Hlavní obsah

Znalkyně etikety: Máme špatné vzory

Právo, Jana Hanušková

Nemusíte být krásná, nemusíte se v daném okamžiku cítit zrovna nejlépe, ale můžete být opravdová dáma – nebo džentlmen – svým milým chováním. Tím, jak dodržujete všechna pravidla společenského chování. „S milými a vychovanými lidmi, kteří jsou pozitivně naladění, chce každý být,“ říká Eva Filipová, autorka knihy Moderní etiketa boduje.

Foto: Roman Mašín

Trendy i v etiketě udává podle Evy Filipové v rodině většinou žena.

Článek

Sympatickou blondýnku znají ale i milovníci dobrého jídla – kromě toho, že byla vedle Zdeňka Pohlreicha a Romana Vaňka jedinou ženou hodnotící jídla v televizní soutěži Na nože!, vydala i několik kuchařek propagujících především naše národní, česká jídla.

„Já to střídám, jednou pracuji na kuchařce, pak se vrhnu na etiketu. Po knížce Štěstí v koutě nehledej uběhly dva roky, než vznikla Moderní etiketa boduje,“ říká Eva Filipová s tím, že i etiketa se stejně jako celá společnost vyvíjí, sám život píše nová témata.

Jak telefonovat

Kdo si dnes z Čechů vzpomene na to, jak před lety při návštěvě slunné Itálie fascinovaně hleděl na to, jak každý místní obyvatel má u ucha mobilní telefon a bez přestávky – v autě, za chůze, u kávy – telefonuje? Dnes stejné mobilní šílenství zachvátilo Česko.

I když je Eva Filipová k chování a znalostem etikety u Čechů kritická, vidí ono pověstné světlo na konci tunelu.

„Lidé si ale neuvědomují, jaká pravidla by přitom měli dodržovat. Absolutně neslušné je nechávat si telefon v restauraci na stole. Samozřejmě, pokud se se svými spolustolovníky domluvíte, že jako doktor nevíte, kdy budete muset jít operovat, je to něco jiného. Stejně tak bychom měli, pokud už nějaký hovor přijmeme, odejít od stolu do soukromí a tam mluvit. Nerušit rozhovorem ostatní,“ upozorňuje odbornice na etiketu a hned dodává, že jsou i některé hodiny, kdy by se nikomu nemělo telefonovat.

„Od deseti večer do osmi do rána je to tabu. Většina lidí se při takovém telefonátu vyděsí, čeká, že dostane špatnou zprávu.“

I když je v moderní etiketě mnoho nových témat, některé jistoty přetrvávají. Eva Filipová tak stále zdůrazňuje, jak důležitý je první dojem, jaká je síla prvního dojmu, který člověk na ostatní udělá. „K tomu určitě patří i způsob, jakým se na určitou příležitost obléknu, co si vezmu na sebe. Hlavně muži o tom moc nepřemýšlejí. Někdy se obléknou méně, než společenská událost vyžaduje, někdy si zase vezmou smoking tam, kam se to nehodí. Spíš neznají význam předepsaného dress codu.“

Foto: Roman Mašín

Eva Filipová

Stejně tak je podle ní důležité přemýšlet o barvách, do nichž se oblékáme. „V knize mám kapitolu o tom, že nejlepší barva pro bankéře je modrá, kdy si vzít a naopak kdy zapomenout na červenou barvu oblečení,“ dodává s tím, že červenou si na sebe může vzít žena, která chce ukázat, jak silnou je osobností. Pro většinu schůzek je to ale příliš dominantní až agresivní barva.

Umět něco navíc

Eva Filipová ve svých radách, jak být dokonalá dáma či dokonalý džentlmen, také rozvíjí myšlenku, že dnes, aby byl člověk zajímavý, musí umět něco navíc; skvěle tancovat tango, recitovat báseň, hrát tenis nebo golf.

„Při golfu musí mít předepsané oblečení nejen hráč, ale i jeho případný doprovod. Vysoké podpatky tak na green nepatří, stejně jako se hráči nesmějí rušit hlasitým hovorem, telefonováním. Navíc při golfu brzy zjistíte, jaký je váš partner člověk. Každý hráč si hlásí počet ran, a kdo nedodržuje golfovou etiketu, hlásí si menší číslo, chová se tak i v životě. Proto se při golfu dělá i dobrý byznys – hned víte, jestli se svým partnerem chcete nebo nechcete dál obchodovat,“ říká.

Eva Filipová prý také tím, že umí hrát golf, zabodovala i v cizině. „Dělala jsem doprovod manželovi na konferenci a ještě s jednou dámou jsme se jako jediné zúčastnily golfového turnaje, jenž byl jinak výhradně mužskou záležitostí. Hned si nás každý zapamatoval.“

Jak se chovat v zahraničí a třeba už při cestě do ciziny, je také velké téma publikace Moderní etiketa boduje. „První dojem tentokrát většinou udělá už váš kufr. Když jedete za prací, měl by být perfektní. Stejně jako vaše oblečení na cestu. Většinou to tak budete vy, kdo se díky tomu dostane i do plně obsazeného letadla, když vás za cenu běžné turistické třídy přesadí na volné sedadlo do byznys třídy. Ale musíte vypadat, že tam patříte, že jste se pro ni narodili.“

Velký zájem

I když je Eva Filipová k chování a znalostem etikety u Čechů kritická, vidí ono pověstné světlo na konci tunelu: „Máme špatné vzory na místech, která jsou vidět. Není kde a koho kopírovat. I když i tady existují výjimky, pořád máme v tomto směru ještě velké mezery. Ti, co mají peníze, si myslí, že si mohou dovolit úplně všechno, nerespektují určitá pravidla. Ale z reakcí mých příznivců vím, že je to, jak se správně chovat v určitých situacích, zajímá. Většinou je to samozřejmě žena, která tyto trendy v rodině prosazuje, a když je chytrá, naviguje svého muže správným směrem.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám