Hlavní obsah

Boj s vráskami aneb Jak minimalizovat příznaky stárnutí

Novinky, Dana Sokolová

Vrásky jsou považovány za první projevy stárnutí. Zabránit jim zcela nedokážeme, ale správnou péčí a zdravým životním stylem je můžeme minimalizovat. Samozřejmě vzhled pleti ovlivňuje i genetika a etnická příslušnost, nicméně čas hraje naprosto proti všem. Věkem se mění u každého struktura kůže i její funkce, a stárnutí pleti je tak jednoduše nevyhnutelné.

Foto: Profimedia.cz

Věkem se mění u každého struktura kůže i její funkce, a stárnutí pleti je tak jednoduše nevyhnutelné.

Článek

Existují tři hlavní projevy stárnutí pleti. Každý z nich ovlivňuje vzhled obličeje jiným způsobem.

Prvním viditelným projevem stárnutí jsou od 25. roku jemné linky a vrásky u vnějších koutků očí. Říká se jim také vrásky smíchu nebo vějířkovité vrásky. Jemné linky lze nalézt také na tvářích. Na čele se vrásky tvoří jako vodorovné linky v důsledku mimiky obličeje a mají tendenci se s postupujícím časem prohlubovat. Drobnější, svislé linky mezi obočím vznikají, když se mračíme. Hlubší vrásky tvoří mezi nosem a ústy takzvané nosoretní rýhy. Ty souvisí s ochabováním pleti a často doprovázejí ztrátu objemu.

Ztráta objemu patří mezi další projevy stárnutí. Pleť začíná vypadat povadle a dochází  k ochabování kontur obličeje, což se projevuje změnou výrazu v obličeji. Lidé tak začínají vypadat pesimisticky, smutně nebo unaveně, což ve skutečnosti nemusí být vůbec pravda.

Trojúhelník krásy upozorňující na ztrátu objemu

Rozvržení objemu v mladistvém obličeji vytváří jeho atraktivní vzhled. Hlavní rysy mladě vypadajícího obličeje lze jasně rozpoznat v "trojúhelníku krásy". Patří mezi ně:

  • Vystupující lícní kosti
  • Plné tváře
  • Hladká pleť
  • Tenké a pevné kontury obličeje podél čelistí

Kombinace těchto rysů dodává obličeji tvar, který je nahoře širší, zužující se do nejužšího bodu na bradě. Celkový výraz je uvolněný a pozitivní.

S přibývajícím věkem se kvůli příznakům ztráty objemu tento trojúhelník převrací. To je způsobeno následujícími změnami:

  • Povolená pleť podél čelistí
  • Ochabování kontur obličeje
  • Vpadlejší tváře
  • Vrásky na čele a u obočí
  • Koutky úst směřující dolů

Kombinace těchto faktorů vytváří starší vzhled. Jak je patrné, trojúhelník se nyní převrátil vzhůru nohama a širší oblast se nyní nachází ve spodní části obličeje. Při ubývání objemu a ochabování pleti se mění také samotný výraz obličeje. Tento výraz ve tváři lze vnímat jako smutný nebo ustaraný.

Za poslední projev stárnutí je považována ztráta hutnosti pleti. Nejčastěji se objevuje u žen po menopauze a působí jako ztenčená, slabší pleť. Často ji doprovázejí hlubší vrásky a projevuje se spolu se ztrátou jasu a tendencí k bledší pleti.

Jak zpomalit proces stárnutí

V první řadě zdravým životním stylem, jelikož řada faktorů, které jej ovlivňují, může způsobovat tzv. oxidační stres – stav, kdy se uvnitř kůže tvoří molekuly známé jako „volné radikály”. Ty napadají buněčné struktury, včetně těch, které zajišťují hladký a pevný vzhled pleti. Jakmile je struktura oslabena a ubývá množství kolagenu a elastinu, stárnutí pleti se urychluje. Viditelné známky včetně ztráty objemu, ztráty hutnosti a vrásek jsou na povrchu více patrné.

Zdravého životního stylu lze kromě dostatku pohybu na čerstvém vzduchu, relaxace a spánku dosáhnout především zdravou stravou, bohatou na ovoce a zeleninu, jež zajistí dostatečný příjem antioxidantů, které pomáhají v pleti minimalizovat škodlivé účinky volných radikálů.

Vysoký obsah antioxidantů a další ochranné prvky pro naši pleť mají oranžové a žluté ovoce a zelenina jako meruňky, kaki, pomeranče či mrkev apod. Dále pak borůvky, listová zelenina, papriky, rajčata, luštěniny, ryby – zejména losos a ořechy.

Důležitá je také dostatečná hydratace organismu. Pokud lidé málo pijí, dochází k větší zátěži ledvin, tělo se tak hůře zbavuje toxinů a zároveň dochází k dehydrataci organismu, což se také odráží na vzhledu pokožky.

Dalším krokem by mělo být skoncování s kouřením cigaret a celkově se vyhýbat zakouřeným prostorům, jelikož dehet i nikotin urychlují stárnutí. Nutné je se i vyhýbat nadměrnému slunečnímu záření. Dlouhodobé a opakované vystavování slunci způsobuje poškození kolagenu a může mít za následek méně pružnou, oslabenou strukturu pleti, v níž se vrásky snáze utvářejí.

Péče o pleť

Pleť se v jednotlivých fázích života proměňuje a způsob, jakým o ni pečujeme, by měl odrážet její postupně se měnící potřeby. Je-li vaše pleť zdravá, správná péče její zdraví podpoří. Pokud tomu tak není, může systematická péče o pleť pomoci jeho zlepšení.

Pravidelná péče o pleť by se měla sestávat ze tří kroků – čištění, péče a sluneční ochrana.

Čištění odstraňuje z pleti make-up, nečistoty a chemikálie. To je nezbytně důležité, neboť chemikálie ze znečištěného ovzduší zachycené na povrchu pleti mohou vyvolávat oxidační stres.

Foto: archív firem

Zleva:

Péče dodává pleti výživné látky a hydrataci. Je třeba si vybírat takové pečující přípravky, které jsou vhodné pro váš konkrétní stav pleti. Také je vhodné řešit problémy správnými výrobky a jejich účinnými látkami, které mají pro pleť odlišnou funkci a mohou různými způsoby pomoci redukovat vrásky.

Foto: archív firem

Zleva:

Účinné látky v přípravcích proti projevům stárnutí
Koenzym Q10 – Stimuluje produkci energie v buňkách.
Pentapeptidy – Pomáhají pleti zvýšit vlastní produkci kolagenu a obnovit strukturu pleti, vyhlazují vrásky.
Alfa-hydroxylové kyseliny (AHA) – Fungují jako povrchové peelingy. Rozbíjejí vazby, které drží pohromadě suché a poškozené buňky, a pomáhají odkrývat zdravou pleť.
Kyselina hyaluronová – Přirozeně se vyskytující látka v naší pleti, která má schopnost vázat až 30násobné množství vody v porovnání ke své vlastní molekulové hmotnosti. Díky extrémně vysoké schopnosti zadržovat vodu má na pleť také regenerační účinek. Další výhodou jsou její antioxidační vlastnosti, které také pomáhají v boji proti vráskám a ztrátě hutnosti. V kosmetice má silné vyplňující účinky, které mohou účinně podporovat redukci vrásek.
Saponin – bioaktivní glycin saponin ze sóje prokazatelně patří mezi nejúčinnější látky stimulující přirozenou tvorbu kyseliny hyaluronové v pleti. Proniká do nejhlubších epidermálních vrstev, kde vznikají vrásky, aby zde zvýšil syntézu nové vyplňující kyseliny hyaluronové.
Magnolol – vysoce koncentrovaná účinná složka z kůry magnolie. Zlepšuje akumulační schopnost tukových buněk, a zvyšuje jejich množství a velikost (prokázáno v in vitro studiích). Tento vyplňující účinek pomáhá zmírnit intenzitu vrásek. Používá se také k léčbě ztráty hutnosti a ztráty objemu.
Oligopeptidy – stimulují a podporují strukturu kolagenní sítě v dermis. Toto posílení struktury pleti pomáhá redukovat intenzitu vrásek. Oligopeptidy mají také povzbuzující účinek na metabolické procesy, reaktivují interakce mezi kožními buňkami pro obnovu ztraceného jasu pleti. Jsou užitečné také při léčbě ztráty hutnosti a ztráty objemu.
Foto: Archív firem

zleva

Samozřejmostí by dnes již měla být i ochrana pleti před UV zářením. Volba výrobku s SPF by také měla zohledňovat konkrétní typ a stav pleti.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám