Hlavní obsah

Nejlepším vínem bylo vyhlášeno vinařství Volařík z Mikulova

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Soutěž vinař roku má své vítěze. Prestižní ocenění získala tři česká vinařství. Nejlepší vína tohoto roku pocházejí z vinařství Volařík z Mikulova, rozhodla porota. Stříbrnou medaili si odneslo malé rodinné vinařství Kosík z Tvrdonic a bronz putuje do Vinselektu Michlovský z Rakvic.

Článek

Vítěz si tak ve středu večer na pražském Žofíně převzal křišťálový pohár pro vítěze od uznávané sklářky Kateřiny Doušové.

Vinařství Volařík obhospodařuje v Mikulově celkem 15 vinic o celkové rozloze 68 hektarů. Většina z nich leží na teplých svazích Pálavských vrchů, na samém jihu Moravy. Vinařství pokračuje v rodinné tradici již od dob Leopolda Volaříka, který začal obhospodařovat vinohrady po druhé světové válce.

Oceněná vína poznáte podle medailí - zlaté, stříbrné a bronzové, které mají úspěšní vinaři právo na své lahve umístit.

Při výběru prošlo rukama a ústy téměř stovky odborných degustátorů 528 vzorků vín, které musely obstát ve dvou výběrových kolech.

Stovka odborných degustátorů

Výběrová komise byla složena téměř ze stovky odborníků. Objevily se mezi nimi i takové osobnosti jako jeden z nejlepších českých sommeliérů Ivo Dvořák nebo britská novinářka Natasha Hughes.

„V komisi pak kraloval významný obchodník s vínem a Master of Wine, John Avery z Velké Británie. Vedle něj v odborné porotě zasedali další dva špičkoví degustátoři Elsie Pells z Jihoafrické republiky a Ralf Anselmann, který je držitelem titulu Vinař roku 2010 v Německu,“ doplňuje Petr Marek, ředitel soutěže Makro Vinař roku.

Odborní degustátoři hodnotili celé kolekce vín, které se skládaly z minimálně pěti druhů vín každého vinařského podniku. Každý přihlášený vinař tak musel dodat pět druhů vína po šesti lahvích.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnávka se neobejde bez znalostí.

Do nejužšího finále soutěže se dostalo se svými kolekcemi vín osm vinařství. „Už jenom umístění mezi těmito osmi v nejužším finále, ve kterém rozhodují světové degustátorské špičky, je pro každého vinaře velké ocenění,“ vysvětlil Marek.

V rámci slavnostního vyhlášení byla kromě prvních třech míst vyhlášena také cena za tradiční a přírodní postupy ve vinařství, kterou získal Josef Abrle z Pavlova. Do Síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden vinař Miloš Michlovský z Rakvic.

Foto: Novinky

Vítězná vína přišla ochutnat i Miss Čr Jitka Válková.

Vítězné kolekce se dají jako každým rokem zakoupit v Českém archívu vín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám