Hlavní obsah

Gwyneth Paltrowová: Kdyby v manželství šlo jen o knír…

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok zahájila oscarová Američanka povedenou komedií Mortdecai: Grandiózní případ. Splnila si v ní svůj herecký sen zahrát si s Johnnym Deppem. A že role jeho manželky pro ni byla opravdu šílená jízda plná smíchu, netřeba zdůrazňovat.

Foto: Bontonfilm

Jako manželé v komedii Mortdecai: Grandiózní případ nemají s Johnnym Deppem chybu.

Článek

„Johnny je skutečný génius. Vždycky jsem s ním chtěla pracovat a jsem moc šťastná, že mě pro tuto komediální roli oslovili, protože Johnny je úžasný. Také jsem se už dlouho na place s nikým takhle nenasmála. Naopak bylo složité se v roli jeho ženy Johanny při natáčení nesmát,“ vzpomíná.

Upoutávka na film Mortdecai: Grandiózní případ Video: Bontonfilm CZ

Depp alias Charlie Mortdecai, navenek kultivovaný obchodník s uměním, jinak neodolatelně zhýralý bonviván, zapletený do ošemetných záležitostí na hraně zákona, totiž pro svou milovanou Johannu udělá cokoli - až na to, že by si nikdy neoholil svůj velkolepý knír.

Při točení milostných scén se nešlo nesmát

„Manželství Johanny a Charlieho je dlouhé, jsou spolu už od vysoké. Ona je inteligentní dáma z dobré rodiny, rozhodně inteligentnější než sám Charlie. On je v podstatě darebák a právě to Johannu přitahuje. Dokáže ji rozesmát a to pro ni znamená hodně. Oba na sebe příšerně žárlí a jejich manželství - tak jako každý dobrý vztah - udržuje ve varu trocha špičkování. Ovšem velkou překážkou zůstává knír. Stane se symbolem něčeho, co se v jinak téměř idylickém manželství musí vyřešit,“ prozrazuje Gwyneth.

Charlie si ho nechá narůst v době, kdy je Johanna pryč. Jí se ale knír zdá odporný a je jí z něj skoro na zvracení (i když - líbat se s Johnnym Deppem je snem miliónů fanynek, knír neknír). „Je tam chvíle, kdy se mě snaží políbit - a já, že nechci s knírem. Měli jste ho vidět! Johnny si totiž svůj knír navrhl sám. Právě natáčení milostných scén bylo rozhodně to nejtěžší, co jsem před kamerou za pětadvacet let herectví dělala - ustát to a nerozchechtat se bylo prostě šílené! Myslím, že jsem zkazila nejméně 15 záběrů,“ směje se.

Foto: Bontonfilm

S dalším vynikajícím kolegou Anthonym Hopkinsem měla tu čest v dramatu Důkaz (2005).

Zatímco filmové dvojici manželství vydrží, v osobním životě to Gwyneth, která se po jedenácti letech rozešla s o pět let mladším muzikantem Chrisem Martinem, tak úplně nevyšlo. „Byli jsme oba mladí a udělali jsme spousty chyb. Chris byl často s kapelou na turné mimo domov, já jsem se zase snažila pracovat na všech frontách a pomáhat jiným. A myslím, že jsem dost tlačila na pilu,“ přiznává úspěšná dvaačtyřicetiletá herečka, autorka, podnikatelka a guru moderního životního stylu.

„Nakonec jsme to ale mezi sebou vyřešili tak, že se z ničeho neobviňujeme, ani se za nic nemusíme stydět. Někdy si říkám, že by bylo lepší, kdybychom zůstali manželé, jak si to vždycky přály naše děti. Byli jsme ale schopni utužit naše přátelství, a i když každý už máme nového partnera, jsme si stále velice blízcí. Myslím, že teprve teď máme vztah, který jsme chtěli mít,“ medituje matka desetileté Apple a osmiletého Mosese.

Zvládat profesní vytížení a roli matky pro ni nebylo jednoduché, pro herectví se ale Američanka z New Yorku narodila. Dcera producenta a režiséra Bruce Paltrowa a slavné herečky Blythe Dannerové plně využila privilegia, že vyrostla v umělecké rodině a díky tomu měla cestu k filmu daleko jednodušší než řada jejích vrstevnic. Přesto v začátcích své kariéry brala každou roli. Ovšem dnes má už Gwyneth luxusní postavení a může si je vybírat.

Všestranná herečka se štěstím na kolegy

„Výhodou bezesporu je, že už si nemusím nic dokazovat. Hraju proto, že jsem cítila, že musím nasytit umělce, který je ve mně, a že mám světu co dát,“ vysvětluje všestranná herečka, která zvládne celou škálu postav od superhrdinovy asistentky Pepper Pottsové v komiksu Iron Man 3 (2013) až po hrdinku Jane Austenové Emmu (1996), při které si musela osvojit bezchybný anglický akcent. To se jí o rok později vyplatilo v další a už oscarové roli Violy v Zamilovaném Shakespearovi.

Foto: Falcon

V podařené akční sci-fi Iron Man 3 je už svému partnerovi Tony Starkoví (Robert Downey, jr.) v roli Pepper spolehlivou oporou.

„Bylo příjemné si po letech v roli Johanny zopakovat britskou angličtinu, zvlášť teď, kdy opět žiji v rodné Americe,“ říká s nostalgickou vzpomínkou na roky, kdy žila s Chrisem a s dětmi v Londýně. „Jsem také ráda, že jsem nezklamala své výjimečné kolegy, se kterými jsem měla tu čest hrát.“

Však se také setkávala s elitou - ať už to byli na začátku její kariéry Morgan Freeman a Brad Pitt v mysteriózním thrilleru Sedm (1995), Michael Douglas v Dokonalé vraždě (1998), Matt Damon a Jude Law v Talentovaném panu Ripleyovi (1999) nebo nově Robert Downey Jr. v Iron Manovi a Johnny Depp.

„Jsem hluboce vděčná, že jsem považovaná za tak dobrou herečku, aby mě obsazovali s herci takového kalibru,“ končí se životní změnou vyrovnaná Gwyneth Paltrowová.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že…

Nyní žije s americkým producentem a spisovatelem Bradem Falchukem, známým ze seriálů Americká Horror Story a Glee.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám