Hlavní obsah

Jak si usnadnit žehlení

Novinky, Dana Sokolová

Žehlení nepatří mezi oblíbenou činnost Čechů. Existují ale výjimky, jež tato činnost nejen velmi baví, ale také ji považují za příjemný relax, kdy si odpočinou od každodenních starostí. Přestože díky nejmodernějším technologiím žehliček a kvalitním materiálům oděvů lze čas věnovaný žehlení zkrátit na minimum, ženy by raději přenechaly tuto činnost svým protějškům. Přitom existuje hned několik možností, jak si žehlení prádla ulehčit.

Foto: Profimedia.cz

Žehlení je pro mnohé ženy utrpením.

Článek

1. Praní

Pokud si chcete opravdu ulehčit žehlení, pak používejte aviváže, které prádlo změkčí, vyhladí a žehlení je tak mnohem rychlejší a snazší.

Existují i aviváže vhodné pro citlivou pokožku či ekologického rázu. Místo aviváže také můžete vyzkoušet obyčejný ocet, i on dokáže prádlo změkčit.

Foto: archív firem

Zleva:

2. Správné věšení prádla

Základem všeho je pečlivě pověšené prádlo. Pokud se člověk naučí věšet dobře, pak má z půli hotovo. Ideální je prádlo vyždímat na nižší otáčky, tedy tak, aby z něj nekapala voda, ale prádlo nebylo úplně suché. Před věšením prádlo pořádně protřepejte, aby se narovnalo a netvořily se záhyby.

Pečlivě narovnejte švy, rukávy. Klidně použijte vícero kolíčků, které dnes už ani nemusí dělat takové otlaky, jak tomu bylo u klasických dřevěných. Prádlo jako kalhoty, bundy, košile či halenky pak sušte rovnou na ramínkách. Prádlo nepřesoušejte a při sundávání hned pečlivě skládejte a uhlaďte.

3. Sušička

Kvalitní sušička může ulevit od žehlení prádla úplně. Je však nutné vybírat a nekupovat sušičku jen podle ceny, ale podle toho, co všechno umí. Většina sušiček dnes již má i program pro snadné žehlení či suché prádlo přímo do skříně apod. Nicméně důležité je i hledět na množství prádla, které dáváte sušit. Pokud do bubnu vložíte například jen pět pánských košil a zvolíte patřičný program, budete překvapeni, jak snadné poté žehlení bude, bude-li vůbec nutné.

Mezi ty nejkvalitnější sušičky patří tzv. kondenzační, ideálně s tepelným čerpadlem, které fungují na stejném principu, jako je přirozené sušení sluncem a větrem. Pracují na základě odnímání vlhkosti, a nikoli tepelné energie. Díky silné cirkulaci vzduchu pracují tyto sušičky i velmi rychle a rovnoměrně.

Prádlo je vhodné okamžitě srovnat po dosušení programu. Jedině tak dosáhnete toho, že žehlení nebude vůbec nutné.

4. Kvalitní žehlička

U žehliček je v první řadě velmi důležitá kvalitní žehlicí plocha. Mezi ty kvalitnější patří plochy ze slitin s obsahem nerez oceli, které jsou rovnoměrněji zahřívané a po látce plynuleji kloužou. Dále pak keramické plochy, které jsou odolné i proti poškrábání, či plochy s nepřilnavým povrchem, které se nelepí na látky a tak se na prádle nedělají sklady ani varhánky.

Při výběru žehličky je dále dobré pohlížet na páru. Napařování proces žehlení výrazně zkrátí. Mezi ty nejdokonalejší patří žehličky s rozprašovačem a nárazovým vyvíjením páry (látku lze nakropit, ale také zjemnit parní sprchou) a žehličky s parním generátorem (mají velmi vysoký a stálý parní výkon, díky čemuž lze prádlo vyžehlit po jednom přejetí).

Za ideální volbu při nákupu jsou považovány tzv. systémové žehličky s parním generátorem. Tyto žehličky mají jednak větší výkon, díky parnímu generátoru zajišťují stálý proud páry a prádlo lze tak velmi dobře vyžehlit po jednom přejetí. Proud páry je navíc intenzivní i při nižších teplotách. Samotná žehlička je přitom lehčí než ty klasické, jelikož nádržky s vodou jsou v oddělené parní stanici.

Foto: archív firem

Zleva:

5. Kvalitní žehlicí prkno

Na trhu se dnes objevují funkční a stylová žehlicí prkna, která jsou stabilní, nezabírají příliš místa a jsou vybavena kvalitním povrchem nepodléhajícím vysokým teplotám a vlhku. Ideálním povrchem žehlicí plochy prkna je keramická deska, jelikož prkna či hliníkové a teflonové povrchy se rychleji a snadněji ničí.

U povrchních materiálů je pak velmi důležitá tzv. paropropustnost. Dostatečné odvětrávání prkna zabraňuje jeho zapaření zevnitř, a tudíž i tvoření plísní a zápachu. Někteří výrobci řeší tento problém tzv. sběračem vody, který odvádí vysráženou vodu z prkna do nádobky.

Součástí prkna dnes může být i tzv. komínkovač – pomocník na skládání triček a košilí. Výsledek je perfektní a oblečení vypadá, jako by ho skládal sám prodavač oděvů.

6. Žehlicí lisy

Žehlicí lis je ideálním řešením pro žehlení velkých kusů prádla. Ocení jej i maminky s dětmi. Prádlo je totiž po vyžehlení stejnoměrně zahřáté a plošně zbavené bakterií, což je důležité všude tam, kde je třeba dbát na zvýšenou hygienu. Hodí se tedy i pro alergiky nebo pro starší osoby, kterým žehlení dělá fyzické problémy.

Jeho předností je, že disponuje velkým tlakem, kterým se oblečení jednoduše vyžehlí – bez velké námahy a bez ztráty času. Lze s ním totiž žehlit více vrstev najednou. Prádlo můžeme navlhčit zvlhčovacím systémem, který při kontaktu s žehlicí patkou vytvoří páru a vnikne do prádla.

7. Žehlení košil

Podle hospodyněk je nejlepší, když při žehlení košil dbáte na správný postup – začnete u límečku a vyžehlíte ho z obou stran od krajů ke středu. Potom přejdete na rukávy – od manžet nahoru k sedlu.

Foto: Profimedia.cz

Poslední možností je tuto činnost delegovat na ostatní členy domácnosti.

Sedlo je nejlepší žehlit z vnitřní strany, jelikož se tak snadno dostanete do všech rohů a na předním díle košile se neutvoří záhyby. Pak vyžehlíte záda a až na závěr přední díl košile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám