Hlavní obsah

Jennifer Anistonová: Smích byl pro mě vždycky tou nejlepší medicínou

Právo, Jana Rovenská

„Miluju komedie. Ty obyčejné, hořce veselé, ale i krimi a černé, prostě všechny. Smích byl pro mě vždycky tou nejlepší medicínou. A je snad něco lepšího než umět lidi rozesmát?“ říká Jennifer Anistonová, která už podruhé vystřihla roli sexuálně agresivní zubařky v komedii Šéfové na zabití 2.

Foto: WarnerBros.

V drsné komedii Šéfové na zabití 2 si zopakovala roli sexem posedlé zubařky. Na snímku s objektem její touhy Charliem Dayem.

Článek

Po slušné slečně, kterou máme zafixovanou z Rachel v seriálu Přátelé a z řady jejích dalších rolí, Jennifer nejspíš nevadí hrát daleko tvrdší nátury, jako byla Rose z komedie Millerovi na tripu či právě zmíněná dentistka, která v práci nerespektuje žádné hranice sexuálního obtěžování.

„No že by mi to tak úplně nevadilo, se říct nedá. Po přečtení scénářů k těmto filmům jsem si myslela, že to bude jen velká legrace, pak se ale ukázalo, že jde do tuhého. Když se to čte, je to něco jiného, když pak musíte udělat striptýz a používat vulgární slova, je to síla. Bylo to ale ve scénářích, na které jsem kývla, a to už jsem z toho mohla těžko vycouvat,“ vysvětluje Jennifer.

„Už při prvním filmu Šéfové na zabití bylo těžké s vážným obličejem natočit scény, kdy svůdně lížu nanuka či pojídám banán nebo párek v rohlíku. Jen jsem trnula, jak na to budou reagovat chudáčci moji rodiče,“ směje se.

Nejlegračnější a nejrajcovnější scény ve dvojce jsou podle Jennifer s Dalem v podání Charlieho Daye. „Charlie je zlatíčko, dokonce se ještě teď umí červenat. A to i přes to, že jsme na sobě seděli delší dobu obkročmo a určitě jsme se poznali blíž,“ směje se Jennifer.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Jennifer Anistonová na londýnské premiéře filmu Millerovi na tripu

A co na to Charlie? „S Jenn jsme měli malé privátní studiové sezení, při kterém jsme udělali několik odvážných fotek. Musím ale přiznat, že jsem byl vedle téhle nádherné ženské ve velkých rozpacích, když jsem musel ukázat svoje tělo. Od té doby mám trenéra a poctivě cvičím,“ přiznává poníženě.

Srdeční záležitostí jsou nezávislé filmy

Svůj komediální talent Jennifer ukázala už před dvaceti lety ve zmíněném seriálu Přátelé (1994) - právě tam poprvé zabodovala. V desítkách dalších rolí ho pak jen rozvinula. I když uspěla ve velkých studiových filmech, srdeční záležitostí pro ni zůstávají nezávislé filmy.

Upoutávka na film Šéfové na zabití 2Video: Warner Bros. CZ

„Malé nezávislé filmy byly a jsou mými favority. V nich můžete hrát s plným nasazením, nemusíte se prezentovat davům lidí, můžete si se svou rolí vyhrát. Na těchto filmech je nádherné i to, že vám poskytnou pocit, že jste tvořivě propojena s ostatními. V nezávislých filmech prostě mohu víc prokázat svoje schopnosti,“ tvrdí populární Američanka z Kalifornie.

Ještě než dnes už kultovní Přátelé v roce 2003 skončili, byla Jennifer odhodlaná vyměnit obrazovku za velké plátno - a hned v první hořké komedii Hodná holka (2002) dokázala, že má na víc než na Rachel. Hraje v ní ženu, která trpí depresemi a hledá únik ze svého neutěšeného manželství s narkomanem v bezvýchodném vztahu s mladičkým kovbojem. Už tehdy psaly kritiky v New York Post, že má velký herecký talent. Právě díky němu podle nich brilantně zvládla komplikovanou roli plnou beznaděje a zmatku, ale i víry a osobitého humoru.

„Proč mám hrát s nějakou herečkou ze seriálu?”

„Jennifer je velice přitažlivá a sexy, ale jinak než například Sharon Stoneová. Lehce navazuje kontakty, je milá a kamarádská,“ tvrdí režisér Miguel Arteta, který se ji rozhodl do této role obsadit, i když byla ve skutečnosti opakem typu, který hledal.

Ostatní spolupracovníci, mezi nimi i herec John C. Reilly, tehdy ovšem režisérovo nadšení nesdíleli. „Jistěže jsem o ní slyšel. Léta mě obklopoval její účes, protože ho nosila snad každá dívka, ale říkal jsem si, proč mám hrát s nějakou herečkou ze seriálu? Jennifer má ale nadání od boha. Vyhrála to u nás všech na celé čáře,“ přiznal později Reilly.

Že by nominace na Oscara?

Není divu, že je Jennifer pyšná na svůj výkon v podobně laděném novém nezávislém dramatu Cake (Dort), za který sklízí nadšené kritiky hodné oscarové nominace. „V komediích je jistě moje místo, ale o to víc jsem uvítala šanci na charakterní roli. Narkomanka Claire Simmonsová je otupená chronickými bolestmi z drog a alkoholu a úplně se odřízla od rodiny a kamarádů.”

„Role pro mě byla fyzicky i psychicky výzvou a zároveň příležitostí vyjádřit pochopení pro ty, kteří jsou v podobné situaci. Claire se musí rozhodnout, jestli chce žít, nebo umřít. Její cesta je srdcervoucí, ale zároveň povznášející, protože i přes prožité trauma si zachová svůj důvtip,“ prozrazuje.

Jestliže její kariéra vypadá bezproblémově, pověstná rovnováha mezi štěstím a smůlou si vrchovatě vybrala svou daň v jejím soukromí. Od roku 2005, kdy se rozvedla s hvězdným Bradem Pittem, neměla Jennifer ani chvíli pokoj od paparazziů a novinářů.

Bulváry navíc devalvovaly její vztahy tím, že ji dávaly po každém filmu dohromady s novým hereckým kolegou a řešily její případné těhotenství, v horším případě to, že dítě stále nemá. Ta doba je už ale naštěstí pryč. Brad Pitt je znovu ženatý a Jennifer už dva roky zasnoubená s talentovaným scenáristou Justinem Therouxem, hvězdou seriálu Pozůstalí.

Po čtyřicítce se jí daří nejlépe

„Moje roky po čtyřicítce patří mezi ty nejlepší. Jsou přímo skvělé, a to jak po stránce pracovní, tak fyzické i psychické,“ prohlásila v rozhovoru pro listopadové číslo časopisu Harper‘s Bazaar.

„To, co jsem si musela v minulosti prožít, bylo velice důležité pro to, abych dospěla jako zralá žena. Jsem spokojená a šťastná. Miluji Justina, svůj domov, své tři psy, svoje přátele. Miluji prostou chvíli, kdy mohu sledovat západ slunce… Jsou momenty, kdy se musím zastavit a štípnout se, abych si uvědomila, že jsem udělala zase něco dobře,“ dodává sympatická Jennifer Anistonová, která se ještě letos do třetice představí v komedii She’s Funny That Way.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám