Hlavní obsah

Svatební šaty by si nevěsta neměla šít sama

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při plánování velké životní události, jakou je bezesporu svatba, se samozřejmě vždy velmi řešily svatební šaty nevěsty. To ostatně trvá dodnes. Nakonec, která dívka si aspoň jednou nehrála na nevěstu. Když pak ta chvíle přijde, může si splnit své dětské představy.

Foto: Profimedia.cz

Bílá je stále nejvíce žádanou barvou svatební šatů.

Článek

Dříve bývalo zvykem, že si ženy svatební šaty nechávaly šít a po svatbě si je schovaly a opatrovaly jako klenot. V některých rodinách se nevěstiny šaty dokonce dědily. I dnes si ženy nechávají šít svatební šaty na zakázku, často si je ale také půjčují v půjčovnách.

A je to tak dobře. Podle svatebních pověr by si totiž žena rozhodně neměla šít šaty sama. Manželství by pak totiž nemělo dlouhého trvání, protože by si žena zašila cestu ke štěstí. Jedno přísloví říká, že „kolik píchnutí jehlou, tolik slz”.

Nic se ale nezměnilo na tom, že střih a materiál podléhá dobové módě. Stále hraje prim bílá barva. Jiří Stanislav Guth Jarkovský, který je u nás spojován se slušným chováním a pravidly etikety, někdy v první polovině dvacátého století ve svém Společenském katechismu uvedl, že „je skutečná škoda, vzdává-li se nevěsta při svatbě bílých šatů, neboť nelze popříti, že tento šat neobyčejně přispívá ku povznesení významné slavnosti“.

Měl to však rozlišené podle věku. Mladá dívka neměla mít jinou barvu než právě bílou. A tuto barvu podle něj nevěsta může obléknout jen jednou v životě. Nevěsta starší 35 let pak měla podle jeho doporučení volit tmavší barvu svatebních šatů a na hlavě měla mít klobouk.

Svatební šaty podle celebrit 

S barvou ani tradicemi si nelámou hlavu některé celebrity. Herečka Keira Knightleyová se například vdávala v šatech, které měla už několik let doma a také několikrát na sobě. „Měla jsem něco starého, něco nového, něco půjčeného a něco modrého. Staré byly šaty. Ale byly to šaty, v nichž jsem vždy zažívala úžasné chvíle. Vždy, když jsem je měla na sobě, zažila jsem úžasnou noc. Celou svatební noc jsem chtěla protančit, a v těchto šatech to rozhodně šlo,“ uvedla Knightleyová podle agentury Famous v rozhovoru pro magazín Red.

Foto: Profimedia.cz

Keira Knightleyová ve svatebních šatech.

V černých šatech v gotickém stylu se pak podruhé vdávala zpěvačka Avril Lavigneová. Dalo by se říci, že tak vlastně dala na radu Gutha Jarkovského, že bílou nevěstou má být žena jen jednou v životě. Na své první svatbě měla totiž bělostné princeznovské šaty.

Foto: Profimedia.cz

Avril Lavigneová s manželem Chadem Kroegerem.

Herečka Renée Zellwegerová své svatební šaty z krátce trvajícího manželství nosila třeba na nákupy. Přešila si je, obarvila a byla spokojená. „Nechtěla jsem je vyhodit. Jakmile jsem si ujasnila, že už je nikdy nepoužiju jako svatební oděv, přeměnila jsem je v užitečné šaty,“ řekla k tomu před lety.

Foto: Mike Blake, Reuters

Renée Zellwegerová

Krátký proces pak se svými svatebními šaty udělala herečka Jennifer Anistonová. Po rozvodu s Bradem Pittem svou svatební róbu rituálně spálila, protože prý chtěla udělat definitivní tečku za manželstvím.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Anistonová a Brad Pitt.

Reklama

Související témata:

Související články

Předsvatební rady nevěstám a ženichům

Svatba je vždy přelomová záležitost v životě člověka. Snad každý se svůj svatební den snaží prožít co nejlépe a mít ho co nejkrásnější. I proto jeho přípravám...

Jak zorganizovat svatbu krok po kroku

Lidé sní o báječné svatbě, která nezruinuje jejich rozpočet, ale zároveň bude tou vysněnou, se vším všudy. Jenomže pro nezasvěcené je příprava svatby celkem...

Výběr článků

Načítám