Hlavní obsah

Dobrůtky z medu jsou nejen chutné a voňavé, ale i zdravé

Právo, Eva Müllerová

Je známo, že med chutná vždy trochu jinak, i když pochází od jednoho včelaře a jde o stejný druh. Záleží totiž na teplotě a povětrnostních podmínkách, v nichž vznikal. Proto podobně jako u vína dokážou i včelaři u medu určit kvalitu jednotlivých ročníků. Med se cení hlavně pro vysoký obsah lehce stravitelných sacharidů, sacharózy, fruktózy a glukózy, jež fungují jako rychlý dodavatel energie. Věděli to už ve starém Řecku, kde bojovníci vyčerpaní po bitvě pili horké víno s medem, aby co nejdřív obnovili svoje síly.

Článek

„Med se hodí pro mladé i staré, do jídelníčku jej mohou zařadit také lidé s dietou. Jen diabetici musí hlídat množství v kontextu s příjmem dalších sacharidů. Med je bohatý rovněž na minerální látky, hlavně na vápník a hořčík, třebaže se jejich podíl liší podle druhu,“ dodává nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Foto: František Petrák, Právo

Při bolení v krku, kašli a při nespavosti nedaly naše prababičky dopustit na medové mléko. Stačilo jen ohřát čtvrtlitru na 40 °C, přidat lžíci medu a dobře rozmíchat.

Co se osvědčilo

Med sice s příchodem cukru ztratil ve sladké kuchyni vůdčí postavení, ale kuchaři a cukráři jej přesto ve svém lahodném řemesle dodnes rádi používají. „Nejenže příjemně dochutí koláče a dorty, ale zároveň je zvláční, čímž prodlouží i jejich trvanlivost,“ říká cukrářka Alena Kirpalová z Café U Bambůči ve Stochově.

Na co ještě při tepelné úpravě u medu pamatovat:

  • Použije-li se do pečiva, musí se snížit množství předepsané v receptu pro cukr o čtvrtinu a tekutina o osminu.
  • Med v horku rychle karamelizuje, proto by pečení nemělo překročit 220 °C.
  • Do čaje se přidává po zchladnutí, nikdy do vařícího. Při teplotě nad 50 °C ztrácí biologicky cenné látky.
Foto: archív Práva

Krystalizace medu je paradoxně základním znakem vysoké kvality a dobrého ošetření. Rozpustí se pomalým zahřátím ve vodní lázni (do 40 ľC). Dodržet teplotu je nutné, jinak sice med zůstane zdravotně nezávadný, ale s horšími kulinářskými vlastnosti.

Jak poznat falšovaný

Kvalitní med je produkt čistě přírodní. Na pultech se ale objevuje i tzv. pekařský. Je zdravotně nezávadný, od pravého se však liší třeba vyšším obsahem vody, nebo jde o starší sklizeň. Pekařský med není určen k přímé spotřebě, ale jen na vaření a pečení.

Falšovaný produkt se na první pohled nepozná, prokáže to jen laboratorní analýza.

U pravého medu se může stát vodítkem, že při rychlém obrácení nádoby víčkem dolů v něm vzduchová bublina stoupá jen pomalu. Zamíří-li ale rychle vzhůru, obsahuje příliš vody nebo jej naředili (třeba škrobem). Jistý bývá produkt od včelaře a také výrobky se značkou Český med.

Jarní kuřátko na medu a zázvoru (1 porce)
1 jarní kuřátko (400 g), 100 g sušených meruněk, svazek čerstvého tymiánu, 100 g medu, 50 g čerstvého zázvoru, mořská sůl, bílý pepř. Nádivka: 6 plátků bílého toustového chleba, 2 vejce, 50 g anglické slaniny, rukola, oregano, bazalka, kopřiva, řeřicha, 1 lžíce směsi bylinek
Meruňky, zázvor i tymián pokrájíme a smícháme. Omyté kuřátko osolíme, potřeme zevnitř i vně medem, naplníme meruňkovou směsí a necháme 12 hodin v chladničce.
Odleželé kuře pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 160 °C, pak je potřeme tenkou vrstvou medu. Ve výpeku povaříme zbytek náplně, přidáme sůl, med a pepř.
Toustový chléb i bylinky nakrájíme a smícháme s vejci i solí. Formu vyložíme plátky slaniny, naplníme nádivkou a upečeme při teplotě 160 °C (25 minut).
Tip: Ke kuřátku patří co nejjemnější příloha, například jarní zelenina lehce prohozená na másle.
Pečený losos v medovo-mandlové krustě (1 porce)
200 g čerstvého lososa, 30 g mandlových lupínků, 2 lžíce medu, po 1 lžičce krájené chilli papričky a čerstvé řeřichy, 1 žloutek, 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 cherry rajčátka, těstoviny, čerstvá bazalka
Lupínky pokrájíme a smícháme s chilli, žloutkem, medem i řeřichou. Směsí pokryjeme omytého a osušeného lososa.
Rybu dáme na pečicí papír a vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby (180 °C). Podáváme s těstovinami promíchanými s olivovým olejem, krájenou bazalkou a vše ozdobíme citrónem a cherry rajčaty.
Tip: Medová krusta se hodí i na jiné ryby a také na kuřecí maso. Místo mandlí lze použít i artyčok.
Ovoce s medovou pěnou (1 porce)
200 g čerstvého ovoce (jahody, banány, kiwi, maliny), 2 žloutky, 2 lžíce medu, 5 lžic (50 ml) šlehačky
Žloutky a med vyšleháme ve vodní lázni na hustou krémovou pěnu. Když částečně vychladne, ručně do ní zapracujeme tuhou šlehačku.
Omyté ovoce osušíme, pokrájíme, posypeme čerstvou meduňkou a přelijeme medovou pěnou. Dezert lze doplnit i kopečkem zmrzliny.
Tip: Medový krém lze udělat také z pudinku, jenž se po uvaření šlehá až do zchladnutí, přidáme med a pak zjemníme tuhou šlehačkou. Pěna se dá použít i na palačinky, dorty, je výborná s čokoládou zašlehanou do teplých žloutků.
Zapečený kozí sýr s medovým dresinkem (1 porce)
100 g kozího sýra, 1 toust, 50 g čerstvých jahod, 50 g bambusových výhonků, 100 g listových salátů (mix), 2 lžíce dijonské hořčice, 200 ml olivového oleje, 3 lžíce medu, sůl, pepř
Toust osmažíme, obložíme sýrem a zapečeme pod grilem. Omyté saláty natrháme a smícháme s jahodami.
Do hořčice důkladně zašleháme olej a přidáme med, sůl i pepř. Pozor - teplota všech šlehaných surovin musí být stejná. Dresinkem pak pokapeme zapečený sýr položený na salátové lůžko na talíři.
Tip: Pro zvýraznění chuti by v mixu salátů neměly chybět jarní špenát a rukola. Medový dresink lze použít také na opečenou slaninu či kachní maso.
Medový tvaroh s banánem a ořechy (1 porce)
1 banán, 1 čerstvý fík, 100 g tučného tvarohu, 2 lžíce medu, 2 lžíce sekaných ořechů, čerstvé bylinky
Banány i fíky nakrájíme, tvaroh ručně ušleháme s medem.
Medový krém naneseme na ovoce, posypeme ořechy, bylinkami a ozdobíme medem.
Tip: Dezert je lahodný i po zapečení pod grilem. V takovém případě se oříšky a bylinkami sype až těsně před podáváním.
Recepty s medem připravila Alena Kirpalová z Café U Bambůči ve Stochově

Koktejl životně důležitých látek

Med je potravina s velkým množstvím léčebných látek. Působí protizánětlivě, má příznivý vliv na srdce, lépe se po něm usíná, ulehčí také odkašlávání. V medu obsažené antioxidanty zlepší imunitu našeho organismu a zvýší v tlustém střevě také účinnost probiotické kultury, čímž podpoří trávení. Léčebné účinky ještě umocní mateří kašička a propolis.

Další výhoda medu spočívá v nižší energetické zátěži těla než například u řepného cukru. Jen pro srovnání - 100 g cukru má 1604 kJ (med 1260 kJ) a 99,5 g sacharidů (med 78 g). Lahodný produkt navíc neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. (VS)

Reklama

Související témata:

Související články

Vegetariánská kuchyně: žij a nech žít

Vegetariánská strava vychází ze zásady Žít a nechat žít. Její vyznavači nejedí některé živočišné potraviny, hlavně maso, sádlo... Tedy produkty, pro něž bylo...

Výběr článků

Načítám