Hlavní obsah

Jak vybrat správnou podprsenku, která zkrotí i velká ňadra

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to z mnoha filmů: velká prsa přitahují značnou pozornost. Co prakticky v žádném z těchto filmů nevidíte? Značné problémy, které s nimi jejich majitelky často mají.

Jak si správně vybrat podprsenkuVideo: Novinky

 
Článek

Řada žen s bujným poprsím si ho nechá kvůli zdravotním potížím se zády zmenšit. Pokud revizní lékař schválí doporučení neurologa a dalších specialistů, zdravotní pojišťovna jim tuto plastickou operaci uhradí.

„Různí plastičtí chirurgové na ni budou mít různý názor, ale podle mě jde až na vzácné výjimky o zbytečný zásah do mléčné žlázy,“ říká MUDr. David Tomášek z Centra estetické a plastické chirurgie v Praze. „Pokud ženy budou nosit správné podprsenky a věnovat se cílenému cvičení, případně vhodným sportům, mají šanci této situaci předejít. Alespoň v naprosté většině případů.“

Častá chyba: je příliš volná

Když jsem se začal o tenhle problém zajímat, zaskočilo mě, kolik žen s prsy nejrůznějších velikostí si neumí vybrat podprsenku, která jim bude sedět tak, jak má. U těch s velkým poprsím to pak bývá jeden z důvodů, proč je mnohdy bolí záda.

Asi nejčastější chybou je, že mají příliš volný obvod podprsenky. Nedrží pak ňadra, jak by měla. Ta poklesnou většinou zbytečně nízko a vytáhnou zadní díl výš, než by měl být. Povislá prsa navíc „vytékají“ z košíčků do stran. Snadno z nich pak vypadávají, třeba při běhu za tramvají nebo autobusem.

Zvednout ňadra, změřit hruď

Že je podprsenka volná, to zjistíte lehce. Uchopíte její zadní díl mezi lopatkami, a pokud ho snadno odtáhneme od zad o 5, 10 a více centimetrů, potřebujete menší číslo, tedy obvod. To, jak se podprsenka chová, lze vyzkoušet i jinak: žena vzpaží ruce nahoru. Když jí špatně sedí, mají ňadra sklon z ní vyklouznout.

„Předejít se tomu dá snadno,“ říká Helena Konarovská z pražského obchodu Le Chaton, specializovaného na spodní prádlo. „Musíte klientce přesně změřit obvod hrudníku. Je potřeba, aby si při tom zvedla prsa. Vyškolená prodavačka jí pak změří obvod hrudi přímo pod nimi. Případně jí to může udělat někdo blízký.“

Roli hraje i kostice

Když si obléknou podprsenku se správným obvodem, často zjistí, že potřebují větší košíčky. Jinými slovy řečeno - mají prsa větší, než si myslely. Většinou o jednu až dvě velikosti. Košíčky B jsou totiž při obvodu 65 cm menší než při obvodu 75 cm.

Velikosti se nečíslují, jak se spousta mužů mylně domnívá, ale označují písmeny abecedy. Od A až do I nebo J, a dokonce i K. Záleží na výrobci. S velikostí ale obvykle klesá pestrost nabídky.

Aby to bylo ještě víc zamotané: ženy v ČR mají menší béčka než třeba v Anglii, nebo dokonce na Kubě. „Kubánky se pyšní prsy nadprůměrných velikostí,“ vysvětluje Helena Konarovská.

Spolu se správnou velikostí košíku si žena vybírá i správnou velikost kostice. „Ta musí kopírovat kořen ňadra přesně podél žeber,“ říká Michaela Barochová z oddělení vývoje a designu české Trioly. „Nesmí odstávat ani se zabodávat do prsu či hrudní kosti a musí celé ňadro obejmout.“

Lépe se cítí, lépe vypadají

Při koupi podprsenky se zákaznice snadno dopustí řady dalších chyb. Proto je dobré, když navštíví prodejny, případně oddělení specializované na prodej spodního prádla kvalitních značek. „Důležité je překonat ostych a pustit prodavačku do kabinky, aby ji viděla a mohla zkontrolovat, jak prádlo sedí,“ vysvětluje Helena Konarovská.

Správná podprsenka drží ňadra výš než ta volná. Takže vypadají přitažlivěji a mladistvěji. Jejich váha se také lépe přenáší do jejího obvodu. A nevisí tolik na ramínkách, která se méně zařezávají do ramen. Ženy pak tolik nebolí i záda.

Velikost se také mění

Prsa se slabšímu pohlaví mění v průběhu věku, ale i menstruace. Citlivě reagují na změnu váhy. Často se jako první zvětšují, když dojde k přibírání na váze. A naopak, jako první se zmenšují při hubnutí. Prakticky žádná žena je nemá úplně souměrná, jedno obvykle mívá větší. Někdy míň, někdy víc.

„V kvalitních obchodech se spodním prádlem ukážou ženám, jak tyto handicapy zmírnit utažením nebo povolením ramínka a zapínáním podprsenky,“ říká Michaela Barochová. „Dalším řešením jsou třeba nařasené košíčky, které pružně reagují na změnu velikosti prsu.“

Širší výběr větších čísel

„Z těchto a dalších důvodů není možné vybrat si správnou podprsenku během deseti minut, jak to spousta žen dělá, poněvadž si myslí, že o nich vědí za ty roky všechno podstatné,“ zdůrazňuje Michaela Barochová. Podle ní je potřeba věnovat koupi dostatek času a vyzkoušet různé varianty. To mohou v obchodech, kde mají širší výběr větších velikostí.

Z jejího hlediska je nejsložitějším problémem to, jak najít rovnováhu mezi atraktivním vzhledem a užitnými vlastnostmi. Podprsenka, která správně drží velká prsa, mívá totiž širší ramínka a mohutnější stavbu. Ne všem ženám se líbí.

Jak vybrat správnou podprsenku, která vám přesně padne, ať máte malá či velká ňadra, se dozvíte na přiloženém videu.

Skvělá vizitka

Podle MUDr. Davida Tomáška by žena měla nosit tři typy podprsenek.

1. Jednu potřebuje na všední nošení. Musí jí padnout, mít dostatečně široká ramínka pevnou konstrukci, aby byla pro prsa pevnou oporou.

2. Druhou si koupí na sportování. U sportovní podprsenky je důležité, aby ženu neškrtila, umožnila jí dýchat a zároveň přitiskla prsa pevně k tělu. Usnadní tak pohyb.

3. Třetí si může pořídit jen tak pro radost a pro krásu. Bude určena do společnosti a na slavnostní příležitosti, tedy pouze na pár hodin. Proto může být jakákoliv, třeba romantická z krajek a hodně sexy, která se jí líbí a ve které dobře vypadá. Pokud však tato podprsenka splňuje požadavky bodu 3 a zároveň bodu 1, je to pro ženu skvělá vizitka.

Kde hledat
Vysloveně zdravotní podprsenky ušité na míru a za rozumné ceny seženete přes www.datom.cz, kapitoly Přehled výrobků, podprsenky. Pestřejší výběr větších velikostí a možnost konzultace nabízí www.lechaton. cz nebo www.braexpert.cz. Na www.triola.cz najdete obchody po republice s výběrem větších velikostí a dobře vyškoleným personálem, dobrou úroveň poradenství má i www.marks-and-spencer.cz, (Prodejny). Řadu dalších informací získáte, když do internetového hledače napíšete: podprsenky velkých velikostí. Internetové obchody mívají zajímavé ceny, podprsenky si však u nich nevyzkoušíte.

Orientální tanec a fitko jako lék

Jana Hájičková (36) z Prahy má prsa velikosti E. Budila s nimi pozornost už na škole. Zejména v hodinách zeměpisu si dávala záležet, aby pan učitel měl dobrý rozhled a méně se soustředil na její znalosti. Později se prý snáz seznamovala, protože ji muži iniciativně oslovovali jako první. Velice nepříjemné vzpomínky má na pobyt v nemocnici, kde skončila kvůli zablokované páteři. Z té Janě vystřelovala taková bolest, že se nemohla ani nadechnout. Měla problémy s tím, aby si došla na záchod, vyspala se atd.

Když se jí to stalo podruhé, navrhovali lékaři pacientce, ať si nechá prsa zmenšit. Rozhodla se však, že bude spíš nosit vhodné podprsenky a cvičit. „Jednou týdně chodím ve fitku na posuvném pásu, který poháním vlastní vahou a chůzí, tedy na H. E. A. T. program,“ říká. „A jednou týdně si dopřeju orientální tanec, abych své přednosti taky trochu využila i prodala,“ směje se. To jí jako prevence proti zablokovaným zádům zatím stačí. Je možné, že v budoucnu bude muset cvičit speciální rehabilitační cviky zaměřené na postižený úsek páteře.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci často zkoumají naprosté samozřejmosti

Vědecké objevy mnohdy postrádají překvapivost. Loni například výzkumníci "zjistili", že mužům se líbí ženy s většími prsy nebo že lidé se do práce nijak zvlášť...

Jak na ochablé poprsí

Ňadra patří mezi ženské přednosti, jež symbolizují mateřství, ale také sexuální přitažlivost. Přestože ženy nejčastěji řeší velikost svých ňader, z pohledu...

Výběr článků

Načítám