Hlavní obsah

Klíč ke štěstí? Nesrovnávejte se s okolím

Srovnává se kde co. Velikost a cena auta, výše platu, exotičnost dovolené i velikost penisu. Západní lidé se naučili srovnávat a předhánět jeden před druhým. A podle expertů tak našli spolehlivý zdroj svého vlastního neštěstí a neustálé nespokojenosti. Naopak, lidé, kteří na srovnávání kašlou a kteří se vůbec nesrovnávají s okolím, jsou lidé nejšťastnější.

Článek

Klíčem k životnímu štěstí je tedy nesrovnávat se především s přáteli a rodinou. Ti, kdo se srovnávají pouze s kolegy v práci a s cizími lidmi, jsou mnohem šťastnější než jedinci, kteří se srovnávají s přáteli a příbuznými.

Nebezpečné srovnávání v rodině

Z rozsáhlé evropské studie pak vyplynulo, že jen pro čtvrtinu pracujících není srovnávání vůbec důležité a že se nesrovnávají s druhými s ohledem na své příjmy. Naopak pětina Evropanů porovnává své příjmy, výdaje a majetek s blízkými příbuznými a přáteli. Nejčastěji se pak srovnávají lidé s nižšími příjmy a osoby samostatně výdělečně činné.

„Ti, kteří se srovnávají více, jsou méně šťastní. Mezi mírou srovnávání a subjektivním vnímáním osobního štěstí je silně negativní vztah,“ potvrdili autoři studie Andrew Clark a Claudia Seniková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám