Hlavní obsah

Proč ženy tolik touží po klepech a tlachání

Novinky, bok

Komunikace je důležitou součástí lidského života. Díky ní můžeme vyjádřit, co chceme, po čem toužíme, nebo co se nám naopak nelíbí. Kromě sdělování důležitých informací ale lidé mluví i o spoustě nepodstatných věcí, převážně pak ženy. Různé klepy, případně pomluvy, je doslova uspokojují.

Foto: Profimedia.cz

Drby, klepy, pomluvy. Nic z toho není příliš taktní vůči ostatním, i přesto je to ale součástí života.

Článek

Ať už to ženy dobrovolně přiznají nebo to budou naopak zarytě popírat, mnohé z nich klepy a drby doslova milují. Řada z nich by vám možná v soukromí přiznala, že je na tom i cosi očišťujícího.

Už jste ale někdy zkoušeli zjistit, proč mají mnohé dámy doslova potřebu opakovaně rozebírat život a starosti někoho jiného? Vědci z nizozemské univerzity v Groningenu možná našli vysvětlení.

V rámci jejich nedávné studie zjistili, proč je pro mnohé ženy tak uspokojující řešit cizí záležitosti. Svým způsobem to prý potvrzuje jejich místo v sociální hierarchii, a umožňuje jim to také zároveň zjistit, jak ony samy mohou nějakým způsobem docílit toho, aby společnost okolo nich fungovala o něco lépe, cituje server Cleo.

Jednoduše řečeno, většina žen využívá ono „drbání” s kamarádkami či kolegyněmi jako způsob, jak potvrdit své vlastní sebevědomí a důležitost.

Lidská přirozenost

„Lidé se zabývají klepy a různými řečmi odjakživa, je to jednoduše lidská přirozenost. Obecně bylo zjištěno, že takové chování posiluje důvěru, abychom mohli existovat mezi skupinou přátel a mluvit o různých věcech,” potvrzuje psycholožka Amelia Floresová.

A navíc, klábosení o druhých nám umožňuje porovnat sami sebe a hodnotit, jak na tom ve společnosti jsme a jak do ní zapadáme.

„Pomáhá nám to porovnat sebe s ostatními lidmi a ukázat svou konkurenční stránku. Ve skupině tím upevníme vlastní pozici, jelikož vystavíme své hodnoty, kvality a úspěchy proti úspěchům jiných,” dodala psycholožka.

Byť určité klepy přinášejí částečný pocit uspokojení, v dlouhodobějším horizontu je spíše provází jiný pocit - provinění. Byť totiž mnohé ženy rády někdy probírají a ovlivňují záležitosti jiných, ve většině případů také ale vědí, že to není správné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám