Hlavní obsah

Zastavte propagaci větších velikostí, vyzývají vědci

Novinky, Dana Sokolová

Módní svět zažívá neuvěřitelný zmatek. Zatímco si jedna skupina odborníků oddechla, když přestal podporovat ultraštíhlé modely velikosti "0" (32-34), druhá skupina bije na poplach. Podle nich propagace větších velikostí výrazně zhoršuje stravovací návyky lidí a tím se u nich i výrazně zvyšuje hrozba obezity.

Článek

Na základě stále se zvyšujícího počtu nemocných s mentální anorexií i bulimií byla na většině světových přehlídkových molech zakázána propagace velikosti nula, u nás je tato velikost značena jako 32-34. Paradoxně však právě toto omezení prý mělo za následek zcela opačný problém a to nárůst obezity.

Foto: Profimedia.cz

Anorektička Isabelle Carová

Podle vědců se totiž vztah k jídlu odvíjí od toho, co člověk vidí. Tudíž bude-li žena inspirovaná ultratenkými modelkami, bude víc přemýšlet o tom, co jí a upřednostní střídmé stravování. Naopak uvidí-li, že normální je být silnější, přestane se hlídat a začne i mnohem více a nezdravěji jíst.

Foto: Reuters

Móda pro nadměrné velikosti na týdnu módy v New Yorku.

Dietologové tedy společnost varují: "Epidemie obezity znamená smrt pro milióny lidí na celém světě. Jen léčba lidí s obezitou stojí ročně státní rozpočty miliardy korun. Přitom existuje jeden velmi levný lék - méně jíst. Proto prý propagace ultraštíhlých modelů má i v dnešní době svůj význam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám