Hlavní obsah

Jak vybrat skvěle padnoucí džíny

Novinky, Eva Dvořáková

Modré kalhoty z džínoviny jsou bez debat naprosto nepostradatelnou součástí šatníku nejen žen, ale i mužů a dětí. Modré džíny se nosí už od 50. let minulého století, a přestože byly kdysi pouze pracovním oděvem, dnes se oblékají i na slavnostní příležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Není jednoduché vybrat džíny, aby perfektně sedly a vydržely několik sezón.

Článek

Jenomže ne vždy je úplně jednoduché sehnat takové kalhoty, které perfektně drží, mají ideální barvu, tvar a střih. Každý člověk má jiné preference. Jeden nosí džíny bokové, jiný ocení vysoký pas. Někomu sluší moderní úzké „roury”, druhý preferuje cigaretový nebo střih do zvonu.

Při výběru topů se občas rozhodneme přímo na místě a jsme schopni odhadnout, jestli nám svršek bude, či nikoliv. U džínsů ovšem jejich nákup vyžaduje zkoušení v kabinkách. A pokud chcete najít opravdu ty, které vám perfektně sednou, je lepší vyzkoušet hned několik střihů i barev.

Stává se, že si z obchodu člověk neuváženě odnese kousek, který mu ve výsledku vůbec nevyhovuje, nesedí a ten pak končí složený hluboko ve skříni. Jaká jsou tedy pravidla pro výběr perfektně sedících džínsů?

Zapomeňte na značku, vybírejte střih

Řekla vám známá, že ve vašem oblíbeném obchodě jsou slevy? Odolejte, pokud víte, že odtud vám kalhoty nesednou. Stejně tak nemá smysl kupovat oblečení pouze a jen kvůli značce. Vyzkoušejte klasickou konfekci, zvolte několik střihů a zavítejte i tam, kde jste nikdy nebyli. Nakonec můžete být velmi překvapeni. Také nespoléhejte na to, když u jedné značky nosíte velikost 44, že u jiné vám sedne ta samá. Pokud si ale nejste jisti, zůstaňte u staré dobré klasiky a neexperimentujte.

Foto: Mango, Profimedia.cz

Vyhovuje vám jedna značka a jeden střih, ale letí něco jiného? Nenechte se zlákat a strhnout davem. Noste to, o čem víte, že vám sluší.

Tmavší jsou lepší

Při výběru koukejte spíš po tmavších džínách, tedy pokud jste si vyloženě nepřišli pro ty světlé. Tmavý denim je totiž daleko praktičtější a také, co si budeme nalhávat, tmavé barvy opticky zeštíhlují. Můžete si je vzít na večerní akci nebo klidně i na obchodní jednání a vytvořit tak párty, ale i ležérní vzhled.

Foto: Zara, Profimedia.cz

Tmavý denim je krásný a elegantní.

Seprané a potrhané džíny

Velmi trendy záležitost tohoto léta byly a vlastně stále jsou seprané a potrhané džíny. Trend, který může pochopit jen dnešní generace a kvůli kterému lamentují naše babičky, je ale v nošení relativně zrádný. Je totiž třeba si uvědomit, že pokud obléknete takto vyvedené kalhoty, okamžitě se upne pozornost na to místo,  kde se sepranost nebo díra nachází. Tudíž pokud jsou kalhoty seprané na stehnech či bocích, neměla by je nosit žena kypřejších tvarů.

Foto: Archiv firem

Seprané sluší všem. Zleva 2x Asos, vpravo Topshop.

Mámy to věděly nejlépe

A doopravdy to tak je. Za dob našich maminek se nosily kalhoty s vysokým pasem, které se v posledních letech stávají módním hitem číslo jedna. Nosí je celebrity, ale i přední módní blogerky. „Jsou vysoké a široké,” říká módní odborník Clinton Kelly. „To je jejich velká výhoda, protože jsou tak funkční hned pro několik typů postavy.”

Foto: Profimedia.cz

Retro inspirace aneb Co nosily naše maminky.

Nepřehánějte, raději zkuste sportovní eleganci

Naučte se správně kombinovat a džíny nosit elegantně. Perfektní střih džínů laďte klidně se sportovními teniskami. A dál? „Zbytek outfitu musí být ležérní,” říká Kelly. Doporučuje doplnit svetříkem, kabátem a malou kabelkou. „Ke sportovním teniskám vypadají nejlépe kalhoty končící nad kotníky,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste džíny nad kotníky a sportovní boty.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit styl à la 60. léta

Uvolněná šedesátá léta jsou obdobím revolty, hnutí hippies i sexuální revoluce. Skvělým přínosem byla šedesátá léta i pro módní průmysl. Nabídla vypasované...

Jak obléknout postavu typu přesýpací hodiny

Ženy s postavou přesýpacích hodin, tedy ty, které charakterizují bujné vnady, úzký a štíhlý pas a širší boky a větší zadek, vládnou světem. Ovšem ne všechno...

Výběr článků

Načítám