Hlavní obsah

Když stromy mluví za legendy

Právo, Lenka Hloušková

Rýč do ruky. Nezapomeňte zalít! Ne, nejde o rady zahrádkářům. V pražské botanické zahradě si je loni vyslechli třeba olympijští vítězové, legendární primabalerína či slavný režisér. Zasadili jasany, baobab či planiku. Moruši pak dodal i zachránce dětí Nicolas Winton.

Foto: Botanická zahrada Praha

V srpnu se v botanické zahradě chopil rýče významný choreograf Jiří Kylián. Bývalý ředitel Nizozemského tanečního divadla zasadil kašťu bělavou, jejíž dřevo voní po fenyklu a jejímž domovem je Severní Amerika.

Článek

Abyste si mohli vysadit vlastní strom, rostliny v ojedinělém lesíku nebo skleníku, musíte být slavný, úspěšný a spojený s českými, respektive československými dějinami. Loni tímto přísným sítem Kořenů osobností, jak se projekt nazývá, prošli především sportovci. Lopaty, rýče a konve se postupně chopili stříbrná biatlonistka z OH v ruské Soči Gabriela Soukalová, olympijští vítězové oštěpaři Jan Železný a Barbora Špotáková.

Foto: Botanická zahrada Praha

Primabalerína Daria Klimentová sáhla začátkem července také po madagaskarském stromu a hned po tom nejmajestátnějším: baobabu. Jeho převoz do Česka byl náročný, měřil totiž čtyři metry. Růst v zahradě může až dalších tisíc let.

Během roku k nim přibyly slavné tváře z pole umění: primabalerína Daria Klimentová, choreograf Jiří Kylián a režisér Vojtěch Jasný. Poslední strom v lesíku legend pak má pomyslné kořeny až v Británii, na zahradě Nicolase Wintona. Když ho v říjnu viděl v majestátní místnosti pražského Hradu, byl dojatý. Překvapení ze shledání s kouskem domova uprostřed Evropy spoluorganizovala jeho dcera Barbara.

Foto: Botanická zahrada Praha

o legendárního lesíku přispěl v září slavný režisér Vojtěch Jasný. I on sáhl po stromu ze Severní Ameriky: vzácné dřevině planice Menziesově.

Do projektu Kořeny osobností se už zapojilo 68 lidí. Výjimečné stromy a rostliny tak připomínají v Troji, kde zahrada sídlí, třeba prezidenta Václava Havla, autora Krtečka Zdeňka Milera, režiséra Otakara Vávru, fotbalistu Josefa Masopusta, plastického chirurga Bohdana Pomahače, zpěváka Karla Gotta či jeho kolegyni Martu Kubišovou.

Foto: Botanická zahrada Praha

Umělce na podzim vystřídali olympionici. Barbora Špotáková si s sebou vzala zdatného pomocníka – syna Janka. Ten se činil při zalévání jejich asijského jasanu zobanolistého, nadchla ho konev plná vody.

„Čím více toho daná osobnost dokázala, tím je skromnější,“ shrnula spoluautorka projektu Darina Miklovičová. Zavzpomínala, že dostat se k VIP chce trochu drzosti. „Roky jsem toužila po panu režisérovi Jasném. Na karlovarském festivalu jsem doslova zakopla o stůl, u nějž seděl. Drze jsem si přisedla a za pár minut jsem ho přemluvila.“

Foto: Botanická zahrada Praha

Oštěpaři Jan Železný a Barbora Špotáková do země spolehlivě umístili jasany, z nichž se díky jejich pružnému dřevu vyrábějí od pradávna oštěpy i luky. Výjimečnost Železného bude připomínat americký jasan čtyřhranný.

Největší studijní zájem prokázal Karel Gott. Ten si o své wollemii vznešené vše dobře načetl. Pokládal i řadu doplňujících otázek. „V den D měl projev delší, než bývá obvyklé, a detailním proslovem nás všechny mile zaskočil,“ uzavírá Miklovičová.

Foto: Botanická zahrada Praha

Biatlonistka Gabriela Soukalová vysadila koncem května vzácný sukulent z Madagaskaru. Symbolizuje její cílevědomost a odhodlání. Právě sukulent totiž dokáže přežít v nejnáročnějších klimatických podmínkách.

Reklama

Související články

Osobností roku jsou lidé bojující s ebolou

Lékaři, zdravotníci a další lidé bojující s ebolou jsou podle časopisu Time osobností roku. Titul v tradiční anketě si podle editorů magazínu zasloužili tím,...

Co bylo pro známé osobnosti v roce 2014 poprvé

Je vždy krásné, když něco začíná a prožíváme něco poprvé. A ještě krásnější je, že něco nového na nás může čekat v kterékoli životní etapě. Jak se v tomto...

Výběr článků

Načítám