Hlavní obsah

Podzimní kolekce nabídnou retro, minimalismus i nové barvy

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pomalým nástupem jara a léta je běžné, že se na pultech obchodů pomalu ale jistě začínají objevovat podzimní kolekce. Nejedna žena si proto v červenci, kdy odjíždí na dovolenou, spílá, že si bikiny nepořídila dřív, protože ačkoliv je za okny letní slunce, pulty obchodů se hemží zbožím na další roční období. Jaké budou trendy letošního podzimu?

Foto: Marks&Spencer

Mezi módní trendy letošního podzimu patří sebejistá ženskost protkaná bohémským stylem v podobě romantických potisků a přepychově propracovaných vrstev.

Článek

Retro se vrací

Letos na podzim a v zimě znovu ožijí retro trendy, které se v mnoha inovacích stále vracejí jako bumerang. Trendy budete oděná v nejrůznějších zvířecích vzorech, nejlépe v lesklém a barevném provedení. Nemusíte ale nosit tradiční barvy, zkuste zkrotit fialového leoparda nebo hadí šaty v barvách duhy. Neotřelé a extravagantní obměny klasických vzorů jsou vítány.

„Velký comeback zažijí i 60. léta – sukně, šaty a kabáty rovného áčkového střihu, geometrické potisky a výrazné barvy. Pokud jste si vloni pořídili pončo nebo přehoz, rozhodně ho využijete i letos, stejně tak jako kousky ze silné pleteniny nebo v khaki barvě,“ radí Alžběta Pěkná, stylistka Zoot.

I 70. léta budou opět v kurzu. „Nebude nouze o průsvitné šaty a materiály. Jimi se již předvedly módní domy, mezi které mimo jiné patří Burberry Prorsum a Lanvin,“ říká Lenka Isabella O´Neill z Tamsin London.

Foto: Marks&Spencer

Retro se vrací jak v podobě luxusního sametu a krajky, tak i neotřelou kombinací zvířecích vzorů a hravých potisků, které ožily nečekanými barvami.

Sportovní móda

I letos na podzim bude pokračovat trend prvků ze sportovní módy spojených s kousky na běžné nošení, přidají se ale metalické tóny především zlaté barvy, pánské prvky – včetně obleků – a také monochromatické potisky.

Minimalismus

Opět je šik minimalismus. „Preferuje se totální jednoduchost a podceňují excesy tisku, pestrých barev a přílišné zdobnosti. Pryč s bohatými výšivkami, letos na podzim budou trendy uhlazené střihy a jednoduché siluety,“  popisuje O´Neill.

Milovníci tmavých barev budou nadšení, letos na podzim bude trendy černá na všechny způsoby, a pokud možno od hlavy až k patě. „Návrháři v Londýně už ukázali, jak nosit head to toe v černé barvě. Tmavé směrnice udal a prorokem Gothic trendu byl letos Fashion week v New Yorku,“ dodává O´Neill.

Foto: Van Graaf

Noste splývavé halenky, luxusní ponča, kabáty bez zapínání a ležérní vzhled v kombinaci s maskulinním nádechem v podobě úpletových kalhot v joggingovém stylu. Halenka a pončo Marie Lund, kabát Tommy Hilfiger, kalhoty Guess.

Na své si ale přijdou i milovníci barev. All in black není pro každého a sezóna kromě tmavých outfitů povoluje i prostor pro kreativitu.

„Podzimní paleta spřádá zemité, neutrální tóny s řadou odvážných odstínů a vzorů, reprezentujících fantazii, zábavu i přírodní esenci,“ říká koučka stylu Dagmar Gabulová a dodává, že zdobit nás budou vzory od divokých s nádechem 60. let až po ty klasické geometrické.

Klasické materiály, inovativní barvy

V obchodech a buticích najdete na podzim luxusní měkké pleteniny, do ruky se vám dostanou i oděvy obdařené měkkými křivkami, uvolněné krejčovství ve spojení s dramatickou jednoduchostí a tradičními látkami. Must have letošního podzimu je bezesporu pončo z lehkého úpletu a co se týče barev, volte nové pastelové odstíny šalvějové, ledově modré, celou škálu barev lesních plodů, šedé, režné a velbloudí srsti, ale i vínovou, tmavě fialovou či výraznou oranžovou.

Foto: New Yorker

Využijte luxusních zavinovacích kabátků s páskem, pískových dlouhých, siluetu kopírujících šatů a chlupatých vest.

Přehozy přes ramena

Tento elegantní podzimní kousek je v kurzu již několik let, což ho z módního hlediska kvalifikuje na stálici dámského šatníku. „Každým rokem přichází v nových chic podobách, jeho podstata však zůstává nezměněná. Jako kabátek, plášť neboli přehoz jej můžete v letošní sezóně nosit lemovaný kožešinkou, s třásněmi nebo i s páskem. Někteří návrháři si navíc pohráli i s proporcemi a asymetrií, proto ty odvážnější zahřeje ve zcela originální podobě,“ říká Gabulová.

Foto: F&F

Nezbytnou podzimní investicí bude bezpochyby kabátek s kapucí z umělé kožešiny nebo štola, jež doplní každý look.

Reklama

Související témata:

Související články

Džínová sukně se nosí ve všech délkách

Velký džínový trend 80. let se znovu vrací do módy. Jak už bývá ve fashion světě velkým zvykem, staré trendy se recyklují a opět se stávají velmi žádaným...

Móda 90. let opět na scéně

Obrovský trend 90. let se vrací, a to společně s podivným pytlovitým oblečením, vyšisovanou džínovinou, kalhotami „mrkváčemi”, krátkými topy nad pupík...

Mladistvá móda podle Sharon Stoneové

Herečka Sharon Stoneová proslula především lechtivou scénou v erotickém thrilleru Základní Instinkt. Sedmapadesátiletá Američanka na svůj věk rozhodně...

Výběr článků

Načítám