Hlavní obsah

Jak nosit styl à la 60. léta

Novinky, Eva Dvořáková

Uvolněná šedesátá léta jsou obdobím revolty, hnutí hippies i sexuální revoluce. Skvělým přínosem byla šedesátá léta i pro módní průmysl. Nabídla vypasované šaty s páskem, objemné účesy, vysoké kozačky a široké nohavice. Jak tento elegantní a velmi ženský styl nosit dnes?

Foto: Profimedia.cz

Zkuste někdy zabrousit do šedesátých let minulého století, vyčesat vlasy a namalovat tlusté černé retro linky.

Článek

Protože už jen velmi těžko seženete dobové šaty, musíte si poradit s tím, co nabízí tuzemské obchody. A i když se to může zdát těžké, dají se i dnes najít téměř totožné kousky. Stačí kombinovat prvky a střihy tak, aby outfit co nejvíce připomínal módu šedesátých let.

Tehdy byla móda ovlivněna hnutím hippies a vyznačovala se velkou volností a svobodou volby. Nosila se spousta stylů. Široké kalhoty, rozevláté košile i vlasy, většinou doplněné čelenkou.

Kohoutí stopa i geometrické vzory

Letěly černobílé kombinace, kohoutí stopa, proužky podélné i svislé, geometrické vzory. Barevné se nosily silonky i šaty. Dnes nosíme převážně černé lodičky i kozačky. V šedesátých letech ale letěly hlavně ty bílé.

Foto: Archiv firem

Kabát Karen Millen, 15960 Kč. Lodičky Asos, info o ceně v obchodě. Kabelka Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. Svítivé šaty Mohito, info o ceně v obchodě.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Joey Heathertonová

Klobouky a áčkové sukně

Nebyla žena, jejíž vlasy by nebyly vyčesané a natupírované do vysoko posazeného drdolu, v módě byly silné černé retro linky na horních víčkách. Také květinové vzory, ale na druhou stranu i elegantní siluety, áčkové sukně i šaty.

Na hlavu patřil slušivý baret nebo dramaticky velký klobouk. K sukni se nosily buď vysoké kozačky, lodičky, nebo boty na nízkém podpatku s páskou přes nárt.

Foto: Archiv firem

Sukně Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. Svetr F&F, 599 Kč. Kozačky Tosca Blu, 6700 Kč. Klobouk H&M, 599 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Bardotová s kolegou Serge Gainsbourgem.

Kožešiny a květinový vzor

Všechny ženy chtěly nosit to samé co Jane Birkinová, Twiggy, Brigitte Bardotová, Audrey Hepburnová nebo Jaqueline Kennedyová. V ulicích se sice „potácela” spousta do květin a širokých kalhot oděných „hipíků”, kouzlo sex appealu, který tyto ženy nepochybně udávaly, ale tkvělo v elegantní módě typické pro šedesátá léta.

Ve velkém se ve filmech i na ulicích objevovaly kožíšky. Jeden bílý oblékla ikona Audrey Hepburnová ve filmu Love in the Afternoon (Odpolední láska) a okamžitě se zrodil nový trend. Ne každý si ovšem mohl dovolit pravou kožešinu, a pokud i vy toužíte po slušivém kožíšku, vyberte si jeho levnější variantu z umělé srsti.

Foto: Archiv firem

Šaty F&F, 749 Kč. Boty Baťa, 1399 Kč. Čapka H&M, 899 Kč. Kožíšek F&F, 1599 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová ve filmu Love in the Afternoon

Reklama

Související témata:

Související články

Vínová je oblíbenou barvou letošního podzimu

Jestli si lámete hlavu s tím, jaká barva by se hodila na letošní podzim, pak vězte, že se do podvědomí opět dostává krásná vínová barva. A sluší všem. Zkuste...

Kožená bunda třikrát jinak

Kožená bunda je velmi oblíbenou záležitostí. Je v módě nepřetržitě už několik let a v dnešní době nepatří jen na rockové koncerty. Kožené bundy se nosí...

Výběr článků

Načítám