Hlavní obsah

Němci znovu objevili kouzlo manželství

Právo, Vladimír Plesník

Navzdory stále vyššímu počtu singles, tedy nezadaných, i lidí žijících na hromádce - anebo možná právě proto - se Němci a Němky žení a vdávají v přepychu a s fanfárami jako kdysi jejich prarodiče. Na nějaké to euro se neohlížejí.

Foto: Profimedia.cz

Schválně kdo vydrží pod vodou déle.

Článek

Mario (28) a Stefanie (29) Eiblovi si konečně naplno užívají chvilky pro sebe, bez vřavy a hemžení po hostině ve velkém sále. Stojí na terase luxusního hotelu Bayerischer Hof a hledí na střechy Mnichova. „Obřad pro nás oba znamenal nejkrásnější den v životě. Bez přehánění,“ pochvaluje si Stefanie.

Když si, oba v bavorských krojích, řekli ano, tekly slzy. A pak hostina. Svědky a hosty na ni odvezly limuzíny-veterány, pak vzlétly k nebi dva horkovzdušné balóny, z nichž se sypaly konfety, stoly se prohýbaly, báječné šampaňské teklo proudem.

Romantika především

Poté, co se dlouhá léta držel v módě život singles, Němci pozvolna znovu objevili kouzlo manželství. Loni si věčnou věrnost slíbilo 380 tisíc dvojic. Podle studie agentury Tomorrow Focus Media dvě třetiny Němců považují život se snubním prstýnkem za jednu z klíčových hodnot. Takřka 65 procent novomanželů uvedlo, že se brali z lásky.

Romantika se stala přikázáním číslo jedna...
Felicitas Heyneová, psychoterapeutka

„Žádný div, že chtějí spojit mimořádné pocity s mimořádnou událostí. Romantickou, velkou a co nejosobitější, tradiční prvky jako kostel či kočár zpravidla už nestačí. Frčí obřady na louce plné rozkvetlých květin nebo na kraji levandulového pole,“ podotýká Kerrin Wiesenerová (38), majitelka svatební agentury z Mnichova.

„Romantika se stala přikázáním číslo jedna. Snad ještě nikdy po ní nepanovala tak výrazná poptávka jako dnes,“ nepochybuje Felicitas Heyneová (48), psychoterapeutka a publicistka.

Výběr místa rozhoduje. Je libo svatba třeba na ztichlém majáku? Nebo snad výměna prstýnků podle keltského rituálu za nádherného rozbřesku na pasece, u jezu nebo na vrcholu hory? Na změně vkusu vydělává celý „svatební průmysl“, snoubenci v průměru utratí 5500 eur (150 480 korun).

Vzducholoď v oblacích

Svatební agentury, jako například ta Ines Wirthové (42) z Lipska založená před třinácti lety, zažívají tudíž zlaté časy. „Můj kalendář se zaplňuje až měsíce dopředu,“ nezastírá.

Foto: Profimedia.cz

Jednou tam vylezu, ale až si mě vezme, je s lezením konec.

„Přání některých klientů bývají natolik specifická, že se musí připravovat třeba až s ročním předstihem.“ Vybavuje si sňatek tří dvojic, dlouholetých kamarádů: vzducholoď, catering vysoko v oblacích a na zemi 600 hostů.

Kerrin Wiesenerová touhu po nenapodobitelnosti a romantice v retro stylu potvrzuje. „Vybavuji si obřad v zámecké zahradě - stromy ozdobené girlandami, historický nábytek, dlouhé dřevěné stoly přímo na louce a k tomu živá hudba jednoho big bandu. Rodiny se plácly přes kapsu. Svatba stála půl miliónu eur (13,68 mil. korun),“ líčí.

Samozřejmě že retro stylu se podřídili nejen novomanželé, ale také většina hostů. Ženy nezapomněly ani na maličkosti, jako jsou drdoly, květiny a čelenky ve vlasech, muži si oblékli kalhoty s nohavicemi do zvonu, barevné košile se širokými límci a široké kravaty.

Vztah občas nepřežije

Oblibu si i nadále udržují „adrenalinové“ obřady, při nichž ten či ta, kteří o to stojí a troufnou si, mohou své ano vyřknout na laně při bungee jumpingu nebo prostřednictvím rádiového spojení pod hladinou megaakvária s tropickými rybami jako svědky.

Zeslábl, avšak nevymizel ani jiný přístup - více či méně honosné obřady v oblíbených exotických destinacích jako například Mauricius, Mexiko či Bali. „Není to tak, že by úplně zanikly nebo že by zanikaly. Avšak ubývá jich, to nelze přehlédnout. Exotické kraje navíc spíš než nováčci v manželství volí pro sňatek i líbánky lidé vstupující třeba do druhého svazku,“ přemítá Kerrin Wisenerová.

Dort nesmí rozhodně chybět

18 procent plnoletých Němců uvedlo v anketě pro Creditplus Bank, že si dokážou představit, že ještě letos nebo v příštím roce vstoupí do manželství

73 procent by se na svatbě neobešlo bez svatebního dortu, 54 bez loučení se svobodou, 40 bez svatebních aut, 31 bez svatební noci

74 procent označilo honosný obřad za samozřejmost

40 procent počítá s tím, že vynaloží přes pět tisíc eur (136 800 korun). Tato částka nezahrnuje líbánky

každý desátý uvedl, že si na oba účely připravil přes deset tisíc eur (273 600 korun)

Návrat velkolepých svateb však má i jeden háček. Očekávání bývají totiž občas tak vysoká, že někdy končí ve stresu, sporech a slzách to, co se mělo stát začátkem věčného štěstí. „Zažila jsem i dvojice, které nepřekonatelné rozpory zničily už během příprav svatby,“ vybavuje si plánovačka svateb Ines Wirthová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám