Hlavní obsah

Jak moc nás ovlivňují barvy

Právo, Ivana Prudičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se tak nějak divně? Jdou vám všichni na nervy? Jste unavená, podrážděná a nevíte proč? Nebo vás už unavuje pohled na šeď zimních plískanic? Zkuste si naordinovat pár veselých barviček. Výsledek vás možná příjemně překvapí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

O tom, že barvy ovlivňují lidskou psychiku, není pochyb. Každý dneska ví, že červená je barvou aktivity, zvyšuje krevní tlak a zrychluje srdeční rytmus. Modrá naopak zklidňuje a navozuje pocit chladu. Jenže málokoho napadne souvislost mezi bolestmi hlavy, depresemi a vysokým tlakem a nevhodně vymalovanými zdmi pracoviště nebo ložnice.

A tak bychom místo polykání pilulek z lékárny mohli raději zkusit změnit barvy ve svém okolí a těšit se z nečekaně pozitivních změn svého zdravotního stavu.

Trochu žluté proti depresi

Žlutá je barva slunce, pohody a prostoru. Podporuje vynalézavost a kreativitu. Studenti z Milána vymalovali učebny různými barvami a potom sami na sobě zkoušeli, vždy po týdnu, jak se v které učebně cítí. Zaznamenávali jednak subjektivní pocity, jako pocit pohody, nebo naopak stísněnosti, nedostatku kyslíku, bolesti hlavy. Ale také objektivní hodnoty krevního tlaku, tělesné teploty a svalový tonus.

Dospěli k jednoznačnému závěru. Ve žlutě vymalované učebně se cítili nejen daleko lépe, ale i jejich fyziologické hodnoty byly daleko lepší než např. v tmavě červené nebo neutrálně šedé místnosti.

Pozor! Špatně zvolený tón žluté může způsobovat úzkost, depresi i sebevražedné sklony. Ale s teplou sluneční žlutou nikdy nešlápnete vedle. Nemusíme hned přemalovat celý byt, pracoviště a přilehlé fasády nažluto. Pro začátek bude stačit třeba žluťoučká zimní čepička nebo slunečnice do vázy.

Na hory vyrazte v červené

O červené barvě se říká, že je barvou aktivity, činorodosti, vitality a optimismu. Je také barvou, která nejlépe prodává. Proto je tolik obalů červených nebo alespoň s červenými prvky. A proto se také nevěsty v daleké Číně vdávají v červených šatech. Tato barva prokazatelně zvyšuje krevní tlak i svalové napětí a zrychluje srdeční činnost i dýchání.

Barvy mají na lidský organismus daleko větší vliv, než jsme ochotní přiznat. Snažme se proto alespoň občas koukat na svět růžovými brýlemi, bude nám hned veseleji…

Je logické, že svému hyperaktivnímu dítěti nepořídíme sytě rudé povlečení na postýlku ani červenou tapetu s nějakým podezřelým pavoukomužem před ní. A naopak se tím vysvětluje dávná tradice vykřičených domů mít nad vchodem zavěšenou rudou lucerničku. Zde se aktivitám meze nekladly…

Červená barva může signalizovat i určité nebezpečí nebo výstrahu. Jedovaté houby, rostliny i ryby mívají často rudé zabarvení. Stačí zavzpomínat na školní léta. Jakou barvu kostýmu měla ta nejpřísnější profesorka?

Chlaďte se studeně modrou

Modrá se anglicky řekne blue. Napadlo vás někdy, proč se melancholickým skladbám amerického jihu říká „blues“? Možná pro jejich tesknou, uklidňující povahu, nekonečný klid, téměř ospalost. Tak by měla tato barva působit.

Podle jedné tuzemské studie zkoumající vliv barev v pracovním prostředí dokáže modrá barva tlumit hádky a potyčky na pracovišti. Nejedná se přitom jen o barvu nátěru zdí, ale i o dekor nábytku, závěsů a dokonce i vhodně zvolených obrazů. Několik psychologických studií prokázalo, že jedinci preferující modrou barvu vynikají chladným, ale loajálním jednáním i jistou dávkou smutku.

Modrou volí častěji muži, nejčastěji v povolání úředníků a politiků. Čímž se leccos vysvětluje. Možná by pomohlo trochu odlehčit zdlouhavá politická jednání bikinami v oranžové barvě. Oranžová totiž povzbuzuje nejen chuť k jídlu, ale i podněcuje lehkomyslné jednání. To se může hodit!

Zlatou si dodejte důležitost

Obecně platí, že citlivější k barvám bývají ženy, které je mohou vnímat nejen zrakem, ale i povrchem kůže. Tím je možná vysvětlena odvěká touha žen po zlatě a všem dalším, co se třpytí. Existuje dokonce i tzv. chromoterapie, tedy barvová terapie, která má za úkol obnovit vnitřní rovnováhu, jak psychickou, tak i fyzickou pomocí barev. K této terapii patří i voda ozářená barevným světlem.

Lékařské zdroje popisují i stavy, kdy je organismus přetížen barvami a dochází k tzv. hyperchromatóze. Složitý název ale může skrývat pocity, s kterými se potýkáme občas všichni. Vždyť kdo občas netouží utéct někam ven a hledět jen do zeleně? Komu neudělá dobře zahledět se na vodní plochu a nechat odpočívat oči jen pozorováním vlnek?

Tak až příště pocítíte první příznaky deprese ze zimního šera, naordinujte si ten nejlevnější lék od matky přírody. Vycházku do parku nebo k řece. Určitě zabere dřív než tabletka z lékárny!

Černá už dávno není barvou smutku

Pro jeden africký kmen je dokonce černá barva tou nejveselejší, protože je barvou mraků přinášejících blahodárný déšť. Z hlediska účinku barev symbolizuje černá důstojnost a serióznost. Také zmenšuje objem, čímž získala nehynoucí oblibu u nositelek velikostí XL a výš.

Co ale o černé říká seriózní věda? Po malém pátrání se nám podařil objevit zajímavý experiment, kterého se v Bonnu zúčastnilo přes 200 respondentů. Muži i ženy měli za úkol chodit do práce a na úřady v černém oblečení či alespoň v jednom černém kusu oblečení. Další týden v barevném. Takto střídali barevné a černé oblečení po týdnu dva měsíce. Výsledek testu překvapil úplně všechny.

V „černých“ týdnech totiž všichni respondenti bez ohledu na pohlaví zaznamenali opakovaně víc úspěchů v zaměstnání, víc nabídek k seznámení a dokonce i několik kariérních postupů a zvýšení platu.

Zadavatel experimentu – německá psychiatrická společnost – vysvětluje výsledky účinkem černé barvy nejen na nositele, ale i na okolí respondentů. Byli podvědomě považováni za serióznější, tudíž i pracovitější a disciplinovanější než jejich barevní kolegové.

Růžová nepatří jen barbínám

Uvolní a uklidní i nás, dospělé, kteří jsme už hrám s panenkami dávno odrostli. I tak je tahle barva trochu problematická, zvlášť pro muže. Ti odvážnější si, možná podvědomě, zakoupili růžové tričko s límečkem nebo alespoň kravatu.

Ti konzervativnější si vychutnají růžovou ve formě žvýkacích bonbónů nebo rybího tataráku. A právě nyní se sluší přiznat, že barvy jsou důležité nejen kolem nás, ale i uvnitř, tedy v našem žaludku!

Barevné jídlo není jen kulinářskou a estetickou záležitostí, ale organismus ho potřebuje stejně jako vitamíny a minerály. Dokazuje to studie z Bostonu, kdy vědci zkoumali vliv barevných potravin a účinky na zdraví. Jedné skupině pacientů byla podávána strava vyvážená, ale jednobarevná a fádní. Tedy žádná červená jablíčka, jen zelený salátek, ještě zelenější špenátek a bledé brambory…

Druhá skupina dostávala stejný počet kalorií i vitamínů, ale jejich jídlo bylo pestré.

Výsledek se dal očekávat, proč však pomlouvat tak chutný experiment. Skupina s lákavě vyhlížející stravou měla výsledky všech testů o hodně lepší než ti chudáci se špenátem. A to i přes to, že nutričně jedli úplně stejně. Opět se potvrdilo rčení našich babiček, že jíst se má i očima.

Partnera vyslýchejte v zelené

Samozřejmě že to nemyslíme úplně vážně. Pravda ovšem je, že kriminalisté vyslýchají podezřelé v zelené místnosti, protože je staticky prokázáno, že právě pod vlivem této barvy se pachatelé dříve a ochotněji přiznají. Tak proč si domů nepořídit třeba zelený župánek nebo nevymalovat alespoň koupelnu nazeleno! Další studie prokázaly, že v zeleném prostředí si lidé méně stěžují na nedostatek peněz, připadají si spokojenější a klidnější.

Dokonce i mosty nechvalně proslavené počtem sebevražd se po novém zeleném nátěru změnily na běžné mosty bez nebožtíků. Podvědomě zřejmě vnímáme zelenou jako barvu přírody a života.

Na špatnou náladu si posviť

Nezbývá než zmínit ještě jeden aspekt barev a jejich vlivu na náš organismus. Tím je barva osvětlení, která zásadním způsobem ovlivňuje naše chování a prožívání. Špatná barva a intenzita světla může způsobit depresi nebo snížit náš pracovní výkon na minimum.

Takže – vítězem je studené a jasné světlo. To totiž zvýší naši produktivitu práce i zlepší náladu. Přirozené denní světlo se svou specifickou barvou, které by bylo pochopitelně nejlepší, je dopřáno málokomu z nás. Vždyť v uzavřených místnostech trávíme téměř 90 % dne. Kdo by se divil neustálému zívání, neurčité únavě nebo počínajícímu syndromu vyhoření?

Kdo by nezatoužil po modré obloze, žlutém sluníčku a nových červených kozačkách? Tohle všechno a mnohem víc si prostě musíte dopřát. Ve vlastním zájmu i v zájmu firmy, pro kterou jistě z plných sil poctivě pracujete. Tak vzhůru na terapii barvami! Stačí se rozhlédnout…

Tak co bychom mohli, my chudáci laikové, udělat pro svůj klidnější tep, spokojenost a dobrou náladu? Možná bude stačit pochutnat si na zelené hruštičce a hledět na vějíř krásných nových zeleňoučkých dvoutisícovek.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblíbená barva prozradí osobnost člověka

Je přirozené, že se každému líbí úplně něco jiného. A to platí i o barvách. Proč má ale někdo rád takovou barvu, kterou druhý opovrhuje? Ve skutečnosti mohou...

Výběr článků

Načítám