Hlavní obsah

Anketa: Jak dlouhou dovolenou si dopřejí známé osobnosti

Právo, Dana Braunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odborníků má dovolená ozdravný efekt jen tehdy, trvá-li tři týdny vcelku. Většina pracovně vytížených lidí si však dovolenou drobí na prodloužené víkendy, maximálně jeden týden. Do jaké kategorie patříte vy?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Miloš Zeman, prezident republiky

Patřím do kategorie lidí, kteří si nemohou dovolit nepřetržitý třítýdenní odpočinek, ale mám, co jsem chtěl, a nestěžuji si.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě velvyslance.

Andrej Babiš, místopředseda vlády, ministr financí

Dovolenou se snažím organizovat podle prázdnin dětí, aby byla rodina pohromadě. Od vstupu do politiky jsem měl nejdelší dovolenou dva víkendy a pět pracovních dnů, takže dohromady devět dní. Ale i na dovolené vyřizuji brzy ráno a před večeří korespondenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry

Třínedělní odpočinek jsem si nedopřála už moc dlouho. Konto Bariéry totiž nikdy nemá dovolenou, takže i když jsem na chalupě, stejně jednou za týden nebo i častěji vyrazím do Prahy úřadovat.

Jediná nepřerušovaná dovolená je pro mne v zahraničí, ale nikdy víc než deset dnů. Už se asi nepolepším…

Foto: archív Boženy Jirků

Božena Jirků

Tomáš Tuhý, policejní prezident

O třítýdenní dovolené si můžu nechat jen zdát. Funkce policejního prezidenta má v mnoha ohledech nezastupitelnou roli, jedná se o bezpečnost státu, proto nelze dovolenkové aktivity ani příliš naplánovat.

Samozřejmě se hlásím k názoru, že při náročných manažerských i pracovních funkcích by měla být forma regenerace delší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Pavla Štrobachová, starostka města Smečno

Patřím do kategorie „drobilů“. Jsem ráda, když se mi povede alespoň týden dovolené vcelku. Pak to ale dva týdny doháním. Naprosto souhlasím s odborníky, minimálně dva týdny dovolené vcelku bez mobilů a počítače by měly být přímo nařízené.

Každý rok si dávám předsevzetí, že budu více odpočívat, ale toto moje novoroční předsevzetí patří do kategorie nesplněných přání.

Foto: archív SMO

Pavla Štrobachová

Petr Zuska, umělecký šéf baletu Národního divadla

Ač mne výraz „odborníci“ většinou irituje, jsem přesvědčen, že v tomto mají pravdu.

Šest týdnů letních divadelních prázdnin si zpravidla nenechám ničím narušovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Zuska

Samozřejmě poslouchám v té době hudbu a teoreticky se připravuji na tvorbu nejbližšího představení, kontroluji poštu a řeším neodkladné věci. Žádnou soustavnou práci si ale v tomto období nikdy neplánuji. Chci ten čas věnovat rodině a také si sám pořádně odpočinout.

Roman Kufa, plastický chirurg

Obsáhnu obě kategorie. Myslím, že aby člověk mohl podávat dobré výkony, musí si dopřát skutečný odpočinek, jinak přijde vyhoření. Naši kliniku zavíráme v létě na tři týdny a bereme si celofiremní dovolenou. Mým koníčkem je sport a cestování, takže tyto aktivity spojím dohromady a tři týdny s rodinou sportuji a cestuji, většinou za surfem.

Kromě takové delší dovolené si ještě během roku dopřeji i prodloužené víkendy, obvykle plánuji poznávací zájezdy po Evropě, v zimě jezdím lyžovat. Při velkém pracovním vytížení a náročné profesi je čas od času i takové krátké odreagování nutností.

Foto: Perfect Clinic

Roman Kufa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám