Hlavní obsah

Pigmentové skvrny přidávají roky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce má blahodárný vliv na naši náladu a zdraví obecně. Příliš mnoho slunečního záření ale podporuje stárnutí kůže a vznik pigmentových skvrn. Žena pak vypadá starší, než ve skutečnosti je. I když tuto estetickou vadu na kráse lze již odstranit, nejlepším způsobem podle odborníků zůstává prevence v podobě ochrany před slunečním zářením, a to nejen za slunečného počasí, ale prakticky 365 dní v roce.

Foto: Profimedia.cz

Pigmentové skvrny ubírají na kráse.

Článek

„Je důležité si uvědomit, že vznik pigmentových skvrn vyvolávají všechny zdroje UV záření, tedy slunce, solárium nebo jiné umělé zdroje. Nejedná se však pouze o záměrné opalování, ale o jakýkoliv pobyt na slunci. Často se například zapomíná, že přes sklo (doma, v kanceláři, v autě) prochází značná část UV-A záření. Už několikaminutová expozice může u citlivých lidí způsobit nerovnoměrnou aktivaci melanocytů a vznik hyperpigmentace,“ upozorňuje MUDr. Marta Moidlová z kliniky LaserPlastic.

Kromě UV záření za vznik tzv. melasmat či chloasmat – nevzhledných skvrn

na čele, spáncích, tvářích a horním rtu – mohou genetické dispozice a hormonální dysbalance. Proto se i první příznaky nejčastěji objevují v průběhu těhotenství, uvádí se, že postihují 50–70 % těhotných žen, dále při užívání hormonální antikoncepce nebo v menopauze při užívání hormonální substituce.

Na místech, která jsou vystavena navíc i slunečnímu záření (zejména hřbety rukou, předloktí, obličej a dekolt), se objevují po čtyřicítce také tzv. stařecké skvrny.

„Kůže reaguje již na velmi nízkou úroveň UV záření. Proto ženy trpící hyperpigmentací musí na ochranu pleti myslet neustále. Pigmentové skvrny totiž způsobují UVB paprsky, ale určitou formou i UVA paprsky, které je ohrožují po celý rok, jelikož i chladné světlo může aktivovat tvorbu melaninu,“ vysvětluje Stefanie Conzelmannová z Eucerinu.

Proto je velmi důležité dodržovat zásady správné ochrany pokožky proti UV záření. Důležité je vybírat krémy s kvalitním filtrem a při jejich použití důkladně namazat všechna místa dostatečně silnou vrstvou. Pokud už se nějaké skvrny objeví, pak je dobré je okamžitě začít řešit, a to nejlépe s odborníky. Léčba pak bude mnohem snadnější.

Foto: archív firem

Zleva:

Když už se nějaká skvrnka objeví, co s tím?

Některé pigmentové skvrny mohou spontánně vymizet, často však přetrvávají mnoho měsíců i let, v některých případech jsou velmi obtížně léčitelné.

Základem léčby je vyloučení příčiny, která pigmentaci vyvolává. Pokud je například patrná časová souvislost vzniku onemocnění se zahájením užívání hormonální léčby, je vhodné ji ukončit nebo alespoň změnit preparát. Dále je pak nutná ochrana před UVA a UVB paprsky, tedy používání kvalitních kosmetických přípravků s vysokými UV filtry. A to nejen v létě, ale v podstatě 365 dní v roce.

„K přímému ošetření pokožky se nejprve aplikují bělicí krémy, které vstupují do metabolismu tvorby pigmentu. Poté se doporučuje chemický peeling, kterým se vyvolá odlučování povrchových vrstev pokožky,“ vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

Ženy by měly vědět, že je vcelku velký rozdíl mezi chemickým peelingem provedeným kosmetičkou a dermatoložkou. „Kosmetičky používají látky o nízkých koncentracích většinou jako součást celkové kosmetické péče. Lékař provádí samostatnou cílenou proceduru, při které aplikuje látky a jejich kombinace vysoce koncentrované (až 70%) s nízkým pH. Chemický peeling provedený dermatologem je bezbolestný a účinný,“ upozorňuje MUDr. Marta Moidlová.

Další možností je odstranění skvrn pomocí laseru. Intenzivita ošetření je aplikována dle typu pigmentových skvrn. Při zákroku lze tedy ošetřit jak vrchní vrstvu pokožky, tak i hlubší vrstvy. „Paprsek laseru pigmentovou skvrnu takzvaně rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky následně postupně odplaví z těla. Proceduru je nutné podstoupit 4–6x dle typu pleti a doporučení dermatologa. Procedura nepatří k nejlevnějším a má také mírná rizika. Může dojít k podráždění pokožky, zánětu či k jejímu popálení,” dodává Moidlová.

Stařecké skvrny se pak nejúčinněji odstraňují tzv. Q-switched alexandritovým laserem. „Zákrok je mírně bolestivý, přirovnává se ke štípnutí gumičkou. Hojení ošetřeného místa probíhá přes povrchové stroupky cca 10 dní,“ dodává MUDr. Jitka Chaloupecká.

Foto: archív firem

Zleva:

Reklama

Související články

Jak pečovat o pokožku po slunění

Kvalitní opalovací přípravky předně chrání pokožku před spálením a předčasným stárnutím, ale také umožnují zdravé opálení. Aby si pokožka uchovala delší čas...

Výběr článků

Načítám