Hlavní obsah

Pohádka o norské Popelce se zadrhla

Právo, Vladimír Plesník

Může se život podobat pohádce? Lze do něho přenést nádherný, láskyplný příběh o Popelce? Nebo se fantazie a sny roztříští o tvrdou realitu? Norská korunní princezna Mette-Marit (40) o tom ví své.

Foto: Profimedia.cz

Manželství princezny Mette-Merit a korunního prince Haakona je prý na pokraji krachu.

Článek

Ona fáma zní nanejvýš absurdně, avšak šíří se jako požár ve stepi, a nejen v královském zámku v Oslu si o ní štěbetají vrabci na střeše. Mette-Marit podvádí svého muže, korunního prince Haakona (40), s norským miliardářem. Manželství dědice norského trůnu se prý potácí na pokraji krachu.

Cože? Právě tato láska století, jež se dokázala přenést přes pořádně divokou minulost Mette-Marit jako narkomanky, přes poťouchlou nevraživost dvora vůči svobodné matce nejen bez modré krve, ale i bez vyučení, odumřela?

Ženatý magnát

Všechno začalo tím, že se plavovlasá princezna na sklonku loňského roku úplně stáhla z očí veřejnosti. Oficiální důvod: podstoupila operaci ploténky. Pak zprávy o jejím zdravotním stavu úplně ustaly. „U dvora je to něco naprosto neobvyklého!“ všiml si nejčtenější list Aftenposten.

Mette-Marit pak přilila olej do ohně, když na Twitter umístila fotografii neuměle napsaného plakátu v angličtině. „Všechno jde velmi dobře. Není sebemenší problém,“ sděloval.

Smetánka v Oslu okamžitě zbystřila, jako kdyby vycítila nepřehlédnutelnou ironii sdělení. Blogeři se ihned pustili po stopě. Zatímco domácí média se svorně držela stranou, švédský časopis Svensk Damtidning si troufl psát o manželské krizi u sousedů.

Zveřejnil e-mail, který obdržel jeden norský bloger od zasvěceného zdroje přímo z královského dvora. Odesílatel v něm prozradil jméno princeznina přítele: Ole Robert Reitan (42). Žádný neznámý. Dědic koncernu Reitan Group, mimo jiné vlastníka sítě supermarketů, podílníka ve firmách těžících ropu v Severním moři a investora v bankách a fondech. Mimochodem: loni v srpnu nechyběl na bohoslužbě pod širým nebem u příležitosti čtyřicátin Mette-Marit. Manželku a tři děti nechal doma.

„K tomu se nebudeme vyjadřovat,“ vzkázal dvůr. Takové prohlášení se stalo úrodnou půdou pro další údajná odhalení. Přišla zase mimo skandinávské království. V televizi RTL promluvila žena, jež až do předloňska pracovala pro korunní princeznu. Ze strany příští královny podle svědkyně nejde o náhlé citové vzplanutí – s Reitanem prý udržuje dlouhodobý vztah už devět let. Ba co víc, klidně by se rozvedla. To však kategoricky odmítá její tchán, král Harald V.

Upřímnost až na dřeň překvapivě zabrala

Pohádka o Popelce se zrodila v létě 1999 na letním rockovém festivalu. Haakon se tehdy zakoukal do servírky Mette-Marit Tjessemové-Høibyové. A to tak, že velmi. Bez oddacího listu a dokonce i zasnoubení spolu začali žít. Následník trůnu rychle převzal roli nového tatínka Mariuse, malého synka své partnerky.

Chovají se k sobě jako dva lidé, kteří žijí vedle sebe, nikoli spolu.
Knut Onslund, psycholog

Tak snadno mu to však neprošlo. Fámy se rojily jedna za druhou, a tak Haakon v televizi NRK přiznal, že v životě jeho vyvolené nechyběly drogy, divoké večírky a skupinový sex. Upřímnost až na dřeň se vyplatila: 48 hodin před svatbou si sedla před kamery nevěsta. Nezapírala, že kromě alkoholu, hašiše a volné lásky natočila lesbické scény pro hudební klip a že o 14 let starší otec jejího klučíka skončil jako narkoman ve vězení.

Šlo jí i o život – když ho pustila k vodě, pronásledoval ji s nožem v ruce po ulicích. „Žila jsem výstředně a draze jsem za to zaplatila a platím,“ svěřila se.

Konzervativní royalisté taková odhalení nemohli rozdýchat. Dvůr jí dával najevo, že tam nepatří. V jednu chvíli ulétla ze zlaté klece – nejprve do New Yorku, pak do Londýna. Američany úplně okouzlila. Zbožňují příběhy o napravených hříšnících – vždyť v Bílém domě právě seděl vyléčený alkoholik George W. Bush.

Přátelský, pohledný a nemonarchisticky působící pár to však na domácím hřišti neodpískal. Postupně, krůček po krůčku si podmanil poddané a zlomil tak klatbu. Mette-Marit, novodobá Popelka, se stala ikonou.

Zase šťastná rodina?

Avšak těžce vydobyté štěstí netrvalo věčně. Zejména v posledních letech nešlo přehlédnout, že budoucí královna si žije vlastním životem. Čím víc vynechávala oficiální akce, tím častěji létala meditovat do Himálaje či nakupovat do New Yorku. Rozverná, většinou usměvavá žena se měnila v zasmušilou dámu.

I po nejčerstvějším průšvihu se korunní princ a princezna snaží narychlo slepit střepy. Objevily se dohady, že dvojice – bez svých tří dětí – se vydá na romantickou dovolenou na nejmenovaný ostrov. Pak naaranžovali veřejné vystoupení šťastné rodiny na sportovních soutěžích v norské vesnici Marnardal.

Knut Onslund, který se na katedře psychologie na univerzitě v Oslo zabývá mimo jiné řečí těla, to však viděl jinak: „Chovají se k sobě jako dva lidé, kteří žijí vedle sebe, nikoli spolu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám