s minimalismem. Jako dekorativní prvek slouží strukturování a povrchové úpravy kůže.

Co se týče barev, silnou přítomnost černé v kolekci doplňuje něžná starorůžová, ostrá fialová a metalické verze.

Rozevláté, ženské a oblé siluety charakterizují oděvní kolekci, která je tak kontrastem k čistým, geometrickým liniím. Z materiálů se objevuje tyl, hedvábí, vlna a splývavý polyester. Promítají se zejména na vzdušném topu, průsvitné mikině, kolové sukni, krátkých šortkách.

Dlouhé večerní šaty si pohrávají s průsvity a nabíráním, které je ozvěnou měkkosti kabelek a psaníček. Kromě starorůžové a ostře fialové zde najdeme i chladnou mátově zelenou.

Klíčové kousky, které nesmí chybět v šatníku – kvalitní nadčasová kožená kabelka, „malé černé“ a bílá košile.

Styl českých žen očima návrhářky

„Podle mě se styl českých žen vyvíjí jednoznačně k lepšímu. Co ale považuji za mezeru, je menší ochota investovat do dražších, kvalitních kousků, které, budou-li zvoleny správně, mohou splňovat roli ikonických, základních prvků šatníku. Mohou tedy takzvaně stárnout s námi.”

Zuzana Kubíčková

Návrhářka Zuzana Kubíčková tvoří pod celým svým jménem kolekce, ve kterých dbá na nadčasovost střihu a zejména na kvalitu zpracování. V její práci si nelze nevšimnout estetických detailů, použití starých technik, které jsou zjednodušené nebo volněji zpracované. Zároveň se ale nebojí pustit se do živých barev, které kolekcím propůjčují volnost.

Inspirací k tvorbě kolekce na letošní jaro a léto byla radost ze života, teplé letní večery, přímo vybízející k oslavě života a nespoutané zábavě. Na druhou stranu, na své si přijdou jak milovnice divokých večírků, tak i sofistikovanější ženy, dávající přednost půvabným outfitům na společenské večeře anebo eleganci v soukromí.

Foto: Zuzana Kubíčková

Zuzana Kubíčková říká, že jedním z klíčových kousků dámského šatníku by mělo být kvalitní spodní prádlo.

Dá se tedy říci, že Zuzana Kubíčková vytvořila kolekci pro všechny ženy bez výjimky osobních preferencí či věku. Nosit ji může každá dáma, která má chuť být v onen okamžik výjimečná.

Klíčové kousky, které nesmí chybět v šatníku – spodní prádlo, které by mělo být jeho základem. To je totiž podstata odívání a ženy by na něj měly myslet nejen v černé a bílé, ale mohou dát přednost třeba i křiklavým barvám.

Styl českých žen očima návrhářky

„Celkově jde spíše o širší rovinu a životní styl konkrétního člověka. Mám ale dobrý pocit z toho, že si lidé začali více zjišťovat a vybírat to, co nosí. Právě rozmanitost a množství módních návrhářů by nejen českým ženám měly pomoci objevit jejich styl.”

Josefina Bakošová

Jednoduchost, jednobarevnost a minimalismus. Tři slova, která charakterizují tvorbu talentované módní návrhářky a kreativní ředitelky Galerie Harddecore Josefiny Bakošové.

Velmi svěže a nadčasově působí také variabilita modelů, které jsou módním mixem sportovních prvků s elegantními. Kolekcí prostupují také kvalitní materiály a elegantní, netradiční provedení.

Foto: Josefina Bakošová

V kolekci Josefiny Bakošová hraje hlavní roli královská modř

Mezi stěžejní modely značky patří propracované kabáty, lehké šaty i haleny košilového střihu. Přes to všechno ale najdeme i čisté linie a křehkost, které nositelku nijak nesvazují, naopak jí dodávají svobodu pohybu, eleganci a sebejistotu.

Styl na letošní jarní a letní měsíce vychází z kolekce AW15 s názvem Blue Nostalgia, neřídí se ale žádnými trendy. Velkou inspirací byly Josefininy pocity a zážitky z návštěvy Izraele.

Proto kolekcí prostupuje atmosféra plná slunce, koření, tyrkysové barvy, symbolizující modré moře a blankytné odstíny oblohy. Dominuje královská modř. Dále kolekcí prostupuje také béžová, šedá a klasická černá, ale i pastelové odstíny. Mezi materiály najdeme 100% bavlnu, vlnu, viskózu a hedvábí.

Klíčové kousky, které nesmí chybět v šatníku – košile, košilové šaty a kvalitní kabát.

Styl českých žen očima návrhářky

„Přijde mi, že české ženy postrádají styl, což se projevuje i na nezajímavé šedi v ulicích. Nelze ale vinit jen samotné nositelky, ale i nedostatek míst, kde nakupovat. Obchody nabízejí prakticky stále to samé.”

Návrháři bojují proti „fast fashion“

Rychle se měnící móda (fast fashion) je současným termínem maloobchodníků. Jejich cílem je zachytit aktuální módní trendy. Módu charakterizuje rychlá a levná výroba a také to, aby si spotřebitelé koupili současný styl za nižší, přijatelnou cenu.

Rychlé módě je ale vytýkána mimo jiné také odpovědnost za znečištění životního prostředí (jak ve výrobě oděvů, tak i rozpadem syntetických tkanin), chatrné zpracování a krátká životnost kousku, ale i trendu.

Rychlá móda se také stala terčem kritiky, zejména pro alarmující pracovní podmínky švadlen, a to nejen v zemích třetího světa. Do tohoto konceptu spadá většina maloobchodních řetězců.

„Slow fashion“ je pravým opakem tohoto trendu. Charakterizují jej kvalitní, nadčasové materiály a výrobky z nich. Pro většinu je samozřejmostí „transsezónní“ trend, jeho zachovatelnost po několik dalších let, organické, recyklovatelné a velmi kvalitní materiály. Je reakcí na masovou nadprodukci a ekologické dopady „fast fashion“.

Reklama

Výběr článků

Načítám