Hlavní obsah

Stále více mužů nespokojených se svou výškou podstupuje bolestivé prodlužování

Marseille

Kliniky estetické, plastické a kosmetické chirurgie vykonávají stále častěji náročné ortopedické zákroky prodlužující kosti i u klientů, kteří takový zákrok vůbec nepotřebují. Přibývá mužů průměrné či lehce podprůměrné výšky kolem 165 centimetrů, kteří velikou bolest na mnoho měsíců podstupují jen proto, aby měli zhruba o sedm centimetrů více.

Foto: Profimedia.cz

Zákrok stojí s léčbou zhruba milión korun

Článek

Zákrok je stojí s léčbou zhruba milión korun a trpí při něm měsíce se šrouby a železy v nohách. Než se naučí znova normálně chodit, tráví celé měsíce rehabilitací. Přesto jim prodloužení kostí o pár centimetrů stojí za to.

Jedním z ortopedů specializujících se na prodloužení stehenních kostí je doktor Jean-Marc Guichet z Marseilles. „Za posledních deset let se mi ztrojnásobil počet mužských klientů, kteří chtějí prodloužit stehenní kosti,“ tvrdí tento ortoped provádějící zákroky na klinice plastické chirurgie.

Před operací musejí pacienti dlouho posilovat a vybudovat si velmi silné svaly na nohou. Kolem osmdesáti procent mužů nevyhovuje operaci a je Guichetem odmítnuto. „Zákrok provedu jen tehdy, když ho muž opravdu chce, když vím, že se kompletně zotaví a že získá zpět všechny funkce končetin. Musí být velmi fit a zdravý, mít silné kosti a být odhodlaný trpět,“ tvrdí Guichet.

Během operace se rozpůlí stehenní kost na dvě a zajistí se teleskopickými ocelovými tyčemi tak, že se k ní obě části přišroubují. Pak se pomocí speciálních šroubů každý den roztáhne tyč o milimetr a kost se nechá dorůstat. Takto se roztahuje dva měsíce, až se za tu dobu natáhne o více než šedesát milimetrů. Je to ale individuální a vždy se musí upravit roztahování podle možností těla daného jedince.

Den po operaci musí pacient začít jezdit na kole a posilovat. Chodit může jen s chodítkem. Normálně se poprvé projde po čtyřech měsících od zákroku. Mezera mezi kostmi zaroste osm měsíců po operaci. Po osmnácti měsících jsou odstraněny tyče a šrouby.

Reklama

Výběr článků

Načítám