Hlavní obsah

Jason Isaacs: Vždycky budu Lucius Malfoy

Právo, Jana Rovenská

I když Jason Isaacs hrál ve známých hollywoodských filmech a úspěšných televizních seriálech, zůstane pro většinu diváků stále především Smrtijedem Luciusem Malfoyem z čarodějnické ságy o Harrym Potterovi.

Foto: archív TV Prima

Ve třinácti epizodách fantastického seriálu Procitnutí se představí od 7. srpna každý čtvrtek na Primě. Na snímku se Stevem Harrisem.

Článek

„Nikdy jsem neměl prostřední jméno, ale od Pottera jsem Jason ‚Lucius Malfoy‘ Isaacs,“ směje se sympatický Angličan z Liverpoolu, který se teď těší z další hlavní role v novém mysteriózním seriálu Procitnutí.

Jako policejní detektiv Michael Britten má manželku Hannah a syna Rexe. Po tragické dopravní nehodě se začnou odehrávat jeho dva různé životy. V jednom přežil syn, ve druhém manželka. Michael tedy nečekaně střídavě procitá ve dvou různých realitách. Nemá ani tušení, která z nich je skutečná nebo co se vlastně děje. V obou dochází k terapeutovi: v „zelené“ je to doktor Jonathan Lee, v „červené“ doktorka Judith Evansová.

Okolí se přizpůsobuje dvěma realitám

Podivně nevyrovnané chování mu způsobuje problémy i v práci. Nikdo totiž netuší, že dokáže řešit případy s využitím stop nalezených v druhém světě, pro něž v tom prvním nemá vysvětlení, a jeho kolegové jsou tak dosti zmatení. Michael si zatím pomalu začne uvědomovat, že se možná ocitl ve středu něčeho mnohem většího a tajuplnějšího.

„Seriál je napínavý do posledního momentu. Aby se diváci lépe orientovali, ve které realitě se jako Michael zrovna pohybuji, tak kromě toho, že nosím na ruce buď zelený, nebo červený náramek, přizpůsobuje se i barevné ladění okolí. Pro červenou realitu jsou typické teplejší barvy, zelená je stylizovaná do chladnějšího zbarvení,“ zasvěcuje do fantastického příběhu jednapadesátiletý herec.

Harry Potter je droga

Už před potterovskou sérií byl známý například z válečného velkofilmu Černý jeřáb sestřelen (2001) jako kapitán Steele, vysoce hodnocena byla i jeho hlavní role v americkém krimiseriálu Brotherhood (2006), kde ztvárnil gangsterského bratra Michaela. Lucius Malfoy ale vítězí nade všemi.

Foto: Profimedia.cz

Jason Isaacs jako nezapomenutelný Lucius Malfoy

„Není divu – vždyť jsem ho hrál celých deset let. Když mi roli nabídli, ságu jsem neznal, a tak jsem si vzal první knihu. Úplně jsem se do ní ponořil a jedním dechem jsem přečetl i další čtyři, které v té době byly k mání. Četl jsem i při řízení jako blázen a nemohl jsem přestat. Najednou jsem pochopil, proč moji kamarádi, které jsem považoval za téměř méněcenné, byli tak závislí na těchto dětských knížkách. Jsou totiž skutečně jako droga,“ vzpomíná na začátky natáčení.

Nádherná natáčení

„Nikdy nezapomenu, jak jsem sedával s takovými herci jako Michael Gambon, Maggie Smithová či Alan Rickman a poslouchal vyprávění z jejich fantasticky bohatých hereckých životů, za takové by lidé i rádi zaplatili. Ještě dnes mi může zlomit srdce fakt, že už to skončilo,“ svěřuje se.

„Nádherné bylo pracovat i s mladými herci. Zakládali si na tom, jakými osobnostmi jsou obklopeni, a za těch deset let pochopili, o čem ten herecký svět je. Díky roli Smrtijeda jsem se stal sice jedním z nejznámějších herců v Británii a pak i jinde ve světě, ale nemohl jsem prakticky natáčet v televizi. Tu si zase mohu užívat dosyta až teď,“ dodává Jason, který se ještě letos představí v hororovém seriálu Rosemary má děťátko a dalších pěti filmech.

Těšit se s ním můžeme i na válečné drama Fury (Zuřivost), kde se objeví po boku Brada Pitta, Shii LaBeoufa a Jona Bernthala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám