Hlavní obsah

Do módy se vracejí volány, asymetrie i hippie styl

– Londýn

Šestidenní týden módy v Londýně nastínil kurz, podle kterého se směle mohou řídit ženy i dámy vyznávající retro styl. Prohrabejte skříně po babičkách a maminkách, neboť příští rok poletí třásně, volány se spodničkami, asymetrické geometrické vzory nebo hippie styl se zvony.

Foto: Reuters

Designérská skupina PPQ 2011 navrhla modely pro jaro/léto 2011.

Článek

Většina předváděných dámských kolekcí se nesla v duchu třicátých, padesátých a 70. let minulého století. Návrháři ve svých modelech střídali třásně, stuhy a volány se spodničkami a úzkými pouzdrovými šaty.

Foto: Reuters

Kreace návrháře Marka Fasta pro jaro, léto 2011

Foto: Reuters

Kolekce od J. W. Andersona pro jaro léto 2011 prezentovaná na londýnském Fashion Weeku

Foto: Reuters

Kolekce od J. W. Andersona pro jaro léto 2011 prezentovaná na londýnském Fashion Weeku

Stále módní zůstanou podle nich zvířecí a květinové vzory, asymetrické geometrické tvary nebo vyšívané látky. Pomyslná královna britské módy Vivienne Westwoodová již dříve vyzvala své kolegy, aby víc chodili do galerií pro nápady. Londýnská mola se tak stala sbírkou stylů minulého století.

Art deco, hippie i rockerský styl

Styl art deco z počátku 20. století si propůjčil tvůrce Matthew Williamson. Návrhářka Holly Fultonová otiskla na bohatě dekorované večerní šaty motivy newyorského mrakodrapu Empire State Building. Styl hippies ze 70. let zase háčkovanými motivy, zvonovými rukávy a kovbojským vzhledem připomněli Julien Macdonald či výrobce luxusního pleteného zboží Pringle of Scotland.

Foto: Reuters

Kabelka navržená Mulberrym

Foto: Reuters

V Londýně se na šestidenním Týdnu módy objevila také americká Serena Wiliamsová.

Na svých předchozích úspěších s motorkářskými bundami s cvočky a zářivými botami stavěl v nové kolekci hlavní návrhář britského výrobce luxusního zboží Burberry Christopher Bailey. Značka zároveň představila koncept, který umožnil vzdáleným zákazníkům koupit modely na příští jaro přímo z mola. Módní novinky se tak týkaly například látek nebo techniky tisku, řekl návrhář Paul Smith.

Foto: Reuters

Boty navržené Vivienne Westwoodovou pro jaro, léto 2011

Foto: Reuters

Návrhář Mark Fast v Londýně představil své kreace pro jaro, léto 2011.

Foto: Reuters

Designér Burberry Prorsum představil své návrhy pro jaro, léto 2011.

"Módní tvůrci se raději dívají zpět na radostnější a tvůrčí časy. Od nových věcí se drží zpět, protože jsou přes internet rychle zkopírovány odjinud a pak se levně vyrábí," citovala DPA Smithe, který ve své kolekci dámské módy radil použít kusy z pánského šatníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám