Hlavní obsah

Keira Knightleyová: Manželství je docela fajn

Právo, Jana Rovenská

Atypickou rolí v hudebním komediálním dramatu Love Song Keira Knightleyová příjemně překvapila, a to nejen kolegy z branže. Populární Britka se totiž představila jako zpěvačka a skladatelka hudby, která si získává srdce všech.

Foto: Bontonfilm

Keira Knightleyová jako Anna Karenina.

Článek

„Všichni před první scénou, kde mám v roli Gretty zpívat, ani nedutali, pak už jsem jen slyšela, jak tleskají a jak Mark Ruffalo, který hraje bývalého producenta hudby, křičí: Boha, ona fakt umí zpívat a má moc krásný hlas,“ vzpomíná s úsměvem Keira.

Do Adele má přece jen ještě daleko

„Už jako teenager jsem s bráchou chodila na klavír a na kytaru a moc ráda jsem si zpívala, hlavně ve sprše, a říkala si, že to zní až dost dobře. Později jsem se zamilovala do slavné vrstevnice, britské několikanásobné vítězky Grammy Adele, a zkoušela jsem její písně,“ prozrazuje.

Foto: Bontonfilm

Keira Knightleyová

„V té sprše jsem si byla jistá, že mi to jde. Když jsem se ale pak dostala do nahrávacího studia, bylo mi jasné, že do Adele mám ještě hodně daleko. Ale riskla jsem to,“ směje se odvážná rodačka z Londýna.

Natáčení v New Yorku bez povolení

Filmování bylo obtížné i proto, že Ir John Carney se rozhodl točit v New Yorku přímo na rušném Times Square. „Určitě na to hned tak nezapomenu. Jen si to představte: tři odpoledne, deset tisíc turistů a Keira. Neměl jsem k natáčení povolení a jen jednu kameru, takže jsme jeli naostro. Jak jsou tu ale lidé zvyklí na pouliční umělce, nikdo si nás ani nevšiml. Bylo to neuvěřitelné, scéna s Keirou a Markem je úchvatná,“ pyšní se nadějný režisér.

Foto: Bontonfilm

Keira Knightleyová a Michael Fassbender

A jak na tom byla Keira? „Ne že bych ze všeho nebyla lehce nervózní, ale nějak mě ta tréma přešla a myslím, že to nakonec nedopadlo špatně,“ pochvaluje si od května 2013 manželka rockového muzikanta kapely Klaxons Jamese Rightona.

Plný diář

„James mi dodával odvahu, věděl, jak moc mi na tom záleží, je to prostě profesionál. Byl fakt zlatý a je stále, proto jsem si ho vzala. Ještě před rokem jsem o svatbě vůbec nepřemýšlela. Pořád jsem pracovala, a tak to do těch osmadvaceti rychle uteklo. Když mi tedy James nabídl sňatek, přijala jsem. Manželství je docela fajn, užíváme si spousty legrace a je nám dobře,“ svěřuje se.

Foto: KVIFF

Mladá, krásná a neuvěřitelně milá. Taková byla na festivalu v roce 2002 Keira Knightley.

Předtím měla Keira jen několik známostí s herci, které poznala při natáčení. Nejdelší, pětiletý vztah měla s hercem Rupertem Friendem, se kterým se seznámila při natáčení Pýchy a předsudku (2005). Jinak na románky čas neměla, o čemž svědčí i čtyřicet filmů, které do této doby natočila. Zatím ale nevypadá, že by s natáčením jako vdaná paní přibrzdila, diář má na další dva roky plný.

Po kostýmních filmech chtěla změnu

Keira, kterou známe kromě Pirátů z Karibiku především z řady hrdinek v nádherných dobových kostýmech, jako byla naposledy i její Anna Karenina (2012), už ale potřebovala změnu.

„Zkusila jsem hodně rozličných žánrů a po Love songu (2013) se moc těším na My Fair Lady (2016), ale to zdaleka není všechno. Hraní totiž může být jako droga, a tak chci zkoušet nové věci dál. Zajímavý pro mě byl akční thriller Jack Ryan: V utajení a teď bych si dala něco ještě temnějšího. Miluju sci-fi a věřím, že se v něm pro mě nějaká role najde,“ prozrazuje své plány na práci stále natěšená Keira.

Foto: archív

V Pokání (2007) s Jamesem McAvoyem slavily úspěch i hedvábné zelené šaty, údajně nejkrásnější šaty v historii filmu vůbec.

Herectví si vybrala jako malá

Ostatně herectví si vybrala už jako malá. Vyrůstala v uznávané rodině herečky a scenáristky Sharman a populárního herce Willa, a pohybovala se v prostředí, které ji ovlivnilo na celý život.

V šesti dostala vytouženého agenta, rok na to šla na první konkurz a objevila se v divadelní Královské slavnosti. Několik let se otrkávala v televizi po boku britských hvězd, jako byl Peter O’Toole. Filmový svět se o ní dozvěděl až poté, co se jako čtrnáctiletá představila po boku Natalie Portmanové v 1. epizodě Hvězdných válek: Skrytá hrozba (1999), kde hrála dvojnici královny Sabé.

Foto: Bontonfilm

Keira Knightleyová mezi dvěma psychiatry: Nebezpečná metoda.

„Od toho momentu jsem byla hraním posedlá. Hrála jsem v průběhu studia na střední škole, po maturitě už mě nikdo nedostal na vysokou, chtěla jsem prostě hrát,“ vzpomíná. A co na herectví dodnes miluje nejvíc?

„Myslím, že to nejnapínavější pro mě je vcítit se do mysli postavy, kterou hraji. Po měsících přemýšlení pak už rozhodují sekundy před akcí, jestli se vám to povede. Je to vzrušující, prostě adrenalin. Když pak tušíte, že jste to vystihla a roli zahrála co nejreálněji, je to báječný pocit. Jak říkám, je to droga, která vás nutí jít dál,“ vysvětluje i po letech herectvím stejně nadšená Keira Knightleyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám