Hlavní obsah

Z ničeho nic Hana přestala chodit, internet jí chce pomoci

Novinky, Andrea Zunová

Ještě před rokem žila Hana Volfová (45) velmi aktivním životem. Matka dvou dětí byla vynikající učitelkou, aktivně sportovala a měla plno dalších zájmů, kterým se naplno věnovala. Loni o prázdninách se jí však radikálně změnil život. Prakticky z ničeho nic se ocitla na vozíčku. Česká portálová jednička Seznam.cz se spolu s Novinkami rozhodly paní Haně pomoci, a to v rámci charitativní internetové sbírky - projektu Český internet pomáhá, kterou organizují Konto Bariéry a Bílý kruh bezpečí.

V jednu chvíli si paní Hana stříhala nehty na nohou, chvíli na to už s nimi nepohnulaVideo: Novinky

 
Článek

Paní Hana se těšila, že vyrazí s kamarády na sportovní dovolenou na kolech. Do odjezdu zbývaly dva dny. Seděla doma v křesle, ze kterého prudce vstala a náhle jí projela hrozná bolest do břicha. „Nemohla jsem se vůbec vzpamatovat, spadla jsem, pak jsem se postavila, ale bolest nepřestávala,“ vyprávěla pro Novinky.cz. Později v nemocnici lékaři zjistili, že má vyhřezlou meziobratlovou ploténku, na které byl výrůstek a ten zasáhl do míchy.

Nejprve se Hana příliš nehýbala a nic necítila. Nyní jednou týdně chodí na rehabilitace, denně celé dopoledne cvičí sama a se synem se ještě věnují Vojtově metodě. Svaly už má citlivější, ale zároveň cítí i větší bolesti.

Špatné to bylo i po stránce psychické. Paní Hanu napadalo ledacos. Nakonec se však přimkla k myšlence, že bude chodit, a v tom ji velmi podporují i její dvě děti: syn a dcera. Zázemí má i v přátelích a palce jí drží kolegové v práci.

Foto: konto Bariéry

Hana Volfová

Paní Hana však musela řešit i provozní problémy. Její byt nebyl uzpůsoben životu na vozíčku. A zde jí velmi pomohli kamarádi. Přestavěli jí byt na bezbariérový, kde se může dobře pohybovat. V původním zařízení měla doma umakartové bytové jádro s úzkou koupelnou průchozí na minitoaletu – pro vozíčkáře tedy místa, kam nemá šanci se dostat. Kuchyňská linka se skříňkami byla vysoko nad pracovní deskou, vestavěné skříně na věci až do stropu, vstup na balkon přes vyvýšený schod. Byt pro člověka s handicapem naprosto nevhodný.

Horší je to nyní mimo byt. Otevřít domovní vchodové dveře je pro Hanu na vozíčku problém, chodníky jsou rozbité, není schopna přejet obrubníky. „Do budoucna budu potřebovat auto, ale jakým způsobem se k němu dostanu, to nevím,“ říká paní Hana.

Energii do žil jí vlévá fakt, že s ní počítají ve škole, kde učila. Hana má vystudovanou speciální pedagogiku a učila děti na prvním stupni. Po vyučování se ještě věnovala dětem s dyslexií a nebo těm, které potřebují logopeda.

S dětmi strávila 25 let a nedovede si představit, že by tomu tak nebylo dál. Její žáci ji milují a těší se, že se jejich oblíbená učitelka vrátí. Nastoupit zpátky do práce by chtěla 1. září.

Z učitelského platu se ušetřit nedá

Hanka nemá finanční prostředky nazbyt. Je rozvedená, má dvě dospělé studující děti, o domácnost se roky stará sama. A z platu učitelky se uhradilo vždy to potřebné - potraviny, oblečení, účty, děti, prostě běžný základní provoz. Žádné rezervy se totiž z učitelského platu vytvořit nedají.

A teď, v nové situaci, potřebuje částky, které jsou pro ni závratné. Aby mohla normálně žít, neobejde se paní Hana bez vozíku, bez elektrického vozíku, bez speciálně upraveného auta, bez rotopedu a dalších nezbytných rehabilitačních pomůcek. A taky bez kompletně přestavěného bytu.

Na doplacení mechanického vozíku a stavebních úprav v bytě by paní Hana mohla získat peníze díky už druhému ročníku projektu Český internet pomáhá.

Pro ty, kteří by chtěli paní Haně přispět jakoukoli částkou, je tu veřejný sbírkový účet Konta BARIÉRY 17 111 444/5500 se speciálním variabilním symbolem pro Hanu 2012/01.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám