Hlavní obsah

Poobědvat vůni? I to u nás lze

Právo, Lucie Jandová

Poobědvat vonnou esenci z bio mrkve a zázvoru vyjde v jedné pražské vegetariánské restauraci na pouhých dvacet pět korun. Když si ji objednáte, dostanete dvě lahvičky, aromalampičku se zapálenou svíčkou a můžete se pustit do čichání. Dobrou chuť!

Foto: Petr Horník, Právo

Kombinace esence zázvoru a mrkve tvoří dobrý ,salátek‘. Ale jen v podobě vůně.

Článek

Netradiční menu pro ty, kteří chtějí ochutnat esenciální stravu, zařadila restaurace Lehká hlava na svůj jídelní lístek s trochou nadsázky. „Chtěl jsem hlavně rozproudit debatu o kvalitě toho, co jíme,“ tvrdí provozní Petr Škorpil, který stojí za nápadem umístit provokativní nabídku do jídelního lístku.

A jak jde oběd v podobě vůně na odbyt? „Na jídelníčku ho máme asi rok a čtvrt. Kombinaci esence mrkve a zázvoru jsem navrhl já, aby to dohromady dalo dobrý ‚salátek‘. Podáváme jej s aromalampičkou, aby se mohl pěkně rozvonět. Zatím jsme prodali celých 33 porcí,“ směje se.

Foto: Petr Horník, Právo

„Nabídkou rostlinných silic jsem chtěl rozproudit debatu o tom, co vlastně jíme,“ říká Petr Škorpil, provozní restaurace Lehká hlava.

„Lidé jej zkouší spíš ze zvědavosti,“ připouští Petr Škorpil. To ale podle něj není tak důležité. Zajímavější je upozornit na to, jak nezastupitelnou úlohu hrají v naší stravě a výživě rostlinné esence. Tyto silice, obsažené ve všech rostlinách, mají výrazné antibakteriální, antivirové, ale i další léčivé a výživné účinky.

„V průmyslově vyráběných potravinách se nevyskytují vůbec anebo jen v malém množství. Víme dobře, že nejen rajčatům, ale i jiné zelenině, ovoci a dalším potravinám z průmyslových skleníků a výroby chybí barva, chuť i vůně. A tím pádem i živiny a obrovská energie, která se z esence umí uvolnit. Zkuste si někdy z legrace kápnout pár kapek například do vody a sledujte ji. Každá se chová jinak a má vlastní temperament. Chemie nemůže nahradit sluníčko. Lidé se ale naštěstí čím dál více zamýšlejí nad tím, co a v jaké kvalitě jedí.“

Reklama

Související články

Mýty o stravě bez masa

Uvažujete o tom, že byste rádi změnili svůj životní styl a na nějakou dobu přešli na vegetariánskou nebo veganskou stravu? Určitě jste tedy slyšeli několik...

Výběr článků

Načítám