Hlavní obsah

Sarah Jessica Parkerová: Nikdy jsem nebyla tou okouzlující Carrie Bradshawovou

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Se Sexem ve městě jsem vloni – jestli ne nadobro, tak na delší dobu určitě – skončila. Teď s radostí točím filmy o rodině. Chci se v nich podělit o vlastní bohaté zkušenosti, kterých mám z manželství se třemi ratolestmi víc než dost,“ vysvětluje populární Newyorčanka Sarah Jessica Parkerová.

Článek

Potvrdila to hned ve dvou nových filmech. V komedii Nechápu, jak to dokáže, hraje milující matku, starostlivou manželku, skvělou hospodyni i úspěšnou manažerku, v romantickém snímku Šťastný Nový rok opět matku, která řeší problémy s dospívající dcerou.

„Role v té první mi hodně připomínala můj život, který je občas také jedním velkým kolotočem, kdy se snažím nezanedbávat nic a nikoho, pak toho ale najednou začne být trochu moc. Roli ze Šťastného Nového roku jsem prožívala o to víc, když vím, že mé dvouleté holčičky rostou jako z vody a jejich dospívání budu řešit dvojnásobně,“ svěřuje se šestačtyřicetiletá Sarah, matka devítiletého Jamese a dvojčat Marion a Tabithy.

Už čtrnáct let je šťastně vdaná za herce Matthewa Brodericka, takže může rady i rozdávat.

Foto: Profimedia.cz

S hereckým manželem Matthewem Broderickem a ratolestmi Jamesem, Marion a Tabithy.

„Když se ve filmu mluví o vztazích v rodině, lidé vidí modelové situace, které třeba znají z domova a možná se nad tím víc zamyslí. S Matthewem jsme sice toho o manželství nikdy moc nenamluvili, ale víme s jistotou jedno – když rodiče milují své děti a naopak, stmelí to manželství víc než cokoli jiného. A to nikdy není na škodu zopakovat i na plátně.

Toto téma je mi, možná k překvapení mnoha diváků, i jako herečce bližší. Nikdy jsem totiž ve skutečnosti nebyla tou okouzlující Carrie Bradshawovou ze Sexu ve městě, i když jsem ji zřejmě celá ta léta hrála dost přesvědčivě,“ směje se.

„Měla jsem ale štěstí v tom, že jsem v Matthewovi našla to, co v seriálu hledá Carrie od začátku – parťáka, který by s ní chodil na bleší trhy, jezdil na kole v Central Parku, sdílel vášeň pro americký fotbal a uměl ji rozesmát.“ Přesto filmování nebylo úplně zadarmo. Nikdy totiž nezapomene na chvíle, které prožívala v průběhu natáčení Sexu ve městě, kdy už malý James bral rozum.

„Přesně totiž věděl, že když mám svetr a džíny, půjdeme si spolu hrát do parku, když jsem si ale začala oblékat ty nádherné šaty, vždycky zesmutněl. Dodnes ho slyším, jak říká: ,Mami, nechoď pryč a buď se mnou.‘ To mě jako matku vždycky dostalo. Tehdy jsem ale nemohla nic dělat, dnes už bych něco takového nedopustila,“ dušuje se.

Podle všech je Sarah milující a inspirativní matka. Má totiž dobrý základ z vlastní rodiny. Je z osmi dětí a ke všem sourozencům má velice blízko. Měla šťastné, i když lehce chaotické dětství. Její rodiče – Barbara, učitelka na základní škole, a Stephen, novinář a začínající spisovatel, Parkerovi – se rozvedli, když byla Sarah, nejmladší ze sourozenců, ještě batole.

V roce 1969 se matka vdala za řidiče náklaďáku Paula Forsta a měla s ním další čtyři děti. Paul byl občas bez práce, a tak se rodina s osmi dětmi jen těžko protloukala. Přesto jim umožnili studovat, i když jen díky městským kulturním stipendiím.

„Hnacím motorem rodiny byla vždycky matka, nezapřela v sobě učitelku, měla i velké hudební nadání. Vzala si do hlavy, že nám musí dát alespoň umělecké základy a přeměnila starou farmu v Cincinnati, kam jsme se přestěhovali, v umělecké studio. Začínali jsme nalačno v půl šesté ráno. Dvacet minut jsme měli společně balet, pak jsem cvičila na housle, Pippin na flétnu a Timothy hrál na piano,“ vzpomíná po letech.

„V roce 1976 jsme s otčímem odjeli do New Yorku na inzerát, v němž hledali nové talenty pro hru na Broadwayi. Já a Timothy jsme konkurs vyhráli.“ V profesionální dětské škole v New Yorku pak u Sarah okamžitě rozpoznali mimořádný talent, ještě tentýž rok v jedenácti letech už hrála na Broadwayi v muzikálu Annie, kde se udržela celé dva roky. Nepochopitelně dlouho pak ale čekala na svou velkou roli. Pětadvacet let hrála druhé housle vedle herců hvězdných jmen. Stěžejní roli dostala až vedle Nicolase Cage v Líbánkách v Las Vegas v roce 1992.

Čím se může pochlubit

Před tím, než si vzala Brodericka, zažila dvě velké lásky. V roce 1984 při natáčení dramatu Prvorozený se seznámila s Robertem Downeym Jr., s kterým se kvůli jeho problémům s drogami v roce 1991 rozešla, dodnes jsou dobří přátelé. V témže roce ji představili Johnu F. Kenedymu Jr., se kterým chodila dva roky.

V květnu 1996 ji seznámil bratr Timothy s hercem Matthewem Broderickem, rok na to se vzali. Pět let pak čekala na vytoužené dítě. Jamese porodila v sedmatřiceti letech v roce 2002.

V roce 1998 se objevila ve své životní roli v populárním kultovním seriálu Sex ve městě, který má už dvě filmová zpracování.

V roce 2006 založila vlastní módní značku Bitten, která nemá s drahými modely, ve kterých hrála v Sexu ve městě, nic společného. Založila ji proto, aby byla dostupná každé ženě bez ohledu na její ekonomické možnosti, postavu či barvu pleti.

Podle magazínu Forbes je vedle Angeliny Jolie nejlépe placenou hollywoodskou herečkou.

S rodinou žije v New Yorku v domku v bohémské čtvrti Greenwich Village.

„Celou tu dobu mi doma věřili, že to dokážu, že jednou budu známou herečkou. Nikdy proto nebudu dost vděčná matce za to, že v nás zanechala pocit, že rodina je to hlavní. A Matthew má ke své rodině stejně silná pouta. Přesně to se oba snažíme dát svým děti,“ dodává dnes už slavná Sarah Jessica Parkerová, která však přes všechny další zajímavé charakterní role zůstane pro tisíce diváků už navždy spojena se Sexem ve městě.

Reklama

Související témata:

Související články

Daniel Craig: Oženil jsem se záměrně tajně

Po komorní svatbě letos v létě není pochyb o tom, že Daniel Craig, populární díky roli blonďatého Bonda, není k mání. Brit, který má po světě milióny fanynek,...

Výběr článků

Načítám