Hlavní obsah

Péče o pleť v mrazivém počasí

Novinky, Dana Sokolová

Mrazivé počasí ve spojení se suchým vzduchem ve vytápěných místnostech dává naší pleti pořádně zabrat. Pokud je o ni špatně pečováno, projevuje se to podrážděnou a napjatou pokožkou, na které se často tvoří šupinky a červené rozšířené žilky. Vždy je lepší takovým problémům předcházet, existují ale i přípravky, které si poradí i s těmito problémy.

Foto: Profimedia.cz

Hutný krém budete potřebovat zejména v extrémních klimatických podmínkách.

Článek

„Jakmile klesne venkovní teplota pod osm stupňů Celsia, mazové žlázy v pokožce sníží produkci lipidů na minimum. V mrazivém počasí je tak lepší sáhnout po mastnějších, výživných pleťových krémech, které chrání kůži před chladem a lépe udržují vlhkost pokožky,“ vysvětluje přední česká kožní lékařka doc. MUDr. Monika Arenbergerová v rámci projektu atakujakne.cz.

Vytvořený tukový film brání odpařování vody, takže pleť zůstává vláčná a také se zbytečně neochlazuje. Odpařování vody totiž vždy znamená i zvýšenou ztrátu tepla, ochlazování a zároveň poškození kožního povrchu.

„Hutný krém budete potřebovat zejména v extrémních klimatických podmínkách: na horách, ve vysokých mrazech, při dlouhodobém pobytu venku nebo při ostrém větru,“ pokračuje odbornice.

„Za běžných podmínek, kdy pleť není vystavena působení chladu nebo mrazu, můžete používat krémy, které nejlépe vyhovují vašemu typu pleti, např. i hydratační. Ideální je využít dobu, kdy jste přes den doma, nebo je aplikujte na noc.“

Foto: archív firem

Zleva:

Jak na aknózní pleť

Nošení šál a čepic podporuje v zimě zapaření kůže – zvyšuje se produkce mazu. Za zhoršením kůže v zimě stojí i oslabená imunita a nedostatek vitamínů.

„Do chladu se pro aknózní pleť hodí lehký make-up, který plní v zimě hned dvě funkce. Estetickou, kdy překryje pupínky a uhříky a dá obličeji svěží barvu a tón. Ochrannou, kdy kombinace základu a přírodního pigmentu vytváří jakousi bariéru proti škodlivým vlivům zevního prostředí. Make-up je možné i kombinovat s prostředky proti akné, kdy ráno pleť ošetříme vhodným přípravkem a po jeho vsáknutí naneseme zvolený make-up,“ doporučuje lékařka.

Jestliže vás trápí akné, myslete na to, abyste po očištění a ošetření pleti nevycházeli do chladného venkovního prostředí okamžitě, ale až po 15 – 30 minutách. Odlíčení a ošetření aknózní pleti může někdy způsobit podráždění pleti a začervenání. To v kombinaci se suchým mrazivým vzduchem vede často k nepříjemným pocitům.

Obecně platí, že lehčí hydratační krémy jsou vhodné na léto a v zimě sáhneme po mastnějších základech, které plní lepší ochrannou funkci před chladem a mrazem. Lidé s aknózní pletí by mastnější krémy ani masky vyhledávat neměli, aby nedošlo k přemaštění a zhoršení akné. Ideální volbou jsou BB krémy s krycí i ochrannou funkcí.

Foto: archív firem

Zleva

Důležité UV filtry

„I v zimě byste se měli chránit před slunečním zářením. Pokud nejedete vyloženě na hory, pak opalovací krémy můžete nechat schované, ale pleťový krém, který obsahuje ochranný UV faktor, by měl být samozřejmostí, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáte, že nějaké slunce existuje,“ upozorňuje Dagmar Korbová Krůzová z Vivantis.cz.

Pokud jedete na hory, pak vám ale UV filtry obsažené v běžných denních krémech stačit nebudou.

„Jednak proto, že při nízkých teplotách je kůže přirozeně sušší, a především z toho důvodu, že na horách je sluneční záření intenzivnější a můžete si přivodit bolestivé spáleniny kůže. Ve vyšších nadmořských výškách jsou krémy s vyššími ochrannými faktory nezbytné. Ochrání kůži před spálením a předčasným stárnutím a zabrání vzniku nevzhledných pigmentových skvrn,” vysvětluje MUDr. Yvonne Bergerová z BcD Clinic.

Foto: archív firem

Zleva:

Speciální péče rtům

Oblast rtů neobsahuje mazové ani potní žlázky, a proto trpí zejména v chladném období. Součástí každé dámské kabelky by tak měla být výživná tyčinka na rty, nejlépe i s UV faktorem pro případ návštěvy hor.

Pouhý lesk na rty vás neochrání. Sice dodá rtům hydrataci a současně je nádherně rozzáří, ale v mrazivých dnech je to málo.

„Rty jsou velmi citlivé, jejich kůže je křehká a tenká, a protože není „vybavena“ mazovými žlázami, v zimním období velmi rychle vysychá, praská a olupuje se. Praskání rtů často zasahuje i do kontur. Bohužel pak ani při sebelepší péči nemusí dojít k úplné regeneraci a návratu do původního stavu. A tak při opakovaném vysychání a praskání rtů mohou jemné vrásky v oblasti kontur na pleti zůstat,“ upozorňuje MUDr. Yvonne Bergerová.

Foto: archív firem

Zleva:

Nezapomínejte na ruce

Ruce, u kterých pozorujeme často přesušené hřbety, bychom měli častěji zvláčňovat a zbytečně je nevystavovat mrazu (nošení rukavic). Krémy na ruce by se měly používat ještě častěji než v létě.

„Kůže kolem nehtů se v zimě často přesouší, praská a vznikají bolestivé pukliny. V takovém případě pomůže koupel ze směsi mandlového, sezamového a olivového oleje, zahřátá na 37-40 stupňů Celsia. Až teplota lázně klesne, ruce vyndáme a lehce osušíme. Pro lepší efekt můžeme poté i vmasírovat směs do okolí nehtu,“ radí MUDr. Monika Arenbergerová.

Tip: Jako doplněk základního ošetření rukou vyzkoušejte regenerační zábaly. Použijte k tomu váš oblíbený krém na ruce. Naneste na ruce krém ve větší vrstvě než obvykle, navlékněte na ně igelitové rukavice či mikrotenové sáčky a pro rychlé zahřátí si ještě navrch natáhněte rukavice ze silnější froté látky, teplé ponožky nebo čisté kuchyňské chňapky.

Mikroten a teplo zlepší vstřebávání tukovitých látek. Po 30 minutách působení přebytky krému utřete nebo vmasírujte do pokožky. Zábal můžete aplikovat také před spaním a v rukavicích jít i spát. Sundat si je můžete kdykoli během noci, pokud vás už budou obtěžovat, nebo až ráno. Ošetření pokožku zjemní a zlepší celkový vzhled rukou. Takové ošetření si dopřejte alespoň jednou týdně.

Foto: archív firem

Zleva

Pozor – omrzliny nevznikají jen při mrazech

Omrzliny se vytvářejí působením nízkých teplot na kůži a hlubší partie. Mají přibližně srovnatelný vzhled a jednotlivé odstupňování jako popáleniny. Důležité je si uvědomit, že k poškození tkáně může dojít i při teplotách převyšujících bod mrazu.

„Například při dostatečně nepříznivých podmínkách (např. vlhké oblečení, jízda na motocyklu) mohou především okrajové partie těla omrznout i při teplotě +7 stupňů Celsia. Léčbou je šetrné a bezpečné ohřátí postižené části těla a konzultace na kožní ambulanci,“ dodává doktorka Arenbergerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám