Hlavní obsah

Jak na pigmentové skvrny

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrné slunění je nejčastější příčinou nevzhledných pigmentových skvrn na tváři, rukou, nohou či v dekoltu. I když tuto estetickou vadu na kráse lze již dnes odstranit, nejlepším způsobem podle odborníků zůstává prevence v podobě ochrany před slunečním zářením, a to nejen za slunečného počasí, ale prakticky 365 dní v roce.

Foto: Profimedia.cz

Při správném líčení nemusí být problém na první pohled patrný.

Článek

Kromě UV záření za vznik tzv. melasmat či chloasmat – nevzhledných skvrn

na čele, spáncích, tvářích a horním rtu – mohou genetické dispozice a hormonální dysbalance. Proto se i první příznaky nejčastěji objevují v průběhu těhotenství, uvádí se, že postihují 50–70 % těhotných žen, dále při užívání hormonální antikoncepce nebo v menopauze při užívání hormonální substituce.

Na místech, která jsou vystavena navíc i slunečnímu záření (zejména hřbety rukou, předloktí, obličej a dekolt), se objevují po čtyřicítce také tzv. stařecké skvrny.

"Kůže reaguje již na velmi nízkou úroveň UV záření. Proto ženy trpící hyperpigmentací musí na ochranu pleti myslet neustále. Pigmentové skvrny totiž způsobují UVB paprsky, ale určitou formou i UVA paprsky, které je ohrožují po celý rok, jelikož i chladné světlo může aktivovat tvorbu melaninu," vysvětluje Stefanie Conzelmannová z Eucerinu.

Proto je tak důležité pokožku neustále před UV zářením chránit, a pokud už se nějaké skvrny objeví, tak je začít okamžitě řešit. Léčba pak bude mnohem snadnější.

Prevence a léčba skvrn

Některé pigmentové skvrny mohou spontánně vymizet, často však přetrvávají mnoho měsíců i let a v některých případech jsou velmi obtížně léčitelné.

Velmi záleží na intenzitě jejich zabarvení. Mohou být velmi výrazné i téměř neviditelné – podle toho, jak hluboko je uloženo kožní barvivo. „Méně výrazné pigmentace je možné eliminovat pomocí speciální kosmetiky. Barevně intenzivnější pigmentové skvrny je lepší řešit s pomocí odborníka a moderních metod.

Foto: Archív firem

Pigmentové skvrny

„Vždy je důležité nezaměnit pigmentové skvrny s nebezpečnými znaménky, která mohou mít za následek nádorové bujení. Proto je pro kontrolu znamének vhodné zajít k dermatologovi, který může vše zkontrolovat a doporučit další postup,” upozorňuje MUDr. Zora Jakubíková, dermatoložka brněnské Body kliniky.

Základem léčby je tedy vyloučení příčiny, která pigmentaci vyvolává. Pokud je například patrná časová souvislost vzniku onemocnění se zahájením užívání hormonální léčby, je vhodné ji ukončit nebo alespoň změnit preparát. Dále je pak nutná ochrana před UVA a UVB paprsky, tedy používání kvalitních kosmetických přípravků s vysokými UV filtry. A to nejen v létě, ale v podstatě 365 dní v roce.

„Na trhu již nyní existuje velmi kvalitní kosmetika s vysokým UV filtrem či speciální CC krémy místo make-upu i s filtrem proti slunci. A pokud máte k pigmentům sklony, určitě vás nezklame používání kyseliny kojové, která reguluje tvorbu melaninu v pokožce,“ vyjmenovává možnosti domácího boje s pigmentovými skvrnami MUDr. Petra Samková.

Pleti také pomůže, když budeme dbát na dostatečný příjem vitamínů C a E, zinku, betakarotenu a selenu. „Pozor musíme dávat například na strhávání chloupků nad horním rtem. Tím se oslabuje svrchní vrstva pokožky a daleko lépe vynikne barevný rozdíl této partie,“ radí Petra Řehořková z Petra Clinic.

Účinné složky v boji proti pigmentovým skvrnám
Hydrochinon – donedávna považován za nejúčinnější aktivní složku. Stále je k dispozici v některých volně prodejných lécích v USA, ale pouze v nízkých koncentracích – 2 % či méně.
Arbutin je přirozeným zdrojem hydrochinonu a je jednou z klíčových složek používaných ve výrobcích pro bělení pokožky v Asii. Není tak silný a účinný jako průmyslově vyráběný hydrochinon.
Kyselina kojová je vedlejším produktem kvasného procesu, který doprovází výrobu japonského rýžového vína saké. Je považována za relativně bezpečný a přirozený prostředek, produkci melaninu však omezuje poměrně slabě. V mnoha zemích je zakázána.
Deriváty vitamínu C se ukázaly jako poměrně účinné proti hyperpigmentacím. Často se používají ve spojení s dalšími aktivními látkami.
Deriváty kyseliny retinolové jsou také relativně účinné při léčbě hyperpigmentací. Mohou ale pokožku dráždit a zároveň způsobovat její vyšší citlivost na slunce, což může samozřejmě hyperpigmentace naopak ještě zhoršovat. Obavy ze souvislostí mezi retinoidy a vrozenými vadami také znamenají, že se nedoporučují pro těhotné nebo kojící ženy.
Kyselina azelaová má schopnost nepřímo ovlivňovat produkci melaninu a zmírňovat hyperpigmentace. Má malý až nulový účinek na pihy a stařecké skvrny a může pokožku dráždit a vyvolávat záněty.
B-resorcinol prokazatelně redukuje pigmentové skvrny, jelikož přímo působí na snižování tvorby melaninu. Nedráždí pleť, nebo jen minimálně, a účinně působí proti hlavním druhům hyperpigmentací – melasma a stařecké skvrny.
Podle "babských rad" jsou proti pigmentovým skvrnám účinné i jojobový olej, šťáva z citrónu nebo dodržování jídelníčku bez obsahu cukru. Pro tato tvrzení nejsou ale žádné vědecké důkazy.

Chemický peeling

Bělicí účinky má také chemický peeling, při kterém dojde k odstranění povrchové vrstvy kůže a tím i melaninu. Jeho tvorbu však neovlivňuje. „Ošetření pokožku zjemní a projasní. Nicméně skvrny v hlubší vrstvě kůže zůstávají,” vysvětluje MUDr. Markéta Majerová z kliniky Medicom VIP.

Principem této metody je aplikace kyseliny glykolové na pokožku. Ovocné kyseliny (AHA – Alpha Hydroxy Acids), které se na pokožku aplikují, se vyskytují například v citrónech, jablkách, v cukrové řepě nebo třeba ve víně a v kyselém mléce. Kyseliny rozruší strukturu mezi jednotlivými buňkami, a tak mohou odumřelé buňky odpadávat. Místo poškozených buněk vznikají buňky nové. Bezprostředně po ošetření je zapotřebí vyhnout se slunečnímu záření. Stejně tak není doporučováno navštěvovat solária.

IPL – pulzní světlo

Odstranit pigmentové skvrny pomáhá také intenzivní pulzní světlo (IPL), metoda využívající světelnou energii, tzv. fotorejuvenaci – omlazení pokožky a odstranění nežádoucích kosmetických vad. Metoda je účinná i na pigmentové skvrny, ve většině případů je nutné ošetření několikrát opakovat. „Pulzní světlo pigment rozstřelí a ten se následně oloupne v průběhu týdne,” upozorňuje MUDr. Markéta Majerová.

„Oříškem jsou světlejší pigmentové skvrny na světlé pokožce. Chybí zde kontrast, a proto mohou odstranění pomocí IPL odolávat,” dodává Majerová.

Tím, že se ale jedná o šetrný zákrok, většina lékařů jej upřednostňuje před terapií laserem. „Až při neúspěchu nebo u velmi světlých skvrn přichází na řadu laser,” uvedla MUDr. Edita Jatšová z Laserového centra Anděl.

Pomoci může i laser

Zbavit se skvrn pomáhá i laserová terapie, např. frakční CO2 laser, jehož výhodou je, že při zákroku je laserovému záření vystavena vždy jen část pokožky, ale příznivý účinek laseru působí na celou plochu pokožky. Působením paprsku laseru dochází ke sloupnutí staré, pigmentem zasažené vrstvy kůže a následné tvorbě kůže nové, nepigmentované, s vyšším obsahem kolagenu. Po ošetření je pleť kvalitnější, dojde ke smrštění pokožky, zjemnění vrásek a odstranění pigmentace,“ vysvětluje MUDr. Hana Zimovčáková.

Ošetřené místo se hojí drobným stroupkem. Počet opakování ošetření je závislý na hloubce a rozsahu pigmentace. Zákrok nelze provádět na opálené kůži, protože by mohlo dojít k jejímu spálení, a proto je podzim a zima nejlepším obdobím k návštěvě dermatoložky.

Jak správně doma pečovat o pleť
Začneme odlíčením. Ideální pro všechny druhy pleti je micelární voda nanášená na pleť pomocí vatového tamponu. Při ošetření postupujeme od brady k čelu. Pokud nás večer už nic důležitého nečeká, můžeme se odlíčit a ošetřit obličej ihned po návratu domů. Pokožka tak rychleji začne dýchat a regenerovat.
Voda z kohoutku obsahující chlor může citlivější pokožku vysušovat. Vhodná není ani příliš horká, ani hodně studená voda. Určitě se vyhněte i klasickému mýdlu, po kterém bude pokožka vysušená a napnutá. Po opakovaném mydlení pravděpodobně i podrážděná. „Nemůžu doporučit ani drhnutí ručníkem, kterým by se mohla pokožka mechanicky podráždit. Zároveň by se do otevřených pórů mohly zanést nečistoty,“ doplňuje MUDr. Markéta Majerová z kliniky Medicom VIP.
Aby péče neškodila, je nutné používat krém vhodný pro konkrétní typ kůže. Pokud děláme něco špatně, tak nás naše pokožka na chybu velmi rychle upozorní. Nezapomeňte hydratovat i mastnou pokožku, obzvlášť pokud používáte přípravky na akné, které kůži vysouší. Na noční péči u mastné pokožky můžete použít stejný hydratační přípravek jako na den, ale bez ochranného UV faktoru SPF.
„Je rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pokožkou. Suchá kůže je málokdy mastná a snadno se podráždí. "Mastnota" jí chybí a musíme ji dodávat výživnějšími krémy na bázi oleje. Dehydratované pokožce chybí voda, ale dehydratovaný může být každý typ pleti. Hydratační sérum u suché pleti nanášíme před výživnou složkou. Jako první pomoc lze použít i termální vodu ze spreje,” dodává MUDr. Markéta Majerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám