Hlavní obsah

Julia Robertsová: Už dávno nejsem Pretty Woman

Právo, Jana Rovenská

Po premiéře mysteriózního thrilleru Tajemství jejich očí přiznala oscarová herečka Julia Robertsová, že při natáčení chtěla udělat největší dojem na svého manžela Daniela Modera, který byl kameramanem filmu. I po třinácti letech je do něho totiž stejně zamilovaná.

Foto: Bontonfilm

Julia Robertsová v detektivce Tajemství jejich očí

Článek

„Snažila jsem se na něho zapůsobit, stejně jako na režiséra, je to můj člověk. S Dannym se cítím na světě úplně nejbezpečněji, je pro mě něco jako ostrov v moři,“ prozrazuje už osmačtyřicetiletá Julia, která s ním má tři děti: jedenáctiletá dvojčata Hazel a Phinnaeuse a osmiletého Henryho.

Už dávno nejsem Pretty Woman. Ve svých letech opravdu netoužím být na titulech světových magazínů a jsem v naprosté pohodě.

V napínavé temné detektivce Tajemství jejich očí hraje Jess, vyšetřovatelku FBI, která chce pomstít vraždu nezletilé dcery. Reportérům Julia řekla, že měla štěstí, že při náročných citových scénách byl za kamerou právě Daniel.

Úsměv odráží její život

„Nevím, jestli bych to bývala tak dobře zvládla zahrát, kdybych neměla před sebou někoho tak fyzicky blízkého. Jako profesionálovi mu věřím už od chvíle, kdy jsem s ním poprvé natáčela před čtrnácti lety Mexičana.“

Julia, známá pro svůj široký úsměv, tvrdí, že právě ten odráží její každodenní život. „Jsem skutečně a hluboce spokojený člověk a postupně, jak roky běží, zjišťuji, co je to za štěstí,“ dělí se o své pocity a pokračuje s přiblížením role.

Trailer k filmu Tajemství jejich očí Video: Bontonfilm CZ

„Příběhem jsem byla uchvácena. Je plný zvratů a já miluji napětí. Postava Jess byla navíc výzvou. Původně šťastná a spokojená manželka a matka se nejprve musí vyrovnat se ztrátou manžela a zanedlouho se poprat s ještě strašnější, kterou je brutální zavraždění jedné z jejích nezletilých dcer. Bylo to hodně o smutku, bolesti a nespravedlnosti. I tak jsem si příběh užila díky Danielovi a ohromným hercům, jako je Nicole Kidmanová a Chiwetel Ejiofor,“ prozrazuje Julia.

Nejvíce si užívá roli matky

Při propagování filmu se ještě setkala s devíti ženami, které se jmenují stejně – Julia Robertsová.

„Myslím, že jsem dost egocentrická. Nikdy by mě totiž ani ve snu nenapadlo, že by mohla existovat jiná Julia Robertsová,“ poznamenala s úsměvem.

Foto: Bontonfilm

V drsném dramatu Blízko od sebe si změřila síly s legendární Meryl Streepovou.

Od chvíle, kdy se stala matkou, se netají tím, že si této role užívá víc než filmových. Má filozofii, že jeden film do roka stačí. Navíc vyhledávala postavy spíše v oddychových snímcích, které si sama mohla užít, jako byla například romantická komedie Moje krásná učitelka (2011) či milostné drama Jíst, meditovat, milovat (2010).

Až výkon v roli Blízko od sebe (2013), ve které se pere a kleje, hodnotí kritici jako Juliin návrat do bývalé formy a připomínají její oscarovou Erin Brockovichovou (2000).

Film byl pro ni proto nesmírným zadostiučiněním. „Jedna z věcí, které jsem zjistila v partnerství s Danielem a potvrdila si ji i při natáčení Blízko od sebe, je, jak jít dál a zbytečně se netrápit. Rozhodující je mít šťastnou rodinu,“ opakuje Julia. Péče o děti jí nedává moc šancí na to, aby vedla život filmové hvězdy. I když jedenáctkrát vyhrála v anketě časopisu People titul nejkrásnější žena světa, před zrcadlem teď tráví minimum času.

Foto: HCE

Ve Sněhurce s talentovanou Angličankou Lily Collinsovou.

„Už dávno nejsem Pretty Woman. Ve svých letech opravdu netoužím být na titulech světových magazínů a jsem v naprosté pohodě. Ze starších žen vyzařuje totiž jiný druh krásy, není vyumělkovaný a strojený, ten mi sluší daleko lépe. Jsem zkušenější nebo možná to vystihují lépe slova šťastnější, spokojenější a vděčnější,“ svěřuje se slavná rodačka z Georgie.

Náročná a vybíravá herečka

Julia je úspěšná už od začátku své kariéry. Byla vůbec první herečkou, která požadovala honorář dvacet miliónů dolarů za film. Mohla si to dovolit, protože ty její vydělaly kolem pěti miliard dolarů.

Foto: Falcon

Milujícího partnera si ve snímku Jíst, meditovat, milovat zahrál Španěl Javier Bardem.

První oscarovou nominaci obdržela ve dvaadvaceti za Ocelové magnólie (1989), druhou rok nato za Pretty Woman, Oscara pak o deset let později za Erin Brockovichovou.

V cestě za slávou pokračovala výbornými snímky, jako byl Případ Pelikán s Denzelem Washingtonem, přes romantické komedie Notting Hill a Nevěsta na útěku až po napínavá dramata jako Na dotek či Dvojí hra. „Říká se, že jsem náročná a vybíravá, ale jako herečka mám svoji hrdost, taková jsem ostatně byla vždycky,“ tvrdí sebevědomě.

V podstatě nikdy nenatáčela bezmyšlenkovitě jeden film za druhým. Hned po ohromném úspěchu Pretty Woman si uvědomila, že si musí filmy pečlivě vybírat. A i když tehdy neměla o nabídky nouzi, další dva roky se na plátně neobjevila. Tenkrát, jak říká, udělala, co se její kariéry týče, asi tu nejmoudřejší věc na světě.

„Pochopila jsem, že si na roli klidně můžu počkat, a začala jsem si budovat kariéru podle své hlavy. Musím přiznat, že to funguje dodnes. A scénáře, které byly v kurzu před deseti lety, už nejsou atraktivní. Ani žádná z posledních rolí s výjimkou té v Blízko od sebe se nedá srovnat s mými bývalými hity. Štěstí je, že už dnes nemusím nic nikomu dokazovat,“ dodává s úsměvem moudrá herečka.

Víte, že…

Postava, která se musí vyrovnat s těžkou osobní ztrátou ve filmu Tajemství jejich očí, byla původně mužská. Ovšem ve chvíli, kdy o roli projevila zájem Julia Robertsová, režisér Billy Ray se vrátil k psacímu stolu, hotový scénář překopal a roli změnil na ženskou. Herečka se navíc musela během natáčení vyrovnat se ztrátou milované matky. Před kameru se vrátila pouhých pět dní po její smrti.

Aby ale vše nebylo tak růžové, koncem minulého roku se v americkém bulváru objevily zprávy o tom, že manželství Julie a Daniela prochází krizí. Ani jeden z nich na ně nereagoval a tak ti, kteří by zřejmě rádi viděli konec dalšího slavného hollywoodského manželství a Julii opět nezadanou, mají smůlu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám