Hlavní obsah

Parfém vybírejte nejlépe po ránu

Novinky, ema

Parfém nebo toaletní voda a jaký je v tom vůbec rozdíl? Blíží se jaro a po něm hned teplé léto a mnoho žen přesedává z kořeněných a silných vůní na svěžejší parfémy a toaletní vody. Nejlepší je vybírat po ránu a rozhodně nespěchat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vybrat si parfém je záležitost čistě osobní, každý člověk si vybírá nejen podle příjemné vůně, ale i pomocí emocí, které při jeho výběru mohou hrát velkou roli.

Na každém jedinci ale parfém může vonět jinak, to znamená, že pokud vám specifická vůně voní na někom známém, je potřeba ji vyzkoušet, než si ji sami pořídíte. Může se totiž stát, že kvůli jiným vlastnostem kůže bude parfém vonět zcela odlišně.

Jaký je rozdíl mezi parfémem a toaletní vodou?

Vůně se člení na parfém a parfémovou toaletní vodu. Rozdíl je v koncentraci použitých vonných esencí.

„Čisté parfémy se v klasických parfumeriích skoro neobjevují, protože jsou velmi drahé a poptávka je minimální. Hovoříme tedy především o toaletních vodách EdT a parfémových vodách EdP. Toaletní vody jsou lehčí, zákazníci je většinou preferují na denní nošení a s příchodem teplých dnů. Parfémové vody jsou pronikavější,” vysvětluje Radek Voňavka, obchodní ředitel FAnn parfumerií.

Foto: Archiv firem

Parfémová vody: Lanvin Marry Me Confettis, ovocno-květinová vůně, 1099 Kč. Versace Eros Pour Femme, citronovo jasmínová vůně s dřevitými tóny, 1849 Kč. Burberry My, květinovo ovocná vůně, 2099 Kč.

Flakon s vůní uchovávejte na místě, kde není ani zima, ani příliš horko, nejlépe v místnosti s pokojovou teplotou ne vyšší než 20 stupňů. Rozhodně nenechávejte vůni na přímém slunci, alkohol se začne odpařovat a vůně se může zkazit, což poznáte podle změny barvy (ztmavne) i podle změny vůně. Po otevření vydrží půl roku až rok. Nezapomínejte jej pořádně zavírat a berte v potaz to, že se ze špatně zavřeného flakonu může vůně odpařovat.

Podle čeho parfém vybírat?

Nespěchejte a dejte si na čas. Rozhodně nemůžete počítat s tím, že si přivoníte k desítce vůní, po 3 - 4 vůních totiž začnou všechny vzorky splývat.

„Nikdy se neřiďte pouze podle papírového testeru, ale nechte parfém provonět na vaší pokožce. Počkejte minimálně 20 minut, až se vůně rozvoní, a to nejlépe ráno, kdy jsou naše smysly nejbdělejší,” radí Dagmar Korbová Krůzová z Parfemy.cz.

Foto: Archiv firem

Toaletní vody: Oriflame Eclat Femme Weekend, s nádechem květin a ovoce, 749 Kč. Escada Turquoise Summer, ovocno-květinová vůně, 1159 Kč. Nike Pink Woman, květinová vůně s dřevitým základem, 369 Kč.

Máme vybírat podle věku?

Kategorizovat jednotlivé typy vůní není možné. V dnešní době si každý vybírá to, co je mu nejvíce příjemné, ovšem obecně lze říci, že mladým dívkám nejlépe sednou vůně květinové, citrusové a svěží, s postupem věku dámy preferují spíše silnější parfémy s výraznou vůní.

„Klientce se snažíme vybrat vůni, která se bude hodit k její osobnosti, a to samozřejmě i s ohledem na věk. Samotné rozhodnutí je však vždy na ní,” říká Voňavka.

Koncentrace vůní
Parfém - 30 % vonné esence
Parfémová voda (Eu de Parfum) - 15 %
Toaletní voda (Eu de Toillete) - 4 až 8 %
Kolínská  - 3 až 5 %

Kam a jak si správně parfém nastříkat?

Na těle je několik míst, kde takzvaně proudí krev, která vůni zahřeje a ta se následně lépe uvolňuje. Coco Chanel prohlásila, že by si ženy měly nanášet parfém na ta místa, kde by chtěly být políbeny.

Nanášejte tedy na ušní boltce, zápěstí, loketní důlky, na lícní kosti. „Voňavku si dávejte vždy předtím, než se obléknete, může totiž na šatech udělat fleky,” doporučuje Korbová Krůzová.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám