Hlavní obsah

Proč parfém voní na každém člověku jinak

Novinky, Dana Sokolová

Parfémy existují od samého počátku lidstva, nejprve jen ve formě bylinek a květin, později v podobě sofistikovanějších vonných olejů a kadidel. I když dva lidé použijí stejný parfém, může na nich vonět zcela odlišně. Je to dáno zejména jiným pH pokožky.

Foto: Novinky

Žena by si měla nanášet parfém na ta místa, kde si přeje být líbána.

Článek

To, jak se vůně na své nositelce či nositeli rozvine, ovlivňují biologické změny v pH pokožky, které jsou ovlivněny hormony. První změna nastává v pubertě, další v těhotenství a poté v období menopauzy. Vliv má i stravování, např. kořeněná jídla mohou vaši vůni změnit, dále pak způsob životního stylu a také braní léků.

Podle biologů mají ženy lepší čich než muži. Je to dáno především přirozeným lidským vývojem. Čich původně sloužil jako jeden z nástrojů pro přežití, varoval před zkaženým jídlem nebo nebezpečnými látkami ve vzduchu. Navíc sloužil k výběru vhodného partnera, ale i k utváření vztahů matky a dítěte.

„Ženy, které v pravěku sbíraly plody a připravovaly potravu, potřebovaly jemnější čich než lovící muži. Kdyby nerozpoznala zkažené nebo jedovaté jídlo, mohla otrávit celý klan,“ vysvětluje Daniel Kopecký z Parfemy.cz

Výroba parfémů je tajemná alchymie

Běžný parfém dnes obsahuje mezi 20 – 250 ingrediencemi. Mezi nejpoužívanější surovinu pak patří pravé pižmo neboli mošus, jež se získávalo z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového. Mošus má vynikající fixační účinky a již odedávna je používán za mocné afrodisiakum. Kabar byl však téměř vyhuben, takže dnes patří mezi chráněné druhy a pižmo se vyrábí synteticky.

Zajímavou přísadou parfémů je i ambra, což je vlastně výměšek trávicího ústrojí vorvaně a patří k nejdražším parfumářským ingrediencím.

Mezi nejobvyklejší ingredience pak patří růžové a jasmínové výtažky.

Na vůně se nezapomíná

Čichové vzpomínky jsou mnohonásobně silnější, než vizuální nebo sluchové. A tak není divu, že si jistě vzpomínáte na nějakou oblíbenou vůni z dětství - dětského olejíčku, čerstvě vypraného prádla či vůni maminky.

Bohužel tyto schopnosti slábnou s rostoucím věkem. Ke zhoršení čichu pak také přispívá cigaretový kouř a používání těžkých silných parfémů.

Vonět se mají místa, kde touží být žena líbána

„Parfém aplikovaný na šíji, zápěstí, předloktí a za uši voní nejvýrazněji a nejsilněji. Je to tím, že na těchto místech je tenká kůže a pulzuje zde krev, takže jsou teplejší a parfém se lépe odpařuje,“ radí Kopecký.

Podle módní návrhářky Coco Chanel, by si žena zásadně měla nanášet parfém na ta místa, kde si přeje být líbána.

Reklama

Související témata:

Související články

Odoranty ovlivňují, do koho se zamilujete

Proč jsou si někteří lidé navzájem sympatičtí a jiní nejsou? Jak probíhá výběr partnera? Co způsobuje přeskočení oné pomyslné jiskry? Část těchto pochodů...

Pět nejšílenějších parfémů světa

Každý má svou oblíbenou vůni, která ale může být pro někoho jiného přímo nesnesitelná. Zvláště jedná-li se o originální vůně lidí, jež touží vystoupit z řady....

Výběr článků

Načítám