Hlavní obsah

Oblečení, které v zimě ocení aktivní dospělí i děti

Novinky, Dana Sokolová

V zimě není špatného počasí, nýbrž špatného oblečení. A je tedy na každém z nás, zda zvolíme pro sportování či práci funkční oblečení a budeme se cítit i ve velkém nečase komfortně, nebo upřednostníme oblečení z běžných materiálů, ve kterém se rychle zpotíme a snáze prochladneme.

Foto: Profimedia.cz

Ideální sportovní oblečení dokáže člověka udržet v teple i v extrémním mrazu.

Článek

„Lidské tělo se potí neustále, i ve chvílích bez fyzického výkonu, při spánku či v chladném prostředí. Tímto tzv. mimovolným pocením odpaříme v průběhu dne 0,2− 0,5 litru vody, která vstupuje do našeho prádla jako pára. Pokud má jedinec na sobě funkční oblečení, pak tato vlhkost prostupuje z prádla směrem až ke svrchní vrstvě oblečení, případně prostoupí až do vnějšího prostředí, kde se odpařuje,” vysvětluje Miloslav Pintýř z Moiry.

Ideální sportovní oblečení dokáže člověka udržet v teple i v extrémním mrazu, nepromokne bez ohledu na intenzitu a délku deště a dokáže propouštět vlhkost potu ven, proto vás i při náročnějších aktivitách udrží v suchu. Funkční oblečení totiž efektivně komunikuje s pokožkou – dokáže odvádět vlhkost a přitom uchovávat teplo. V nepříznivém počasí jej tak ocení sportovci, ale i běžní lidé na procházky či jakékoli venkovní činnosti (odklízení sněhu apod.)

Další výhodou tohoto oblečení je, že přiléhá přímo k tělu, a tím umožňuje lepší pohyb. Speciální švy navíc neodírají pokožku a je zajištěna i kontrola zápachu a ochrana proti množení mikrobů.

Některé výrobky mají dvojí využití: v zimě hřejí, a když se otočí naruby, perfektně odvádějí pot od těla. Dají se tudíž využívat za každého počasí.

Foto: Moira

Moira X-AER PRO - oblečení, které dokáže v daném okamžiku lokálně zateplit či ochladit různé části těla současně. Toto oblečení je určeno pro nejvyšší zátěž v náročných klimatických podmínkách, jež využívají zejména profesionálové.

Foto: Kama

WINDSTOPPER – větruodolný a prodyšný membránový materiál zajišťuje optimální tepelnou regulaci a zabraňuje nežádoucímu podchlazení.

Foto: bambutik.cz

Bambusové oblečení lze považovat za kvalitní funkční oděv, jehož předností je prodyšnost, savost, termoregulace a prokázané antibakteriální vlastnosti, které zaručují, že oblečení není cítit potem ani při opakovaném nošení.

Foto: Moira

Kvalitní funkční prádlo ocení i nejmenší.

Přírodní vlákna versus syntetika

U funkčního oblečení je důležitý výběr vlákna a struktura pleteniny. Vlákna určují rychlost odvodu vlhka, navlhavost vzniklého úpletu, rychlost schnutí a také barevnost, možnost barvení a potisku, míru oděru, žmolkovitost a srážlivost.

Vazební struktura určuje míru termoizolace, míru podržení vlhka, rychlost schnutí, mechanické vlastnosti i náročnost konfekčního zpracování.

„Vlastnosti jednotlivých druhů vláken v kombinaci s různými vazbami nebo vzájemnou kombinací vláken a vazeb umožňují vytvořit výslednou pleteninu pro různé klimatické podmínky i fyzickou zátěž,” upozorňuje Miloslav Pintýř.

Přírodní materiály, dnes nazývané obnovitelné, jsou používány odnepaměti. Nejznámější bavlnu a vlnu můžeme dnes doplnit o viskózu a bambusové vlákno. Jejich užitné vlastnosti jsou prověřeny různými klimatickými podmínkami po dobu mnoha staletí. Nemohou však jednotlivě splnit dnešní požadavky, které očekáváme od vlákna − musí být lehké, pevné, pružné, příjemné na dotek, nenasákavé, musí dobře odvádět vodu, také musí v létě chladit a v zimě hřát, být tepelně netečné. Musí být odolné vůči bakteriím, plísním a hmyzu a musí se dobře udržovat.

Přírodní materiály ale mají oproti syntetickým vláknům vysokou nasákavost. Výjimku zde vytváří především vlna, která i při vysoké nasákavosti nestudí, pokud ovšem nevypotíte víc, než je schopna pojmout. Tělesná vlhkost se ukládá do struktury vlákna a odpařuje se jen velmi pomalu. Je to stejnou rychlostí, jako schnutí po vyprání.

Ovčí vlna plemene Merino je velmi jemná a její vlákna 14−16 mikronů jsou přijatelná i pro citlivou pokožku. Silnější vlákna se pro výrobu prádla nehodí. Vlna pohlcuje pachy a má samočisticí schopnost, na vlákna se nechytají částečky prachu ani špíny. Současné technologie dovedou vlnu lépe roztřídit a jenom z nejdelších vláken je pak vyrobena kvalitní příze.

Foto: Tchibo

Reflexní běžecká bunda - se svými 450 luxy je k nepřehlédnutí. Vrchní materiál bundy odráží dopadající světlo a zajišťuje tak při běhání větší bezpečí. Bunda odpuzuje vodu a neomezuje v pohybu. Vsadky jsou prodyšné a dobře odvádějí tělesnou vlhkost.

Foto: Mill

Zleva: 1. Kabát Mill Shine Grey - elegantní nepromokavý kabát je díky materiálu Gelanots XP ideální pro čtyři roční období. Má 20 000 mm H2O. 2. Mill Liberty Red -vysoce funkční snowboardová bunda s 20 000 mm H2O. 3. Mill Moutain Blue bunda na lyže.

Foto: Kama

Ztráta tepla z hlavy závisí na okolní teplotě, vykonávaném pohybu a větru. Při 0°C tak může být reálná teplota i -10°C, přičemž tak přes hlavu odchází až 35 % tělesného tepla. Nošení čepice by tak v zimních měsících mělo být samozřejmostí.

Foto: Moira

Tubusy jsou při sportovních aktivitách stejně důležité, jako prádlo a ostatní ošacení. Základem jejich funkce je vybraný materiál, pro zimní měsíce je ideální merino moira.

Důležitý vodní sloupec a prodyšnost

Vodní sloupec se obvykle udává v milimetrech a pro představu se opravdu měří tak, že na testovanou tkaninu v jednom místě působí tlak vody, jako by se nad ní plnila nádoba, ve které se zvyšuje hladina. Hodnota vodního sloupce se pak určí podle toho, jak vysoko je hladina, když tkaninou projdou první kapky vody.

Sportovní bundy, ať už pro zimní sporty, nebo pro turistiku, byste měli vybírat především podle toho, k čemu je budete používat.

„Obecně je naprosté minimum pro venkovní aktivity alespoň 12–15 metrů vodního sloupce. Vodní sloupec 20 000 mm je ideální univerzální hodnota pro sportovní aktivity všeho druhu, která vás udrží v suchu za jakýchkoliv atmosférických podmínek,“ vysvětluje Pavel Mlýnek z české značky funkčního oblečení Mill.

„Například pokud klečíte v mokré trávě, působí na tkaninu kolen tlak přepočitatelný přibližně na 12 000 mm vodního sloupce a popruhy batohu podle jeho váhy vytvářejí tlak až 20 000 mm, a oceníte tedy bundu s vodním sloupcem 20 000 mm,“ dodává Mlýnek.

Druhým parametrem je prodyšnost neboli paropropustnost, většinou vyjadřovaná v gramech vodní páry na metr čtvereční. Ta udává, kolik gramů vodní páry projde metrem čtverečním za 24 hodin.

„Samozřejmě že každý se potí trochu jinak, ale nejnižší hranice pro velmi pasivní sporty se uvádí 10 000 g H2O/m²/24 hod. Tolik se průměrně potíme při trošku rychlejší chůzi. Chceme-li třeba lyžovat, je nezbytné alespoň 15 000 g H2O/m²/24 hod., u běhu byste neměli volit bundu pod 20 000 H2O/m²/24 hod. To vše samozřejmě v kombinaci s funkčním spodním prádlem, nikoli s bavlněným tričkem, které samo nasaje vlhkost a pak ji bunda nemůže propustit ven,“ upozorňuje na doporučené hodnoty Pavel Mlýnek.

Foto: Moira

Ecomo - ekologická pletenina v oboulícní žebrové vazbě vhodná jako první vrstva pro všechny sporty.

Foto: Skibi

Zleva: 1. Dětská bunda Craft Junior XC Warm - zateplená bunda softshellového typu určená na běžky. 2. Dětské rukavice Swix Jr Classic II na běžky jsou prodyšné ale hřejivé. 3. Dětské lyžařské podkolenky Smartwool Girls Ski Racer z vlny merina.

Foto: Silvini

Oblečení na běžky - Softshell bunda pánská Borgo MJ303 a softshell pánské kalhoty Pro forma MP320 - obojí ze zatepleného materiálu s fleecem na vnitřní straně, účinný pro odvod potu a tepelnou izolaci. Čepice Tegrafo UA441 s vysokou hřejivostí.

Foto: Bambutik

Spodní prádlo (košilka, kalhotky), bederní pás a leginy z velmi příjemného a antibakteriálního bio bambusu.

Foto: Kama

Svetry Kama jsou nadčasové oblečení. Díky speciální podšívce s membránou Windstopper je lze nosit i jako bundy.

Ochrana zdraví

Za teplého počasí organismus snadno udrží optimální tělesnou teplotu kolem 37 °C. V chladném počasí teplota periferií klesá až na 27 °C a organismus tak musí vyvíjet více energie na zahřátí životně důležitých orgánů. Proto i samotní lékaři lidem doporučují  vrstvené oblékání z funkčních materiálů.

Ideální tři vrstvy oblečení

  • Sací vrstva – je v kontaktu s tělem a odvádí přebytečnou vlhkost od těla a nenasákne. Sem patří veškeré funkční prádlo neboli termoprádlo. Takové prádlo musí obepínat tělo a být příjemné. Podobně by měly fungovat ponožky.
  • Izolační vrstva – tato vrstva izoluje tělem vytvořené teplo, a zároveň si musí uchovat vlastnosti prodyšnosti, aby nedocházelo k nahromadění přebytečných par. Sem patří trika, mikiny, roláky.
  • Svrchní vrstva – je poslední ochranná vrstva, která musí být prodyšná, aby nezachycovala vlhkost, a zároveň dostatečně voděodolná.

Při volbě nesprávného oblečení, které nedokáže efektivně odvádět pot a udržet termoregulaci, dojde snadno k prochlazení. Přitom dochází nejprve ke zúžení, později k rozšíření a ochrnutí drobných krevních cév ve sliznicích a poměrů na povrchu sliznic, což usnadňuje uchycení virové infekce. Reakcí těla pak bývají nemoci z nachlazení, jako je rýma, kašel, záněty horních cest dýchacích, záněty močových cest a u žen gynekologické problémy.

Foto: Alpine Pro

Zleva: 1. Dámský softshell kabát Priscilla s úpravou DWR; 2. Zimní obuv Winter country WM s membránou PTX; 3. Mikina Keira z hřejivého, paropropustného a rychleschnoucího materiálu; 4. Softshellové kalhoty paropropustné, strečové, ale také hřejivé.

Foto: Moira

Komfort funkčního prádla ocení každý aktivní muž.

Foto: Moira

Nohy jsou velmi namáhanou částí těla se složitou kosterní stavbou, namáhanými svalovými úpony. Proto je při výběru ponožek dobré hledět na materiály a také konstrukci ponožek, aby dokázaly nohy udržet v tepelném optimu bez otlaků, odřenin a puchýřů.

Foto: Silvini

Na kolo do zimního počasí: 1. Návleky na cyklistické na boty, 2. Softshell bunda Rocca - z lehkého materiálu s nepromokavou a prodyšnou membránou a vnitřní stranou ze struktury bambusu,3. Dámské funkční triko z přírodního Merina.

Foto: Moira

Merino Moira - teplejší přírodní materiál vhodný jako 2. vrstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám