Hlavní obsah

Režisér Dan Svátek: Kromě Antarktidy jsem projel všechny kontinenty

Právo, Lenka Hloušková

Zabalím batoh a jedu, říká cestovatelský maniak, režisér Dan Svátek. Nikdy do ciziny nevyjel s cestovní kanceláří. Nevyhovuje mu naplánovaný pobyt, radši má volnost.

Foto: soukromý archiv

Dan Svátek

Článek

Klidně se nají na ulici, protože se „dobře dezinfikuje“ svou domácí slivovicí. Nebojí se proto ani netradičního menu. Ochutnal třeba kobylky, které jen „trochu v puse skřípou, jinak se jíst dají“.

„Na první větší cestu – a to hned kolem světa – jsem vyrazil jako člen podpůrného týmu cyklistické expedice před téměř dvaceti lety,“ vypráví.

Z třináctiměsíčního dobrodružství šesti nadšenců – čtyř mužů a dvou žen – vznikly dokument a kniha. Svátek s nimi projel kromě Antarktidy všechny kontinenty, na nichž cyklisté našlapali přes třiadvacet tisíc kilometrů.

On se jim s kameramanem staral po celou dobu o zázemí, sháněl mimo jiné ubytování, nakupoval a vůbec se snažil, aby se měli dobře.

Foto: soukromý archiv

Italský ostrůvek Pantelleria leží poblíž Afriky. Jeho krásy oceňuje řada celebrit. Dům tam vlastní třeba módní návrhář Giorgio Armani.

„Od té doby neposedím. Cestování se mi zalíbilo,“ poznamenává. Záliba ho přivedla začátkem druhého tisíciletí rovněž do Thajska, kde narazil na příběh ke svému prvnímu celovečernímu filmu Zatracení. „Volně jsem v něm čerpal z příběhů dvou Čechů, kteří byli odsouzení v Thajsku k dlouhým trestům za pašování drog,“ shrnuje.

A jak se k nim dostal? Prý jednoduše: „Prostě jsem se objednal do věznice a začal si povídat s Emilem Novotným.“ Vzpomíná, že s ním mluvil několikrát. Na vlastní kůži pak zažil nekompromisnost tamní policie, když se přes zákaz snažil Novotného vyfotit. „Naštěstí to dobře dopadlo,“ dodává.

Bartoška a Donutil

I další část režisérské kariéry spojil s touláním po světě, podílí se na přípravě oblíbeného pořadu České televize Na cestě, který moderují herci Jiří Bartoška a Miroslav Donutil. Právě ten jej v loňském roce zavedl na karibský ostrov Roatán.

Nedlouho poté natáčel na malém italském ostrůvku Pantelleria, ležícím „pár“ kilometrů od Afriky. „Je takový pozapomenutý, ale letní dům na něm má řada celebrit, třeba módní návrhář Giorgio Armani. Pro rodinu s dětmi to tam úplně není, ale příroda sopečného původu stojí za to,“ pokračuje režisér.

Foto: soukromý archiv

Na koupání Pantelleria moc není, ale příroda sopečného původu stojí za vidění.

Dojde-li řeč na jeho typickou rodinnou dovolenou, přiznává, že se syny, sedmiletým Adamem a čtyřletým Kryštofem, rádi zůstávají v Čechách. Z ciziny pak rodičům s dětmi doporučuje třeba italskou Sicílii nebo Elbu s dobře přístupnými plážemi.

Letos do Norska

Svátek se zatím všude ve světě tak nějak domluvil anglicky, i když… „V Jižní Americe to moc bez španělštiny a portugalštiny nejde.“

Na letošek má zatím naplánovaný výlet do Norska. Bude tam natáčet scény do chystaného filmu vznikajícího podle románu Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů. Ten popisuje autorův pobyt v protialkoholní léčebně.

„Scénář k filmu jsme psali společně loni v létě u nás na chalupě u Jindřichova Hradce. Předcházel tak vlastně vydání úspěšné knihy. Ani jsme se s Josefem moc nehádali,“ prozrazuje. První klapka by měla padnout v Čechách o prázdninách. Norsko poslouží k zachycení takzvaně irských scén, tedy části příběhu, kdy se Formánek v Irsku setkává s dcerou z prvního manželství.

Foto: soukromý archiv

Nekonečné pláže karibského ostrova Roatán vybízejí k odpočinku.

Miluje Thajsko

Za osudovou zemi svého cestovatelského koníčku jinak Svátek považuje Thajsko, kam se rád vrací. Před několika lety tam potkal i scenáristu legendárního filmu Dobré ráno, Vietname, Američana Mitche Markowitze. Právě on by měl do scénáře převést další Formánkovu knihu, Mluviti pravdu.

„Mitch už začal psát scénář. Sám ale vím, že projekt, v němž se odehrává druhá světová válka, bude velmi náročný na přípravu, zejména finančně. Je to otázka dalších let,“ uzavírá režisér, jehož práci mohli diváci ocenit v minisérii České televize Reportérka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám