Hlavní obsah

Jennifer Lawrenceová: Není člověka, který by se zavděčil všem

Právo, Jana Rovenská

Neopracovaný diamant, talent, který spadl z nebe, požehnání pro režiséra, a dokonce génius. To je jen střípek z proudu superlativů, kterými oscarovou rodačku z Kentucky po každém novém filmu zahrnují kritici i ti, kteří s ní natáčeli. Teď Jennifer Lawrenceová nese kůži na trh v thrillerové sci-fi Hunger Games: Síla vzdoru 1. část, kde už potřetí ztvárnila hlavní postavu Katniss Everdeenové.

Foto: HCE

Jennifer Lawrenceová z Hunger Games

Článek

„Jako herečka má schopnost říkat pravdu, která je okamžitě zřetelná všem, protože vás zasáhne přímo do srdce,“ potvrzuje za všechny její slavný a uznávaný kolega z Hunger Games, devětasedmdesátiletý Donald Sutherland.

Génius i normální holka

A jde ještě dál: „Když jsem s ní natáčel, zjistil jsem, že je génius. Je to správná osoba ve správném čase, stejně jako byla Johanka z Arku, Ježíš a další. A má navíc mimořádné nadání i v tom, že si na nic nehraje a netrpí hvězdnými manýry. Je to k tomu talentu od boha normální holka.“

Upoutávka na film Hunger Games: Síla vzdoru, 1. část

Důvody, proč ji odborníci přirovnávají k neopracovanému diamantu, který nečekaně zazářil, přibližuje i na Oscara nominovaný Američan David O. Russell, režisér a scenárista snímků Terapie láskou a Špinavý trik. „Jennifer je velice přirozená, přemýšlivá, jde jí to z duše. Dá na svůj instinkt. Cítí, když je něco falešné, a podvědomě to zahraje lépe. Je totiž velice emotivní. A herečka s takovou zásobou citů je pro režiséra požehnáním.“

Foto: Bontonfilm

V psychologickém snímku Terapie láskou v hlavní dvojici s populárním kolegou Bradleym Cooperem.

A Russell dobře ví, o čem mluví - vždyť grandiózní úspěch jeho Špinavého triku kritika připisuje právě Jennifer: „V roli maniodepresivní alkoholičky a ne zrovna bystré, zato nebezpečně aktivní manželky špičkového podvodníka nemá chybu. Ať střídá zuřivost, lítost či svůdnost, sledovat ji je požitek, totéž zvládá v roli nevyzpytatelné a záhadné mladé ženy v Terapii láskou.“

Kamarádi mimo film

Přitom ještě před šesti lety byla Jennifer celkem neznámou herečkou, která po prvním úspěchu v krimi Spálené životy (2008) prorazila právě díky úvodnímu filmu ze série Hunger Games. Bleskově ovšem přeskočila status vycházející hvězdičky a stala se jednou z komerčně nejvýnosnějších hereckých hvězd současnosti. Dokladem toho jsou i ohromné zisky, které Hollywoodu každé pokračování Hunger Games přináší.

A jak se ona sama vyrovnává s mezinárodní slávou? „Já osobně necítím žádný rozdíl. Zjišťuju ale, že někteří lidé se na mě dívají jinak - odtažitě, prostě divně. Jak ale říká staré přísloví: Není člověka, který by se zavděčil všem, tak to neřeším. Obklopuji se těmi, kteří nemusí předstírat, že se baví, když vtipkuju,“ říká.

„Mám úžasnou skupinu přátel, kteří nemají s filmem nic společného a kterým věřím. Kamarádíme spolu už léta. Ti mě vždycky usměrní. Ostatně, věděla jsem, že jakmile přijmu tak prominentní roli, jako je Katniss, změní to můj život. Jen jsem si chtěla být jistá, že když na ni kývnu, nebudu toho litovat. A nelituju,“ říká rozhodně.

Před líbací scénou si dala česnek

Už při čtení první knížky ji fascinovalo, jaká je Katniss bojovnice a jak se z děvčete, které chce původně jen zachránit svou sestru, stane vůdčí osobnost, lídr. „Bylo zajímavé sledovat, jak si začíná uvědomovat svoje schopnosti a musí se rozhodnout, jestli se postaví do čela boje a pokusí se zachránit svoje lidi. Je to úžasný příběh a velice důležité poselství o síle jednoho hlasu,“ vystihuje svou roli.

„Napadlo mě, jak bych se asi zachovala já, kdybych přišla o domov, o všechno a musela bych začít od nuly?! Jistě je to nejen pro mě námět k přemýšlení,“ dodává.

Foto: Reuters

Jennifer Lawrencová

Traduje se, že si štáb při natáčení užívá s Jennifer spousty legrace. „No, bylo to opravdu k popukání,“ prozrazuje její atraktivní filmový partner Liam Hemsworth. „Zvlášť když jsem měl Jennifer líbat. Předtím snědla tu česnek, tu tuňáka… Pravda je, že mě vždy těsně předtím varovala,“ směje se. „Je to šprýmařka, ale zároveň moje výborná kamarádka, tak mi nezbývalo než jí to odpustit.“

Režisér Hunger Games Francis Lawrence pro změnu tvrdí, že s Jennifer zažijete hrozné věci i mimo natáčení. „Na Havaji jsem pro štáb zorganizoval šnorchlování ve žraločí kleci. Když nás průvodce varoval, že z ní nesmíme vylézt, říkal jsem si, kdo by také chtěl. Co ale čert nechtěl, po půlhodině jsem se zděšením sledoval, jak z ní začala vystupovat Jennifer. Jen tak tak jsme ji strčili zpátky. A víte proč? Protože se lekla odporně velké medúzy, klidně by vyskočila do moře se žraloky…“

Nová Meryl Streepová

Díky svému talentu se Jennifer ocitla na vrcholu stejného seznamu, ve kterém jsou Meryl Streepová, Tom Hanks a Leonardo DiCaprio. Podle toho, jak bere Jennifer ceny útokem, jí filmoví znalci předpovídají, že má šanci stát se další Meryl Streepovou.

Herectví je náročná, ale zároveň nádherná profese, kterou dělám s láskou.

„Je to nejen proto, že jsou obě nesmírně talentované a velice přitažlivé ženy. Obě přesně vědí, jak zaujmout diváky, a umějí lehce udržet jejich pozornost. Nechávají diváky ohromené svým umem a odvahou, kam až jsou schopné role posunout. Ve svém ztvárnění postavy nemají žádné zábrany, žádný limit. Navíc se ani jedna nebere vážně. A právě pro svůj důvtip, inteligenci, otevřenost a šarm patří obě k nejoblíbenějším celebritám,“ vysvětlují znalci filmového světa.

Víte, že…

Letos v srpnu se podruhé rozešla s o rok starším britským hercem a kolegou už z prvních X-Menů (2011) Nicholasem Houltem - údajně kvůli rozdílnému programu v přeplněných diářích. Momentálně ji média spojují se sedmatřicetiletým zpěvákem kapely Coldplay Chrisem Martinem, který se rovněž letos rozešel s manželkou, oscarovou herečkou Gwyneth Paltrowovou.

Za roli Katniss Everdeenové v Hunger Games je v edici Guinnessovy světové rekordy 2015 oceněna jako nejvýdělečnější akční hrdinka všech dob.

A jak je - mimochodem na svou slávu velmi mladá - herečka spokojená s herectvím? „Je to náročná, ale zároveň nádherná profese, kterou dělám s láskou. Měsíce se sice mohu strhat a makat na fyzičce, ale pak mám zase čas na odpočinek. Je mi teprve čtyřiadvacet a mám spousty peněz. Ale moc dobře si uvědomuju, že ty zdaleka nejsou všechno,“ dodává moudře oblíbená Jennifer Lawrenceová.

Reklama

Související témata:

Související články

Vera Farmigová: Vždycky jsem byla antibarbie

Až po deseti letech Hollywoodu došlo, že Very Farmigové je pro malé role škoda. A tak od chvíle, kdy dala košem Georgi Clooneymu v komedii Lítám v tom, hraje...

Brad Pitt: Válka není videohra

Na skok do Londýna na premiéru a pak rychle zpátky na líbánky na Maltě. Ovšem líbánky pracovní. Protože Brad Pitt sice zazářil v novém válečném dramatu Železná...

James McAvoy: Jsem ohromný fanda Star Treku

Na momentálně nejúspěšnějšího skotského herce Jamese McAvoye pějí ódy i všechny režisérské špičky. „Jeho herectví vždy přinese hloubku a pravdivost každé roli,...

Výběr článků

Načítám