Hlavní obsah

Letní osvěžení, které zpříjemní prázdninový večer

Novinky, Dana Sokolová

Plánujete pořádat balkónovou či zahradní párty nebo si jen chcete ozvláštnit s partnerem letní večer? Pak pro vás máme hned několik tipů na výtečné a přitom jednoduché osvěžení. Netradiční nápoje s trochou alkoholu mohou být dobrou náhražkou piva či jiných alkoholických nápojů, jež ve velké míře zatěžují vedrem oslabený organismus.

Foto: Profimedia.cz

K létu patří míchané nápoje a koktejly.

Článek
Jameson Select reserve koktejl
Suroviny: 5 cl Jameson Select, 0,75 cl javorového sirupu, vymáčknout osminku limetky, 1 střik Jerry Thomas Bitter, sušená limetka a celá skořice
Postup: Jameson jemně oslaďte javorovým sirupem, osvěžte čerstvou limetkou a dolaďte bitterem. Nápoj ozdobte tyčinkou skořice a sušenou limetkou.
Jameson Ginger
Suroviny: 5 cl irské whiskey Jameson, šťáva z 1/3 limetky, 1,5 dl zázvorové limonády, 2 plátky čerstvého zázvoru a 5 kostek ledu
Postup: Do nachlazené vysoké sklenice vhoďte kostky ledu, vymačkejte šťávu z 1/3 limetky, přidejte panáka whiskey a vše dolijte zázvorovou limonádou. Nakonec přidejte 2 plátky zázvoru, zapíchněte brčko a vše je připraveno.
Aperol Spritz
Suroviny: 5 cl aperolu, 1 dl sody, 1 dl prosseca
Postup: Na kostky ledu do vinné sklenice lijeme ve zmiňovaném pořadí aperol, sodu a prosecco. Ozdobíme plátky pomeranče.
Six Grapes Strawberry swizzle
Suroviny: 2 jahody, 1,5 cl cukrového sirupu, 1 cl fresh lemon, 5 cl portského vína Graham`s Six Grapes, střik sody
Postup: Jahody vymandlujeme s cukrovým sirupem, přidáme fresh lemon, Graham`s Six Grapes a zastříkneme vodou. Podáváme na ledové tříšti, zdobíme mátou a pro skvělé propojení chutí můžeme doplnit čokoládovou pralinkou.
Yellow Limono
Suroviny: 2 dcl Fernet Stocku Citrus, 0,5 dcl čerstvé limetové šťávy, 0,5 dcl cukrového sirupu, hrst lístků máty, 5 dl sody na dolití
Postup: Vše promícháme, ozdobíme plátky citrónu a limety.
London Breeze
Suroviny: 4 cl Beefeater ginu, 4 cl grapefruitového džusu, 6 cl brusinkového džusu, ⅛ ks limety
Postup: Tumbler o obsahu kolem 25 cl naplňte kostkami ledu. Přidejte všechny přísady a nad nápojem stiskněte limetu a vhoďte ji do dovnitř. Promíchejte… a vychutnejte si drink!
Strawberry Piňa Colada
Suroviny: 4 cl bílého rumu Havana club, 2 cl kokosového sirupu, 2 cl smetany, 1,5 dl ananasového džusu, čerstvé (mražené) jahody, plátek ananasu, physalis
Postup: Do koktejlové skleničky nasypeme ledovou tříšť. Rum, kokosový likér, smetanu, jahody, led a džus důkladně promícháme v šejkru. Z vychlazené sklenky vysypeme ledovou tříšť, nalijeme do ní hotový nápoj a ozdobíme.
Spring field
Suroviny: 15 ml Becherovky Original, 15 ml broskvového džusu, šampaňské, ozdoba - spirála z pomerančové kůry
Postup: Do sklenice na šampaňské nalijte becherovku, přidejte broskvové pyré a promíchejte. Na závěr dolijte perlivou vodou nebo šampaňským a ozdobte spirálou z pomerančové kůry.
Grapes river
Suroviny: 4 cl ginu, 2 cl bezinkového sirupu, 3 ks hroznového vína, River tonic
Postup: Do skleničky vhodíme hroznové víno, pomačkáme, přidáme led a ostatní ingredience, promícháme lžící. Drink dozdobíme hroznovým vínem na napichovátku a brčkem.
Ginger star
Suroviny: 4 cl rumu, 2 cl kvalitního pomerančového sirupu, 1/8 limety, zázvorová limonáda (např. River Original Ginger Ale)
Postup: Ingredience vložíme do skleničky na led, promícháme a podáváme.
Sekt s brusinkami
Suroviny: Bohemia sekt Prestige Chardonnay, sušené brusinky
Postup: Do sklenky nalijte sekt a následně do ní vložte 5 kusů sušených brusinek, které je ale nutné před vhozením do nápoje propláchnout vlažnou vodou. Brusinky díky bublinkám neleží na dně, ale tzv. vesele tančí po skleničce.
Lemond Coke
Suroviny: 5 cl Becherovky lemond, 1 dcl koly, citrón, máta
Postup: Do skleničky old fashion nalijte lemond, kolu, lehce vymáčkněte citrón, dejte led a dozdobte mátou.
Apple Sling
Suroviny: 40 ml becherovky, 40 ml jablečného džusu, 40 ml toniku, plátky čerstvého jablka
Postup: Do sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijte becherovku, jablečný džus (mošt) a tonik, na závěr ozdobte plátky čerstvého jablka.
Beton Bitter
Suroviny: 0,4 cl Becherovky Original, tonik, led, plátky pomeranče, limety, citrónu, zástřik KV 14
Postup: Do vinné sklenice plné ledu nalijte Becherovku Original, tonik a doplňte plátky citrusů. Na závěr zastříkněte aperitivem KV14.
N 11
Suroviny: 4 cl Absolut vodky, 6 cl grepového džusu, 2 cl grenadiny
Postup: Do skla si připravíme kostkový led, do míchací sklenice vložíme kostkový led a ingredience. Promícháme barovou lžičkou a scedíme přes sítko do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Absolut Cocktail
Suroviny: 2 cl Absolut vodky, 2 cl Martini Rosso, 2 cl amaretta, 2 cl campari
Postup: Připravíme si předchlazenou skleničku, do šejkru vložíme kostkový led a ingredience. Prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. Ozdobíme a podáváme.
Koktejl Hugo
Suroviny: Bohemia sekt, bezinkový sirup monin, limetka, led
Postup: Do skleničky dáme kostky ledu, zalijeme sektem, přidáme bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.
Ananasová chladivka (pro 10 lidí)
Suroviny: 10 pohárků citrónové zmrzliny, 120 g ananasu, 50 g třešní z kompotu, 0,6 dl Dynybyl Griotte, ¼ l sektu, ideální je Bohemia Sekt brut, 250 ml smetany ke šlehání
Postup: Ananas nakrájejte na kostičky a čtvrtinu dejte stranou. Zbytek zamíchejte do citrónové zmrzliny společně s vypeckovanými třešněmi. Dobře vychlazené pohárky na šerbet vypláchněte likérem Dynybyl Griotte a skleničky do poloviny naplňte zmrzlinou. Dolijte Bohemia Sektem brut a ozdobte šlehačkou a zbytkem ananasu.
Zázvorové mojito
Suroviny: 6 cl Havana Club Anejo Blanco, 2 lžičky třtinového cukru, citrónová šťáva, zázvorová limonáda, lístky máty peprné, ledová tříšť, čerstvý zázvor, čerstvá limetka
Postup: Do sklenice dáme limetku a mátu, pak třtinový cukr, zázvor a podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a doplníme zázvorovou limonádou a citrónovou šťávou.
Elegantní desátá
Suroviny: 4 maliny, máta, Bohemia Sekt Prestige brut
Postup: Do míchací sklenice vložte čtyři maliny a důkladně je rozmačkejte. Poté přilijte Bohemia Sekt Prestige brut a promíchejte lžící. Obsah pak přelijte do štíhlé sklenice typu flétna, ozdobte čerstvými malinami a mátou.
Pražské jaro
Suroviny: 4 cl Pražské vodky, 5 cl jahodového džusu, Bohemia Sekt Brut
Postup: Do skleničky postupně přidávejte 5 cl jahodového džusu, 4 cl vodky a nakonec dolijte sektem. Pomalu, opatrně a nemíchat!
Frosted Grant´s
FOTO: Grant´s (2x)
Suroviny: 50 ml Grant´s Family Reserve, 50 ml kakaového likéru, vanilkový lusk
Postup: Naplňte sklenici ledem. Whisky a kakaový likér dobře promíchejte koktejlovou lžičkou. Dozdobte vanilkovým luskem.
Redfire
Suroviny: 50 ml Grant´s Family Reserve, 100 ml toniku, třešňový likér, list šalvěje
Postup: Naplňte sklenici ledem. Přidejte whisky a dolijte tonikem. Zakápněte třešňovým likérem a ozdobte lístkem šalvěje.

Reklama

Výběr článků

Načítám