Hlavní obsah

Ivanka Trumpová jako nejvlivnější poradce a pravý opak svého otce

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když 69letý vyhlášený bouřlivák Donald Trump v červnu oznámil, že půjde za republikány do boje o Bílý dům, před novináře jej uvedla právě dcera Ivanka. Prominentní tváří volebního týmu se sice nestala, nicméně ji Trump jmenoval jako první, když se ho v interview ptali na nejbližší spolupracovníky.

Článek

Od té chvíle každého zajímá, jakou roli coby druhá nejznámější tvář rodiny v jeho kampani hraje.

Během nedávného rozhovoru, který dávala Ivanka Trumpová ve své kanceláři v newyorském mrakodrapu, zdvihala často oči vzhůru. Důvod byl ale jiný, než že by upírala pohled k nebesům.

Pracovna magnáta, jehož nevybíravý styl média často propírají a po němž se jmenuje i mrakodrap, je totiž o patro výš.

Trump musel udělat něco správně, když má tak úspěšné a výřečné děti, které ho mají rády.
Lee Carter, komunikační expert

Jeho čtyřiatřicetiletá dcera a bývalá modelka Ivanka nyní spolu se starším bratrem Donaldem a mladším Erikem fakticky řídí otcovo realitní a hotelové impérium.

Drží si svůj odstup, tupí ostré hrany

Z pomoci se zdaleka nevyvlékla, ale ukázalo se, že tato elegantní mladá dáma je mistrem společenské diplomacie. Od častých otcových tirád, které mu dělají mnoho nepřátel, si totiž udržuje decentní odstup.

„Je jeho nejvlivnějším poradcem, nejmocnějším zástupcem i pravým opakem,“ charakterizoval Ivanku server Politico. Jeví se jako klidná síla v zákulisí kampaně připomínající mnohdy kulový blesk, jenž boří všechny dosavadní zvyklosti.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Otec na dceru podle všeho hodně dá, potvrzuje se, že protiklady se skutečně přitahují. Ivanka je na rozdíl od něj známá uvážlivostí a taktem. Američané ji už znají z médií dlouho a sama je nepotřebuje vyhledávat. Podle bratra Erika jí chybí onen „gen“, který stále žene otce za další mediální pozorností, ačkoli je ještě známější tváří.

V Ivančině kanceláři proto nevisí zarámované titulní strany časopisů s její fotkou, jimiž se pyšní otec o patro výš.

Když se na ni sesypou novináři s dotazy, co říká otcovým nevybíravým výpadům vůči, řekněme, ženám (hanlivě se vyjádřil o vzhledu své rivalky, o moderátorce TV debaty i o ženách obecně), Ivanka se snaží tupit hrany.

„Podívejte, můj otec je velmi prudký a přímý. Neznamená to, že je proti ženám zaujatý, když kritizuje lidi, které nemá obzvlášť rád, nebo ty, které rád má, ale má za to, že se mýlí v konkrétní věci,“ řekla CNN.

Ujišťuje, že Trump by byl pro Američanky skvělým prezidentem. „Kdyby tak uvažoval (o ženách), nebyla bych vysoce postavenou pracovnicí v jeho organizaci,“ uvedla.

Pro otce může udělat jen to, co jí dovolí, aby zůstala věrná svému veřejnému image elegance.
Victoria Budsonová z Programu pro ženy v politice

Jako druhý potomek ze tří, které má Trump z prvního manželství s Ivanou Zelníčkovou původem z Česka, má teď Ivanka v otcově mamutí společnosti Trump Organisation pod palcem rozvoj a akvizici, a kromě toho je mimořádně úspěšná s vlastním projektem módních doplňků, jichž se například jen v roce 2013 prodalo za 250 miliónů dolarů.

Uznáním nešetří

„Jsem podnikatelka, ne politička. Politiku přenechávám jiným členům rodiny,“ prohlásila. To dodržuje i na sociálních sítích.

Na Instagramu píše víc o nabídce svého módního zboží, na Twitteru si dokonce notuje s Chelsea Clintonovou, s níž jsou kamarádky, i když si teď rodiče dávají v kampani navzájem pořádně do nosu.

Co přesně Ivanka radí Trumpovi, se lze jen dohadovat, ale pro mikrofony si vyhrazuje jen slova uznání. „Byl vynikající rodič a milující otec. Postrkoval mě, opravoval, ukázňoval, teď, když jsem sama rodičem, to oceňuji,“ vzpomínala.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Donald Trump v Iowě

„Jsem na něj mimořádně pyšná,“ řekla jindy a ocenila, že „pozitivně“ mění proces výběru kandidáta. Podle Ivanky je „vynikající lídr a vyjednávač“. Za tuto hranici ovšem nejde, o Trumpových politických šarvátkách mlčí, tu a tam se s bratrem Erikem objeví mezi posluchači republikánské TV debaty.

Za svou zdrženlivost sklízí chválu. „Je to inteligentní byznysmenka. Chápe, že otcova nekorektnost nemusí být nejlepší pro její obchody,“ říká volební stratég demokratů Nick Morrow.

Třetí dítě v létě

„Pro otce může udělat jen to, co jí dovolí, aby zůstala věrná vlastnímu veřejnému image elegance,“ soudí Victoria Budsonová z Programu pro ženy ve veřejné politice.

Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem, který vlastní deník New York Observer, kromě toho v září oznámili, že čekají třetí přírůstek do rodiny.

Čím tedy nejstarší dcera Trumpovi vlastně nejvíc pomáhá? Nejčastější odezvou Američanů na Ivanku a její dva bratry (mají ještě nevlastní 22letou sestru Tiffany a devítiletého bratra Barrona) je podle komunikačního experta Lee Cartera důležitý dojem: Trump musel udělat něco správně, když má tak úspěšné a výřečné děti, které ho mají rády.

„Je mi jedno, jestli se děti příštího prezidenta USA starají o politiku. Zajímá mě ale, co říkají o jeho povaze,“ shrnul své postřehy expert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám