Hlavní obsah

Kdo nevykouzlil na tváři dítěte úsměv, tak nežije, říká členka spolku Kamarádi

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepořádají jen kroužky a akce pro děti, podporují také charitativní projekty. Dobrovolníci ze spolku Kamarádi ze Stochova u Kladna pomohli matce malého Vojtěcha, který onemocněl rakovinou. Zorganizovali výběr a předání darů, aby rodičům usnadnili nákladnou péči o jejich ročního syna. A v pomoci onkologicky nemocným dětem pokračují. Plánují prodejní výstavu fotografií.

Foto: archív spolku Kamarádi

Primárním účelem spolku Kamarádi je odvést děti od počítačů a drog.

Článek

Když členka spolku Zuzana Černá Kamarádům oznámila, že její známá shání pomoc pro nemocného syna, bylo jasno. Uspořádali letákovou kampaň na výběr potřebných věcí, kam mohli přinést všichni, kteří chtěli udělat Vojtovi radost, potřebné věci ze seznamu jeho matky. Šlo především o dětskou stravu, hygienické potřeby, plínky, léky, ale i lahvičky na pití či pohádkové knížky, ze kterých mu rodiče večer předčítají.

Malému Vojtovi nebyl ani rok, když mu lékaři našli nádor na ledvině, ložiska na játrech, nádor v okolí očí a v kostní dřeni. Byl zařazen do IV. stupně, tedy do nejvíce rizikové skupiny. Podstoupil operaci a následně chemoterapii. Po ukončení chemoterapie Vojtu čeká transplantace kostní dřeně.

„Jsme organizace hlavně pro děti, a jelikož Zuzka tuto rodinu znala, tak jsme jim i důvěřovali. A víme jistě, že se všechny vybrané věcičky dostaly k Vojtíškovi – jelikož jsme je osobně předali rodičům na jejich benefičním koncertě,“ uvedla Lucie Gombitová ze spolku.

Foto: archív

Malý Vojtíšek

Spolek existuje už od roku 2000, kdy ho založila místní početná rodina Pokorných, která chtěla zabavit nejen své děti, ale i děti z okolí. Kamarádi pořádají pravidelné kroužky i akce pro veřejnost. A proč to vše dělají ve svém volném čase a zadarmo? „Já osobně to dělám pro dětské úsměvy. Kdo nevykouzlil na tváři dítěte úsměv, tak nežije. Děláme to celé pro děti, aby svůj čas trávily smysluplně, v kroužkách se naučily koordinaci, spolupráci a úcty ke starším,“ vysvětluje Gombitová.

Protidrogová prevence

Primárním účelem jejich práce je odvést děti od počítačů a drog. „Životy mění každý – my jsme jen jedna cesta, která pomáhá dětem růst formou zábavy,“ dodává.

Jejich v současné době největší kroužek Magic the Gathering (sběratelská karetní hra) byl v loňském roce založen výhradně jako protidrogová prevence místních dětí, kteří se nepoflakují v parku, ale tráví čas s ostatními v klubovně.

Aktivní jsou ale i mimo svůj spolek. „Pokud je to v našich silách, podporujeme i charitativní projekty. Adoptovali jsme například i zvířátka v zoologické zahradě,“ upřesňuje Gombitová a dodává, že nyní nově plánují prodejní aukci fotografií, aby podpořili onkologické oddělení, kde se léčí malý Vojta.

Nemocnice ve spolupráci s fotografem Petrem Hrickem pořádá prodejní výstavu na podporu onkologicky nemocných dětí a spolek zároveň s nimi chce uspořádat vlastní malou prodejní akci amatérských fotografií. Chtějí oslovit amatérské fotografy, aby přispěli do prodejní akce svými díly. Veškerý výdělek darují Kamarádi onkologickému oddělení pro nemocné děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám